Martin Rickett/PA Images via Getty Images
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

Αυτή είναι μια στιγμή παραφροσύνης: Στο Κατάρ προσλαμβάνουν ψεύτικους οπαδούς εθνικών ομάδων

Η προσέλευση των πραγματικών οπαδών από Ευρώπη και Νότια Αμερική είναι πολύ μικρότερη από τις αρχικές προσδοκίες των διοργανωτών. Έτσι, αποφάσισαν να κάνουν κάτι πρωτοφανές για να σώσουν την κατάσταση.

Μετράμε μόλις μερικά εικοσιτετράωρα για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Όλες οι εθνικές ομάδες και οι ποδοσφαιριστές έχουν φτάσει στη χώρα, ενώ τα γήπεδα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους αγώνες της πρώτης φάσης των ομίλων του Μουντιάλ.

Μόνο που κάτι περίεργο φαίνεται πως συμβαίνει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με videos που έχουν κάνει τις τελευταίες μέρες τον γύρο του διαδικτύου, οι περισσότεροι από τους οπαδούς δεν έχουν ταξιδέψει από τη χώρα τους για να υποστηρίξουν την εθνική τους ομάδα στο Μουντιάλ, αλλά είναι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών του Κατάρ.

Το ζήτημα, μάλιστα, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με διάφορα δημοσιογραφικά μέσα ανά τον πλανήτη να κάνουν λόγο για «πληρωμένους οπαδούς» που προσέλαβε το καθεστώς προκειμένου να δημιουργηθεί μια τύποις ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα.

Οι «ψεύτικοι» οπαδοί του Κατάρ

Όλα ξεκίνησαν ύστερα από τη δημοσιοποίηση ορισμένων videos, στα οποία φαίνονται οπαδοί από τη Μέση Ανατολή να χορεύουν και να διασκεδάζουν φορώντας φανέλες των εθνικών Αγγλίας, Γαλλίας, Βραζιλίας και Αργεντινής.

Κάποιος καλόπιστος θα μπορούσε να πιστέψει πως πρόκειται πράγματι για οπαδούς των συγκεκριμένων ομάδων που νιώθουν εκστασιασμένοι που θα δουν τα ποδοσφαιρικά τους ινδάλματα στην περιοχή τους. Μόνο που η πραγματικότητα φαίνεται πως είναι κάπως τραγελαφική.

Όπως αποκάλυψε το ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, El Mundo, οι φίλαθλοι των εθνικών ομάδων του Μουντιάλ που τριγυρνούν στο Κατάρ δεν είναι τίποτα άλλο παρά πολίτες γειτονικών χωρών που απλώς υποδύονται τους οπαδούς έναντι αμοιβής. Ορισμένοι κάνουν λόγο, μάλιστα, για εργάτες που δούλεψαν στη χώρα για την κατασκευή όλων αυτών των φαραωνικών γηπέδων.

Η άρνηση των πραγματικών οπαδών να βρεθούν στο Μουντιάλ

Ήδη από την ανακοίνωση της διοργάνωσης του Μουντιάλ στο Κατάρ, προέκυψαν μεγάλους αντιδράσεις από οπαδούς που υποστήριζαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να υποστηρίζουν πως είναι αδύνατον το Παγκόσμιο Κύπελλο να λάβει χώρα σ’ ένα τόσο ανελεύθερο καθεστώς.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί σύνδεσμοι οπαδών διάφορων ευρωπαϊκών συλλόγων ξεκαθάρισαν πως θα μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση, μη συμμετέχοντας σε αυτή. Αλλά ακόμη και για εκείνους που ήθελαν να στηρίξουν την ομάδα τους με κάθε τρόπο, οι σοβαροί περιορισμοί που ισχύουν στη χώρα τους ανάγκασαν να πουν τελικά όχι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους νόμους του Κατάρ, απαγορεύεται ρητά το περιστασιακό σεξ και τιμωρείται με επταετή φυλάκιση. «Το σεξ απαγορεύεται, εκτός αν έρθετε εδώ ως σύζυγοι. Σίγουρα δε θα υπάρχουν one night stands στο Μουντιάλ. Δε θα υπάρχουν πάρτι. Όλοι πρέπει να επιδείξουν εγκράτεια, εκτός εάν θέλουν περιπέτειες» δήλωσε χαρακτηριστικά αστυνομικός από το Κατάρ, μιλώντας στον βρετανικό Τύπο.

Επίσης, παρά τις διαβεβαιώσεις των διοργανωτών πως δε θα υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα, αρκετές οργανώσεις της παγκόσμιας ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την ασφάλεια όσων οπαδών πάρουν το ρίσκο να βρεθούν στο Κατάρ.

Δεδομένων των περιορισμών και του μποϊκοτάζ, η προσέλευση των οπαδών από την Ευρώπη και την Αμερική αναμένεται να είναι πολύ μικρότερη από τις αρχικές προσδοκίες των διοργανωτών. Τι καλύτερο, λοιπόν, για αυτούς από το να προσλάβουν μερικούς «ψεύτικους» φιλάθλους στη θέση τους. Τι έξυπνο τρικ!