Hassan Ammar / AP
PROFILE

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, πρωταθλήτρια Ευρώπης ετών 38

Η αρχική της άρνηση να ασχοληθεί με το βάδην, η αποχή οχτώ ετών και η μεγαλύτερη επιτυχία που ήρθε στη δύση της καριέρας της.

Η είδηση πως η 38χρονη Αντιγόνη Ντρισμπιώτη έσπασε όλα τα ρεκόρ και έγινε η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια βάδην που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 2022, μετά από εκείνο του Μίλτου Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος, προκάλεσε έκπληξη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την απονομή του μεταλλίου, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη έβαλε τα κλάματα. Με αυτόν τον τρόπο έβγαλε όλη την ένταση του αγώνα και των μαχών που έδωσε για να φτάσει σε αυτή τη διάκριση. Άλλωστε, δεν είναι και λίγα αυτά που πέρασε μέχρι να τα καταφέρει.

Το βάδην που αρχικά δεν την ενθουσίασε

Η Ελληνίδα αθλήτρια γεννήθηκε στην Καρδίτσα αλλά έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Αταλάντη. Με τον αθλητισμό ασχολήθηκε από μικρή ηλικία. Πέρασε από τη ρυθμική γυμναστική, την κολύμβηση, το τένις αλλά κανένα από τα αθλήματα δεν την ενθουσίασε.

Το ταλέντο της στο βάδην ανακαλύφθηκε κάπως τυχαία. Όπως έχει αποκαλύψει η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη σε παλαιότερες συνεντεύξεις της, μια μέρα που έπαιζε τένις, περπάτησε γρήγορα για να πιάσει το μπαλάκι. Ο τρόπος με τον οποίο το έκανε εντυπωσίασε τον μετέπειτα προπονητή της, Θανάση Δεληγιάννη.

Εκείνος την προσέγγισε απευθείας για να ασχοληθεί με το άθλημα, ωστόσο, εκείνη αρχικά απέρριψε την πρότασή του. Ο προπονητής, όμως, επέμεινε και τελικά την έπεισε. Τρία χρόνια αργότερα όμως.

«Είχα δώσει τις εξετάσεις μου για το αθλητικό σχολείο. Παίζοντας τένις, μου έφυγε το μπαλάκι και πηγαίνοντας να το πιάσω, βάδισα λίγο πιο γρήγορα από το κανονικό. Ο τότε προπονητής μου είδε το βάδισμά μου και είπε “Αυτή η κοπέλα είναι για βάδισμα”. Τρία χρόνια αργότερα πήγα στο στάδιο, είδα το άθλημα τυχαία και είπε ότι αυτό ήθελα να κάνω» δήλωσε.

Και δεν είχε άδικο. Μέσα με τρεις μόλις μήνες προπόνηση βγήκε όγδοη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και την επόμενη κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Πια είχε καταλάβει και εκείνη πως είχε βρει το άθλημά της.

Όταν η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη έμεινε εκτός δράσης για 8 χρόνια

Και ενώ η καριέρα της πήγαινε από το καλό στο καλύτερο, εκείνη αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση λόγω των σπουδών, των επαγγελματικών υποχρεώσεων και διάφορων προσωπικών της ζητημάτων.

«Υπήρχαν γεγονότα και καταστάσεις που εκείνη την περίοδο με έκαναν να μην θέλω να ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Δεν είχα και τον χρόνο άλλωστε. Στα 27 μου όμως ένιωσα την επιθυμία να αρχίσω ξανά να χτίζω το σώμα μου. Είχα χάσει και πάρα πολλά κιλά. Ήμουν τόσο αδύνατη, ώστε εκείνη την περίοδο είχα φτάσει να ζυγίζω 43 κιλά! Βρέθηκα στο όριο της νευρικής ανορεξίας. Δεν έτρωγα σχεδόν τίποτα» είχε δηλώσει η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στο athletestories.gr.

«Παρά το γεγονός ότι ψυχολογικά ήμουν καλά, είχα παραμελήσει λίγο τον εαυτό μου. Η αλήθεια βέβαια είναι πως δεν ήμουν και πολύ του φαγητού. Έπρεπε όμως να κάνω κάτι, να φτιάξω το σώμα μου. Ξεκίνησα, λοιπόν, να ασχολούμαι ξανά με τον αθλητισμό» πρόσθεσε.

Στα 27 της λοιπόν, και περίπου πριν από μια δεκαετία ξεκίνησε και πάλι τον πρωταθλητισμό. Η σημερινή της επιτυχία σε ηλικία 38 ετών και 148 ημερών είναι η μεγαλύτερη της καριέρας της. Τα πανηγύρια δεν έχουν τελειώσει ως τη στιγμή που μιλάμε. Άλλωστε δεν είναι και λίγο πράγμα να γίνεσαι Ευρωπαία πρωταθλήτρια σ’ ένα άθλημα που έμεινες εκτός για οχτώ ολόκληρα χρόνια.