Eurokinissi
ORIGINALS

Τα πιο παράξενα στατιστικά των Εκλογών

Το κόμμα που βγήκε τελευταίο, οι σταυροί του Κώστα Σόμμερ και άλλες ιστορίες γιορτής της δημοκρατίας.

Ακούσαμε πάρα πολλές φορές πριν από την  εκλογική διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής πόσο σημαντικές ήταν οι Ευρωεκλογές του ’19. Οι σημαντικότερες της ιστορίας. Και η σημασία τους επεκτάθηκε και σε τελείως τοπικό επίπεδο. Χιλιάδες υποψήφιοι μπήκαν στη μάχη του σταυρού προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση είτε στο Ευρωκοινοβούλιο είτε στην αυτοδιοίκηση των Διρρευμάτων Κονιστρών Ευβοίας. Άλλοι τα κατάφεραν, άλλοι δεν τα κατάφεραν. Άλλοι νομίζουν ότι τα κατάφεραν χωρίς όμως να τα έχουν καταφέρει.

Εμείς βουτήξαμε στον ωκεανό των αριθμών και ονομάτων των ονομάτων που βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις σπουδαιότερες ιστορίες που έβγαλαν αυτές οι εκλογές. Γιατί δεν είναι όλα Τσίπρας ή Κυριάκος. Και γιατί κάποιοι τυχαίνει να είμαστε λάτρεις της στατιστικής.

Yπάρχουν δύο συνδυασμοί που κατέβηκαν στις εκλογές με το όνομα ‘Λευκό’. Ο πρώτος είναι το ‘Λ.ΕΥ.ΚΟ-Λαϊκές Ευρωπαϊκές Κοινωνικές ομάδες PESG’ και ο άλλος το ‘Λ.Ε.Υ.Κ.Ο- Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας- Ενώσεις Πολιτισμού και Ανάπτυξης’. Το πρώτο έπεισε πολύ περισσότερους πολίτες από το δεύτερο. Ακόμα περισσότερο όμως έπιασαν τα όντως λευκά ψηφοδέλτια (1,53%).

Τελευταίο κόμμα των εκλογών ήταν το ‘ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ’ με 0,04% και 2.036 ψήφους σε όλη την Επικράτεια, πολύ πάνω πάντως από το παραδοσιακό τελευταίο κόμμα των εκλογών, την πάλαι ποτέ ‘ΧΡΙΣΤΟΠΙΣΤΙΑ’. Το Ελληνικό Όραμα δεν πήρε ούτε μία ψήφο σε 10 νομούς, ενώ βρήκε μια συγκινητική ψήφο σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Θεσπρωτία. Στον παρακάτω πίνακα, στην πρώτη στήλη, η θέση και στη δεύτερη οι ψήφοι.

Πρόκειται για το κόμμα του φυλακισμένου Αρτέμη Σώρρα των 600 δισεκατομμυρίων, το οποίο πήγε σχετικά καλά (γι’αυτό που είναι). Τη μεγαλύτερη στήριξη τη βρήκε στον νομό Λακωνίας με ένα τρομακτικό ποσοστό και μόλις 5 ψήφους διαφορά από το ΜεΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη. Το χαμηλότερο στην Α’Αθηνών.

Πολλή φασαρία για το τίποτα. Ο συνδυασμός του Φίλιππου Καμπούρη στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Κατάφερε όμως να εκλέξει 4 δημοτικούς συμβούλους. Φακ.

Στο Ψυχικό θα έλεγε κανείς με μια κάποια ασφάλεια ότι η ψήφος είχε και λίγο ταξικά χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, η εικόνα στην Ικαρία είναι λίγο διαφορετική σε σχέση με το Ψυχικό.

Στο GoT λέγαμε ότι δεν είναι και πολύ πρωτότυπο να βγάλεις τον δράκο σου Drogon. Στην Ξάνθη, πάλι, ο νυν δήμαρχος Δημαρχόπουλος θα διεκδικήσει ανανέωση της δημαρχιακής του θητείας στον β’ γύρο. Καλή επιτυχία, δήμαρχε Δημαρχόπουλε.

Ο Κώστας Σόμμερ, παρότι δεν εκλέχθηκε ευρωβουλευτής, δεν πήγε και άσχημα με την Ένωση Κεντρώων. Βρέθηκε στην 3η θέση με 2362 σταυρούς. Βασικά δεν τα πήγε καλά. Μιλάμε για το μεγαλύτερο crossover της ιστορίας με Βασίλη Λεβέντη, Κώστα Σόμμερ και φωτογραφία Γεωργίου Παπανδρέου από πίσω. Και εμείς δεν το ψηφίσαμε. Τόσο ζώα είμαστε.

Στους μεγάλους νικητές των εκλογών πρέπει να συμπεριλάβουμε και τον Δημοσθένη Βεργή ο οποίος κατάφερε να διπλασιάσει το ποσοστό του σε σχέση με τις τελευταίες Ευρωεκλογές του 2014. Να τονίσουμε επίσης ότι βρήκε ψήφο σε κάθε εκλογική περιφέρεια, εκτός από μια. Αυτή των Ελλήνων του Εξωτερικού.

(Κεντρική φωτογραφία: Eurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη)