Getty Images
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πού βρίσκονταν οι υπόλοιποι Beatles την ημέρα που δολοφονήθηκε ο John Lennon

Paul, George και Ringo αφηγούνται πώς έμαθαν ότι ο Lennon ήταν νεκρός.

Δέκα χρόνια διαφορετικής πορείας είχαν συμπληρώσει και τα τέσσερα πρώην μέλη των Beatles τη μέρα που ο Lennon δολοφονήθηκε. Κάποιων οι πορείες ήταν παράλληλες, κάποιων άλλων συναντήθηκαν σε στούντιο και σε live, αλλά όλων ξανασυναντήθηκαν στη ζωή.

Μπορεί να πήρε τέσσερα χρόνια στον Lennon και τον McCartney να βρεθούν ξανά από κοντά μετά τη διάλυση της μπάντας, μπορεί Harrison και Lennon στα ’70s να είχαν παρεξηγηθεί άσχημα -με τελευταία αφορμή το αυτοβιογραφικό βιβλίο του πρώτου-, αλλά στο τέλος υπήρχε η αίσθηση ότι όλοι τα είχαν βρει με όλους. Λίγο πολύ. Δεν θα ήταν ποτέ όπως πριν, αλλά τα πράγματα ήταν «καλά».

Μέχρι που θα ερχόταν ο Mark Chapman, μια μέρα σαν σήμερα πριν από σαράντα χρόνια και θα έδινε τέλος σ’ αυτήν την ισορροπία, υπογράφοντας την πιο αναίτια και ακατανόητη δολοφονία στην ιστορία της rock μουσικής. Η είδηση του θανάτου του Lennon, βρήκε τα τρία υπόλοιπα πρώην μέλη της μεγαλύτερης μπάντας όλων των εποχών σε διαφορετικά σημεία, ακόμη και σε διαφορετικές ηπείρους.

Πού βρίσκονταν, λοιπόν; Πώς το έμαθαν; Τι έκαναν μόλις το έμαθαν; Τι έκαναν μετά; Και οι τρεις είχαν τη δική τους ιστορία να διηγηθούν:

 

George Harrison: «Πρέπει να συνεχίσουμε»

Όταν δολοφονήθηκε ο Lennon, ο George Harisson ήταν στην έπαυλή του στο Friar Park, 14 χλμ έξω από το Reading. O Pete Shotton, κολλητός φίλος του Lennon απ’ τα χρόνια τους στο σχολείο και στους Quarrymen, και πιστός φίλος για όλη την υπόλοιπη ζωή, στο βιβλίο του John Lennon: In My Life, περιέγραψε τη συνάντησή του με τον Harrison λίγες ώρες μετά τη δολοφονία.

«Έφτασα στο Friar Park λίγο μετά το μεσημέρι. Τον George μόλις τον είχαν ξυπνήσει λέγοντάς του τα νέα. Πέρασε το χέρι του στον ώμο μου και περπατήσαμε σιωπηλά προς την κουζίνα για ένα φλιτζάνι τσάι.

«Απλώς ένιωσα ότι έπρεπε να επικοινωνήσω με κάποιον που θα το καταλάβαινε», τελικά είπα.

«Ναι, Pete, απάντησε. Ξέρω τι εννοείς».

Ανταλλάξαμε μερικές λέξεις χαμηλόφωνα. Τότε ο George έφυγε για λίγο από το τραπέζι για να λάβει μια διατλαντική κλήση από τον Ringo. Περίπου μία ώρα αργότερα, άρχισαν να φτάνουν οι μουσικοί για την ηχογράφηση που είχε ήδη προγραμματίσει ο George για εκείνο το απόγευμα. Τον κοίταξα από την απέναντι πλευρά του τραπεζιού.

«Θα συνεχίσεις λοιπόν την ηχογράφηση;», τον ρώτησα.

«Λοιπόν, δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορούμε να κάνουμε, έτσι δεν είναι; Πρέπει να συνεχίσουμε», είπε ο George.

Την επόμενη μέρα της δολοφονίας ο George Harrison εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά από όλα αυτά που περάσαμε μαζί, είχα και εξακολουθώ να έχω μεγάλη αγάπη και σεβασμό για εκείνον. Είμαι σοκαρισμένος και έκπληκτος. Το να κλέψεις μια ζωή είναι η απόλυτη ληστεία στη ζωή. Η διαρκής παραβίαση του χώρου των άλλων φτάνει στα άκρα με τη χρήση ενός όπλου. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν τη ζωή άλλων ανθρώπων, τη στιγμή μάλιστα που προφανώς δεν έχουν καν σε τάξη τη δική τους ζωή».

Το 1990, σε συνέντευξή του στη σουηδική τηλεόραση θα μιλήσει ξανά για τον Lennon:

«Νόμιζα ότι μπορεί απλά να τραυματίστηκε. Είναι δύσκολο να το αποδεχτείς ή να το πιστέψεις στην αρχή, είναι απλά σαν να έχεις κάποια νέα για κάποιον που ξέρεις. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί άνθρωποι ήταν τόσο σοκαρισμένοι όσο ήμουν και εγώ για τον John Lennon. Είναι σκληρό άνθρωποι να πυροβολούνται».

Ringo Starr: «Όταν σκοτώθηκε ο John Lennon, ήμουν στις Μπαχάμες»

Στις 30 Οκτωβρίου του 2019, σε συνέντευξη του στο Rolling Stone και στον Dave Grohl (!) ο Ringo Starr, με αφορμή την αυτοκτονία του Cobain, θυμήθηκε και τον θάνατο του Lennon. Θυμήθηκε πού ήταν όταν το έμαθε αλλά και ποια ήταν τα επόμενα βήματα του:

«Όταν σκοτώθηκε ο John, ήμουν στις Μπαχάμες. Έλαβα ένα τηλεφώνημα από τα θετά μου παιδιά, τα οποία ήταν στο Los Angeles. «Κάτι συνέβη στον John», μου είπαν. Μετά με ξαναπήραν και μου είπαν «Ο John είναι νεκρός». Και δεν ήξερα τι να κάνω.

Αμέσως μετά είπα «πρέπει να πάρουμε ένα αεροπλάνο». Πήραμε ένα αεροπλάνο για τη Νέα Υόρκη και πραγματικά, δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις εκείνη την ώρα. Φτάσαμε στο διαμέρισμα του και ρωτήσαμε την Yoko: «Μπορούμε να βοηθήσουμε σε κάτι;». Και εκείνη μάς είπε: «Θα μπορούσατε να κάτσετε να παίξετε με τον Sean (σ.σ. ο γιος τους, πέντε χρονών τότε). Απλώς κρατήστε τον Sean απασχολημένο».

Και αυτό κάναμε».

 

Σε παλιότερη συνέντευξή του στην τηλεόραση, έναν μόλις χρόνο μετά τη δολοφονία, είχε πει ότι εκείνη που του τηλεφώνησε ήταν συγκεκριμένα η κόρη της γυναίκας του, της Barbara Bach. Όταν η μικρή του είπε «πυροβόλησαν τον John», η πρώτη του αντίδρασή ήταν να αναρωτηθεί «χτυπήθηκε στον ώμο; Στο πόδι; Πού;». Τα όσα είπε υπάρχουν στο πιο πάνω βίντεο.

Paul McCartney: «Δυσάρεστο δεν είναι;»

Ο Macca είναι αυτός που δέχτηκε τα περισσότερα αρνητικά σχόλια για τη δημόσια αντίδρασή του στον θάνατο του Lennon. Είχε μάθει τα νέα απ’ το πρωί και όλη την υπόλοιπη μέρα την πέρασε σε ένα στούντιο ηχογράφησης στην Oxford Street του Λονδίνου. Στην πραγματικότητα δεν ηχογράφησε τίποτα, μόνο άκουγε κάποια tapes. Μετά από καιρό, συνεργάτες του θα αποκάλυπταν ότι έκλαιγε όλη την ώρα και ότι στο στούντιο πήγε γιατί απλώς δεν άντεχε άλλο στο σπίτι του. Όταν, όμως, δημοσιογράφοι τον πλησίασαν καθώς έφευγε απ’ το στούντιο και τον πίεσαν για μία δήλωση, εκείνος τους απάντησε: «δυσάρεστο δεν είναι;».

Θα έκανε δυο μήνες να επιστρέψει στις ηχογραφήσεις -απόδειξη για πολλούς της κακής του ψυχολογικής κατάστασης- αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Ειδικά στον έντυπο Τύπο, αυτή η φράση «ηχούσε» πολύ χειρότερη, απογυμνωμένη από το βίντεο και την εικόνα. Αργότερα σε πολλές συνεντεύξεις του θα ισχυριστεί ότι βρισκόταν σε απόλυτο σοκ εκείνη τη μέρα και ότι δεν ήξερε πώς να φερθεί τη στιγμή που του έχωσαν ένα μικρόφωνο μπροστά στο στόμα. «Εκείνη τη μέρα ήμουν συντετριμμένος», θα θυμηθεί σε εκπομπή το 1981. «Θρηνούσα μέσα μου, απλώς δεν ήμουν καλός στον δημόσιο θρήνο».

Από τότε, έδωσε πολλές συνεντεύξεις μιλώντας για τον Lennon και συγκεκριμένα για εκείνη τη μέρα. Το 2014 θα περιγράψει στον βρετανικό σταθμό IΤV τη στιγμή που πληροφορήθηκε τον φόνο:

«Ήμουν στο σπίτι και κάποιος με πήρε τηλέφωνο. Ήταν νωρίς το πρωί… Ήταν τόσο τρομακτικό, δεν μπορούσα να το χωνέψω (…) απλά για μερικές μέρες δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι είχε φύγει. Ήταν ένα τεράστιο σοκ».

Στη συνέχεια ο Sir Paul είπε ότι του ήταν «πολύ δύσκολο» να πει τα νέα στην οικογένειά του, στη «Linda και τα παιδιά», προσθέτοντας ότι «μου ήταν απίστευτα στενάχωρο που δεν θα τον έβλεπα ξανά και που δεν θα είχαμε ποτέ πια την ευκαιρία να αράξουμε μαζί».