Alex Caparros/Getty Images/Ideal Images
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ansu Fati: Το υπερταλέντο που έχασε τα χνάρια του Messi

Οι τραυματισμοί ήταν η αρχή του τέλους ή το μαρτύριο που έπρεπε να περάσει για να ατσαλωθεί;

Ήταν 25 Αυγούστου του 2019 όταν για τη δεύτερη αγωνιστική της Λα Λίγκα η Μπαρτσελόνα υποδεχόταν την Μπέτις στο «Καμπ Νόου», έχοντας εκτός μάχης τους Lionel Messi, Luis Suarez και Ousmane Dembele. Ο Ernesto Valverde ήταν αναγκασμένος να στρέψει το βλέμμα του στην Ακαδημία της ομάδας.

Την παραμονή του αγώνα, ένα τηλεφώνημα αναστάτωσε από χαρά μια οικεία στη Βαρκελώνη με διαμένοντες μετανάστες από τη Γουινέα-Μπισάου. «Μαμά με πήραν στην πρώτη ομάδα», θα πει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής o δευτερότοκος γιος της οχταμελούς οικογένειας. Είναι 16 ετών και 9 μηνών και το όνομα του είναι οικείο μόνο σε ελάχιστους, εντός πόλης. Πέντε μήνες αργότερα θα αποτελεί συνώνυμο ποδοσφαιρικού φαινόμενου για όλο τον πλανήτη.

Εκείνο το βράδυ ο Ansu Fati μπήκε αλλαγή στο 78ο λεπτό κι έγινε ο δεύτερος νεαρότερος παίκτης που έχει παίξει στην ανδρική ομάδα της Μπάρτσα. Μέσα σε αυτούς τους 5 μήνες ο πιτσιρικάς με καταγωγή από τη δυτική Αφρική εξάπλωσε τη φήμη του ως ο άνθρωπος – ρεκόρ.

Έξι μέρες μετά το ντεμπούτο του έγινε ο νεαρότερος σκόρερ της ιστορίας του συλλόγου, σε ματς απέναντι στην Οσασούνα. Στα μέσα Σεπτεμβρίου και στο 5-2 με τη Βαλένθια γίνεται ο νεαρότερος παίκτης που ξεκινάει στη βασική ενδεκάδα και σκοράρει στο «Καμπ Νόου» και ο νεαρότερος στην ιστορία της λίγκας με γκολ και ασίστ σε ένα ματς.

Τρεις μέρες αργότερα γίνεται και ο Βενιαμίν της Μπάρτσα σε αγώνα Champions League, απέναντι στην Ντόρτμουντ. Στο τελευταίο ματς των ομίλων του Champions League μπαίνει αλλαγή στο 85’ και στο 86’ πετυχαίνει το νικητήριο γκολ απέναντι στην Ίντερ στο Μιλάνο (1-2), για να γίνει ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, παίρνοντας το ρεκόρ του Πίτερ Οφορίκουε. Είναι 17 ετών και 40 ημερών.

Όντας στην Ισπανία από τα 6 χρόνια του, θα πει «ναι» στην πρόταση της ομοσπονδίας για να εκπροσωπήσει τη «φούρια ρόχα». Στην Under-21 θα παίξει μόνο δύο φορές και το Σεπτέμβρη του 2000 θα γιορτάσει το ντεμπούτο του στην Ανδρών, ως ο πιο νέος διεθνής της Ισπανίας από το 1936. Είναι ένα ματς απέναντι στη Γερμανία και τρεις μέρες αργότερα θα πανηγυρίσει και το πρώτο γκολ, γράφοντας ξανά ιστορία, στο 4-0 επί της Ουκρανίας. Είναι έκτοτε ο νεαρότερος σκόρερ όλων των εποχών στην Εθνική Ισπανίας, σε ηλικία 17 χρόνων, 10 μηνών και 6 ημερών.

Ένα μήνα αργότερα θα γίνει ο δεύτερος νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία των clasico. Το άστρο του Ansu Fati ανατέλλει σε μια περίοδο που σχεδόν τίποτα δεν πάει καλά στο σύλλογο. Τίποτα εκτός από αυτόν. Στα χρόνια χάους του Χοσέπ Μαρία Μπαρτομέου είναι ο μοναδικός θετικός οιωνός που έχει να επιδείξει το club. Οι οπαδοί συσπειρώνονται γύρω του, αρχίζουν να νιώθουν όπως τότε που ο Lio έδινε τα πρώτα σόου με την μπλαουγκράνα φανέλα.

Clive Brunskill/Getty Images/Ideal Images

Ναι, του μοιάζει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η έκρηξη, η ταχύτητα με την μπάλα στα πόδια, η απαράμιλλη τεχνική κατάρτιση – αρκεί μία φαντεζί ντρίμπλα για να ξεσηκώσει το «Καμπ Νόου». Και ύστερα η εκτέλεση. Η ουσία. «Είναι σαφές ότι αυτό το παιδί έχει κάτι ξεχωριστό. Δεν είναι φυσιολογικό να πετυχαίνει τόσα γκολ σε αυτή την ηλικία», λέει ο Valverde.

Την Barca B δεν την «είδε» καν, από τους Νέους βρέθηκε κατευθείαν στους Άνδρες. Δεν είναι ένα ακόμη ταλέντο από τα φυτώρια της Μπάρτσα. Είναι ένα υπερταλέντο, το πιο χαρισματικό τέτοιο που θα είχε παραχθεί ποτέ από το εργοστάσιο ποδοσφαίρου της Μασία αν στο ίδιο χορτάρι δεν είχε μεγαλουργήσει η αυτού μεγαλειότης, ο Lionel Messi. Ο Αργεντίνος τον παίρνει από κοντά, σε ρόλο μέντορα, όπως ήταν κάποτε ο Ronaldinho για αυτόν.

Ο Fati ακόμα έχει ακόμα να το λέει πόσο ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση του η εγκάρδια αγκαλιά του ειδώλου του την ημέρα που έκανε ντεμπούτο. Τον περίμενε στα αποδυτήρια – ο Messi με πολιτικά, καθώς ήταν τραυματίας – και ακολούθως πόσταρε τον ένθερμο εναγκαλισμό στη σελίδα του στο Instagram, διαφημίζοντας το νέο «φρούτο» της Μπάρτσα σε όλο τον κόσμο. Ο αδελφός του Messi, Rodrigo ανέλαβε μάνατζερ του, αντικαθιστώντας τον Josep Maria Minguella.

Αν σας λέει κάτι το όνομα είναι γιατί ο πατέρας του, Junior Minguella, ήταν αυτός που πήγε τους Maradona και Messi στο «Καμπ Νόου». Όλα βάδιζαν στα χνάρια του Lio έως τo Νοέμβριο του 2000. Τότε που σε μια σύγκρουση με τον Aissa Mandi της Μπέτις σωριάστηκε στο έδαφος, πιάνοντας το αριστερό γόνατό του. Τότε που ακούστηκε εκείνο το αναθεματισμένο, ανατριχιαστικό «κρακ».

Ρήξη έσω μηνίσκου ήταν η διάγνωση, με την Μπαρτσελόνα να ανακοινώνει ότι ο παίκτης θα μείνει εκτός δράσης για τέσσερις μήνες. Ο Fati χειρουργήθηκε από τον διάσημο Καταλανό ορθοπεδικό Ramon Cugat και πέρασε τις επόμενες 10 ημέρες στο ιατρικό κέντρο του τελευταίου, κάνοντας μια συνεδρία αποθεραπείας την ημέρα.

Τότε ήταν που τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή και δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει «ένοχος» ή αν η εξέλιξη οφείλεται απλώς στην κακοτυχία. Σύμφωνα με μια πηγή κοντά στον Dr Cugat, ο οποίος έπρεπε να παραμείνει ανώνυμος για να προστατεύσει τη θέση του, ο Fati επέστρεψε στην Μπάρτσα μετά από 10 ημέρες και το ιατρικό τιμ του συλλόγου ανέλαβε την αποκατάστασή του. Η πηγή πρόσθεσε ότι ο Fati κάλεσε τον γιατρό λίγες εβδομάδες αργότερα για να του πει ότι στο γόνατό του είχε αναπτυχθεί φλεγμονή. Του είπε επιπλέον ότι στην Μπάρτσα έκανε δύο συνεδρίες ανάκαμψης την ημέρα — μία παραπάνω από ό,τι έπρεπε.

Η τεχνική που είχε χρησιμοποιήσει ο Dr Cugat για την αποκατάσταση του μηνίσκου επέβαλε μια πιο αργή διαδικασία αποθεραπείας. Ήταν μια επέμβαση συρραφής που αποσκοπούσε στο να κρατηθεί ανέπαφος ο μηνίσκος και να δέσει με το χρόνο και τις ασκήσεις φυσιοθεραπείας.

Τα πράγματα προχώρησαν βιαστικά, βελτίωση δεν υπήρξε καμία και ύστερα από δύο μήνες ο Fati μπήκε ξανά στο χειρουργείο. Η αντίστροφή μέτρηση για την ανάρρωση έμοιαζε ξανά να μην έχει ξεκινήσει. Καθώς αυξανόταν η ένταση των ασκήσεων, το αριστερό γόνατο του παίκτη δεν αντιδρούσε κανονικά. Ο τραυματισμός μετατράπηκε σε ιατρικό μυστήριο. Το Μάρτιο του ’21 ο παίκτης υποβλήθηκε κρυφά σε τρίτη αρθροσκόπηση. Οι επιπλοκές συνεχίστηκαν όμως, αυτή τη φορά εξαιτίας και μιας λοίμωξης στα ράμματα. Η άρθρωση ούτε τώρα είχε επανέλθει και η προσδοκώμενη αποθεραπεία παρέμεινε ευσεβής πόθος. Λήφθηκε έτσι η απόφαση για μια τέταρτη επέμβαση εντός 6 μηνών! Αυτή τη φορά κρίθηκε σκόπιμο να γίνει μηνισκεκτομή και να αφαιρεθεί το προσβεβλημένο τμήμα του μηνίσκου του.

«Τέσσερις επεμβάσεις στο γόνατο είναι πάρα πολλές», δηλώνει στην αθλητική ιστοσελίδα «The Athletic» ο Dr Llobet, ορθοπεδικός χειρουργός που ειδικεύεται σε τραυματισμούς στο γόνατο. «Δεν έχει υποφέρει μόνο ο μηνίσκος, αλλά και ο χόνδρος. Η ανάκαμψη από αυτό είναι πολύ δύσκολη. Εκτός αυτού προέκυψαν και μυϊκοί τραυματισμοί που πιθανότατα σχετίζονται με αυτό».

Αντί για τέσσερις μήνες, ο Fati έμεινε συνολικά 11 εκτός δράσης. Ήταν 18 ετών όταν τραυματίστηκε και επέστρεψε το Σεπτέμβριο του 2021, λίγο πριν κλείσει τα 19. Του αρκούσε να μπει αλλαγή στο 81’ για να συνδυάσει την επανεμφάνιση του με γκολ σε ένα 3-0 κόντρα στη Λεβάντε. Σκόραρε άλλες δύο φορές στα επόμενα τέσσερα ματς, στο τέταρτο εξ αυτών όμως έπαιξε μόνο για ένα ημίχρονο. Ό εφιάλτης δεν είχε τελειώσει. Σε ματς με τη Θέλτα υπέστη μυϊκό τραυματισμό στον δικέφαλο μηριαίο και θα έπρεπε να περάσει άλλους δύο μήνες στην απραξία. Επανήλθε στον ημιτελικό του Σούπερ Καπ κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης τον Γενάρη του ’22.

Χρειάστηκε λίγα λεπτά για να δείξει ξανά ότι είναι ξεχωριστός. Μπήκε αλλαγή στο 66’ και στο 83’ διαμόρφωσε το 2-2, οδηγώντας το ματς στην παράταση. Ούτε τώρα έρχεται η λύτρωση. Οχτώ μέρες μετά, σε ματς κυπέλλου με την Μπιλμπάο, ο Fati παθαίνει υποτροπή στο ίδιο τραύμα. Είναι το αντίθετο πόδι από το χειρουργημένο και σύμφωνα με τον διαπρέποντα στη Βαρκελώνη φυσικοθεραπευτή Lluis Puig «είναι λογικό να καταπονείται περισσότερο το πόδι από το οποίο ζητάς τη μεγαλύτερη προσπάθεια».

Ο Fati μένει άλλους δύο και κάτι μήνες εκτός. Επιστρέφει την πρωτομαγιά του ’22, έκτοτε όμως πασχίζει να ανακτήσει τον παλιό εαυτό του. Ο Xavi τον πιστεύει, αλλά για την ώρα κρίνει ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος για βασικός. Φαίνεται καθαρά ότι ο μικρός υστερεί σε σχέση με πριν σε εκρηκτικότητα και πιθανότητα δεν αισθάνεται την ίδια σιγουριά στις κινήσεις και τα πατήματά του. Την περασμένη Τρίτη ο πατέρας του, Bori Fati ξεσπά για τον μικρό χρόνο συμμετοχής του και δηλώνει σε ραδιόφωνο της Μαδρίτης ότι «αν ήταν στο χέρι μου θα έφευγε από την Μπαρτσελόνα».

Jason McCawley/Getty Images/Ideal Images

Ο ίδιος ο παίκτης φέρεται να είναι, βάσει δημοσιευμάτων, τρομερά ενοχλημένος από τις δηλώσεις του πατέρα του και ήδη έδωσε εξηγήσεις στο σύλλογο για να πάρει αποστάσεις. Πόσο μακριά είναι όμως το ενδεχόμενο παραχώρησής του, όταν το club εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, πρέπει να περικόψει το μπάτζετ και σκέφτεται σοβαρά την επιστροφή Messi;

Σε αγωνιστικό επίπεδο, για τον Puig το «κλειδί» είναι πλέον η ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και προβλέπει ότι είναι ζήτημα χρόνου. «Πρέπει να δουλέψει με ισορροπία και δύναμη. Επίσης να μην παίζει καθόλου όταν τύχει να νιώσει κάποια ενόχληση στο γόνατό του. Διότι όταν πονάει μοιραία δεν θα παίζει καλά και αυτό είναι εμπόδιο στο να αποκτήσει αυτοπεποίθηση».

Στην έναρξη της σεζόν 2020-21 ο Fati θεωρούταν ένα από τους τρεις κορυφαίους νέους παίκτες στον κόσμο, μαζί με τους Kylian Mbappe ΚΑΙ Erling Haaland. Εδώ και 10 μήνες βλέπουμε έναν παίκτη που ξεδιπλώνει σποραδικά μόνο ψήγματα του απαράμιλλου ταλέντου του. Είναι εξόφθαλμα «γήινος» και η εξέλιξη του αποτελεί γρίφο: Θα δικαιώσει τον Puig μόλις αισθανθεί πιο ασφαλής στο γήπεδο και χτίσει το κατάλληλο attitude; Ή τα απόνερα των τραυματισμών είναι δεδομένο ότι θα χαμηλώσουν κατά πολύ το ταβάνι του;

Ένα μήνα πριν τον πρώτο, μεγάλο τραυματισμό η διοίκηση των Καταλανών είχε αρνηθεί μεγαλοπρεπώς πρόταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ύψους 150 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Fati. Μετά την αποθεραπεία του και θέλοντας να δείξει πόσο τον πιστεύει επέκτεινε το συμβόλαιο του έως το 2027 (το πρώτο επαγγελματικό ήταν διετές και έληγε το 2022), θέτοντας τη ρήτρα παραχώρησης στο 1 δισ. ευρώ.

Αλλά η ενέργεια που δείχνει ότι επέλεξε να στηρίξει μέχρι τέλους το project διαδοχής του Lio είναι η παράδοση της φανέλας με το Νο. 10 όταν ο Αργεντίνος έφυγε για την Παρί Σεν Ζερμέν. «Μου το ζήτησε ο σύλλογος και πήγα στους αρχηγούς μας και ζήτησα τη συμβουλή τους. Συμφώνησαν όλοι να πάρω το 10», θα πει αργότερα αυτός.

Και οι δύο, Messi και Fati, έκαναν το άλμα από τους Νέους στην πρώτη ομάδα χωρίς να παίξουν στην Barca B. Και οι δύο είχαν αυτή τη φλόγα στο παιχνίδι τους, μια «ερωτική» σχέση με την μπάλα που διακρίνει μόνο τους χαρισματικούς. Και οι δύο υπέστησαν τραυματισμούς στο ξεκίνημα, με τον Messi να αντιμετωπίζει εμπόδια και λόγω του ύψους του, υποβαλλόμενος σε ενέσεις ορμονών.

Θα βαδίσει ο ένας στα χνάρια του άλλου; Αν το σώμα το επιτρέψει, μοιάζει δεδομένο ότι ο μικρός θα επανέλθει δριμύτερος. Διάολε, είναι μόνο 20 ακόμα. Η Μπάρτσα το έχει δει το «έργο». Αν δεν πίστευε τόσο τον Messi και δεν ανελάμβανε την ευθύνη για την ανάπτυξη του μέσω θεραπείας, πιθανότατα δεν θα προέκυπτε ποτέ το φαινόμενο Messi. Και αν προέκυπτε, δεν θα ήταν made by Masia. Στο project Ansu Fati έχει επιδείξει για την ώρα την ίδια αφοσίωση. Και όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης εύχεται (ξανά) να δικαιωθεί.

Για αλλόκοτες ιστορίες στοιχήματος, ψαγμένo στοίχημα, στατιστικά, αναλύσεις αγώνων μπείτε στο www.matchmoney.com.gr.