ORIGINALS

Πώς πιστέψαμε τα βραχιολάκια Bios (Power) Balance;!

Ένας δημοσιογράφος προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει να εκθέσει τα βραχιολάκια που έγιναν μόδα εν μία νυκτί. Και τα καταφέρνει.

Ξέρω ότι οι περισσότεροι θυμάστε το Bios Balance (ελληνική εκδοχή του προϊόντος ‘power balance’, γιατί θα χρησιμοποιηθούν και τα δύο ονόματα). Για όποιον δεν θυμάται το όνομα να προσφέρω και ένα οπτικό βοήθημα.

Χαχα, Καταλάβατε; Επειδή είπα οπτικό βοήθημα. Είναι λογοπαίγνιο!… ΟΚ, συγγνώμη, προχωράμε.

Ναι τέλος πάντων, σε όποιον δεν θυμίζει κάτι το όνομα, το Bios Balance είναι αυτό.

Είναι σαν βραχιόλι ή ρολόι αλλά πιο άχρηστο και από τα δύο!

Αν ακόμα δεν θυμάστε τι είναι το Bios Balance, δείτε και αυτό.

 

Nαι παιδιά το αυθεντικό ολόγραμμα! Όχι σαν τα άλλα ολογράμματα που πουλάνε σε λαϊκές και είναι τρελές μούφες!

Αν δεν έχετε καταλάβει ακόμα τι είναι το Bios Balance, δεν μπορώ να σας βοηθήσω και πολύ γιατί ανάθεμα και αν ξέρει και ο ίδιος ο κατασκευαστής τι είναι. Αν κατάλαβα καλά από τη διαφήμιση, είναι ένα βραχιόλι που το φουλάρουν σε Δύναμη, Ευλυγισία και Ισορροπία που μετά ξεχειλίζει και άμα το φοράς… τρέχουν όλα αυτά απάνω σου. Ή κάτι τέτοιο. Αλλά επειδή είσαστε περίεργοι και ακόμα δείχνετε δυσπιστία απέναντι στο Bios Balance, θα σας παραθέσω αυτή τη συνέντευξη ενός ειδικού στον Λιάγκα που τα ξεκαθαρίζει όλα.

 

Πραγματικά σας συνιστώ να καθίσετε να απολαύσετε ολόκληρο το βίντεο με την παρέα σας, αλλά επειδή είστε πολυάσχολοι άνθρωποι θα σας ξεχωρίσω ένα σημείο.

Αυτόν εδώ τον διάλογο που συνέβη πραγματικά και είναι από τα επικότερα πράγματα που έχουν συμβεί στη live τηλεόραση. Δυστυχώς ο παρακάτω διάλογος περιέχει αρκετούς εξειδικευμένους επιστημονικούς ορισμούς και φράσεις και δεν ξέρω αν θα γίνει αντιληπτός από όλους. Συγγνώμη γι’ αυτό, αλλά πρέπει να τον μεταφέρω αυτούσιο.

Τύπος Bios Balance: … αυτά εδώ τα ολογράμματα τα οποία έχουν μέσα επιστήμη που προέρχεται από την αρχαία…

Λιάγκας: Τι έχουνε;

Τύπος Bios Balance: Επιστήμη

Λιάγκας: Επιστήμη;

Τύπος Bio Balance: Ναι ναι, που προέρχεται από την αρχαία κινέζικη Ιατρική.

Α ναι, τα κλασικά ολογράμματα της αρχαίας κινεζικής Ιατρικής. Με δύο πράγματα ήταν γεμάτη η αρχαία Κίνα, δυναστείες και ολογράμματα.

Και αν πιστέψουμε τον ασιατικό κινηματογράφο, κόσμο που πάλευε πάνω σε κλαδιά δέντρων. 

Λοιπόν παιδιά, νομίζω είναι σαφές πλέον. Αυτά τα βραχιόλια έχουν μέσα ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Η ίδια η επιστήμη είναι μέσα σε αυτά βραχιόλια! Το οποίο ουσιαστικά δεν είναι ψεύτικη δήλωση. Δεν κοροϊδεύουν κανέναν. Σχεδόν όλα τα πράγματα έχουν μέσα επιστήμη, υπό μια έννοια. Ένα ρολόι χειρός έχει μέσα επιστήμη, ένα πιρούνι έχει μέσα επιστήμη.

Αυτό εδώ το βιβλίο έχει μέσα επιστήμη.

Οπότε ας δεχτούμε ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι με κάποιο τρόπο αληθής. Το πρόβλημα έρχεται στους υπόλοιπους ισχυρισμούς.

Το όλο κόνσεπτ του Bios Balance βασιζόταν σε ένα βασικό στοιχείο. Τη χρήση ‘ολογραφικής τεχνολογίας’. Όπως λέει και ο φίλος μου γνωστός σε αυτό το άρθρο ως ‘τύπος Bio Balance’: “Είναι ολογράμματα που είναι συντονισμένα και μας συντονίζουν στην ιδανική μας ηλεκτρομαγνητική συχνότητα”.

Αυτή η πρόταση παραβαίνει ένα σημαντικό κανόνα της επικοινωνίας. Δεν μπορείς απλά να βάλεις λέξεις σε μια σειρά για να κάνεις μια πρόταση. Θα πρέπει να βγαίνει και ένα νόημα. Η πρόταση “είναι ολογράμματα που είναι συντονισμένα και μας συντονίζουν στην ιδανική μας ηλεκτρομαγνητική συχνότητα” είναι απλά λέξεις στη σειρά, δεν σημαίνουν κάτι. Θα μπορούσε να είναι και…

“Πέτρα φοράδα πιγκάλ, πίτα γύρο και ενώ φράουλα”

ΟΚ, ομολογουμένως αυτή η πρόταση δεν σε κάνει να θέλεις να αγοράσεις το Bios Balance όσο η πρώτη, αλλά κατάλαβες τι εννοώ. Η πρώτη πρόταση είναι φορτωμένη με εντυπωσιακά buzz words όπως ολογράμματα ή ηλεκτρομαγνητική συχνότητα. Οι δημιουργοί ποντάρουν στο ότι όταν ακούς ‘ολόγραμμα’ σκέφτεσαι αυτό:

Ενώ στην πραγματικότητα τα πιο συχνά ολογράμματα στην καθημερινότητα, είναι κάπως έτσι:

Nαι κι όμως. Αυτά είναι ολογραφικά αυτοκόλλητα 2 διαστάσεων. Η πιο συχνή χρήση ολογράμματος. Και ξέρετε ποια είναι η πλάκα; Δεν είναι καν ολογράμματα με την πραγματική έννοια του όρου! Ονομάζονται ολογράμματα χαριστικά. Οπότε όταν αγοράζεις ένα bios balance μην περιμένεις να πετάς εικονικούς χάρτες στο δωμάτιο σαν τον Τόνυ Σταρκ, αλλά δες το σαν να πήρες ένα βραχιόλι με ένα χρωματιστό αυτοκόλλητο απάνω. Ύστερα είναι οι ισχυρισμοί ότι όλα τα ανθρώπινα σώματα στο σύνολο τους έχουν μια ιδανική ‘συχνότητα’. Το ‘συχνότητα’ χωρίς να αναφέρεται κάπου συγκεκριμένα, δεν μπορεί να προσδιοριστεί εύκολα. Αλλά πιθανότατα αναφέρεται στην συχνότητα συντονισμού του σώματος, η οποία δεν έχει κάποια ιδανική σταθερά, όχι μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά από μέλος σε μέλος.

Κρίμα που έβαλαν όλη την επιστήμη μέσα στο Power Balance και δεν κράτησαν λίγη και για τα επιχειρήματα υπέρ του.

Η επιστήμη πίσω από το Bios Balance είναι τουλάχιστον θολή. Αλλά το ζήτημα είναι ένα. Δουλεύει; Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να δείτε κάποια εξονυχιστικά τεστ που περνάει το Bios Balance. (3.05- 6.14)

Περνάει τρία αλάνθαστα τεστ ισορροπίας, δύναμης και ευλυγισίας. Ο παρουσιαστής της εκπομπής κάθεται στο ένα πόδι με τα χέρια τεντωμένα ενώ ο τύπος Bio Balance του πιέζει τα χέρια προς τα κάτω, αρχικά χωρίς, μετά με το βραχιόλι. Ε δεν θα το πιστέψετε. Όταν φοράει το βραχιόλι έχει καλύτερη ισορροπία! Δηλαδή περίπου, γιατί πέφτει συνέχεια και χρειάζεται να κάνουν το τεστ 3-4 φορές μέχρι να αποδειχτεί ότι το βραχιόλι όντως κάνει κάτι. ΟΚ, μπορεί να μην είναι πολύ πετυχημένο αυτό το τεστ. Αλλά αν κάνετε μια γρήγορη έρευνα, θα βρείτε πολλά βίντεο με πολλά επιτυχημένα τεστ και αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που το Balance τους έκανε να έχουν καλύτερη ισορροπία όταν είναι στο ένα πόδι και κάποιος τους πιέζει τα χέρια προς τα κάτω και τους άλλαξε τη ζωή. Ναι λοιπόν, οι άνθρωποι που πουλάνε τα Bios Balance σε τεστ που εκτέλεσαν οι ίδιοι σε ανθρώπους που είχαν καλέσει οι ίδιοι, βρήκαν ότι το Bios Balance λειτουργεί. 

Όχι ότι δεν έχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που πουλάνε το Bios Balance και τα τεστ τους. Αλλά ας δούμε πώς τα πήγε σε ανεξάρτητα τεστ.

Αρχίζει και βγαίνει ένα μοτίβο εδώ

Υπάρχουν πάρα πολλές ακόμα έρευνες από μεγάλα ιατρικά και αθλητικά ιδρύματα, αλλά νομίζω καταλάβατε το νόημα. Σήμερα όλα αυτά φαίνονται ωραία και λογικά. Αλλά για όποιον δεν θυμάται, θέλω να δηλώσω υπεύθυνα ότι πριν το 2010, τις μαγικές ιδιότητες του Bios Balance τις πίστευαν ΟΛΟΙ. ΟΛΟΙ! Πώς αυτό το απίστευτo προϊόν πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις; Πώς ακριβώς τόσοι πολλοί άνθρωποι το πίστεψαν; Θυμάμαι χαρακτηριστικά να είμαι στο πανεπιστήμιο και να λογομαχώ με παθιασμένο κόσμο που στεκόταν στο ένα πόδι με τα χέρια ανοιχτά και σε προκαλούσε να τεστάρεις την ισορροπία τους. Από ένα σημείο και μετά, έμπαινες σε αίθουσες πανεπιστημίου και ήταν σαν διαγωνισμός σωσία του Ντάνι Λαρούσο.

Σμπρώξε με ρε δεν πέφτω!

Και θα μου πείτε τώρα καλά ρε Θωμά, υπερβάλλεις. Επειδή κάποιοι συμφοιτητές σου, το πίστεψαν δεν έγινε και τίποτα. Εδώ υπάρχει κόσμος που πιστεύει στη φραπελιά. Το θέμα είναι ότι κανένας σοβαρός αθλητής δεν ασχολήθηκε με αυτό το πράγμα σοβαρά. (Όλοι ξέρουμε ότι ακολουθεί φωτό αθλητών με το βραχιόλι, οπότε πάμε να τις δούμε)

Ωραία έφυγε και αυτό απ’ τη μέση

Ντάξει και πάλι κάποιοι αθλητές είτε το έχαψαν, είτε πληρώθηκαν για να το διαφημίσουν. Δεν είναι ότι κάποιος άνθρωπος σε θέση κύρους το χρησιμοποίησε.

Πω πω εντάξει έχεις απελπιστεί τόσο πολύ που θα χρησιμοποιήσεις σαν παράδειγμα τον Παπανδρέου; Δεν είναι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Kαι αυτό είναι από μια εποχή που δεν γινόταν πρόεδροι των ΗΠΑ, καλεσμένοι της Πάνια.

Δεν ξέρω ποιο πράγμα στο απίστευτα επιτυχημένο μάρκετινγκ αυτής της εταιρείας έκανε τόσο κόσμο να πέσει θύμα της σχετικά πρόχειρης απάτης της. Αλλά το power/bios balance μεσουρανούσε μέχρι τα 2010. Όταν άρχισαν να σκάνε τα αποτελέσματα ερευνών και ιατρών, έφεραν την εταιρεία προ των ευθυνών των ισχυρισμών του και το όλο πράγμα κατέρρευσε και επίσημα. Μετά από μηνύσεις για τους ψευδείς ισχυρισμούς σε πολλές μεμονωμένες χώρες, ακολούθησαν οι ανακοινώσεις για την παραπλάνηση με πρώτη την Αυστραλία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Power Balance Australia, αναγκάστηκε να παραδεχτεί το ψευδές των ισχυρισμών και να τρέξει διαφημιστική καμπάνια που ενημέρωνε το κοινό, ότι το βραχιόλι δεν λειτουργεί όπως ισχυρίστηκαν και για αυτό δικαιούταν αποζημίωση. Το ίδιο ακριβώς έγινε και σε χώρες όπως Ολλανδία, Ιταλία, ΗΠΑ κλπ.

Σήμερα τα βραχιόλια συνεχίζουν και πουλιούνται κανονικά χωρίς ισχυρισμούς για αθλητικές επιδόσεις. Το μόνο πράγμα με το οποίο είναι γεμάτα σήμερα είναι κακογουστιά.