2021, Matthias Schrader/AP Photo
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Armand Duplantis. Βασιλιάς των αιθέρων, ετών 21.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο στο άλμα επί κοντώ είναι ένας 21χρονος Σουηδός που από παιδί ονειρευόταν να γίνει ο καλύτερος στον κόσμο. Και έγινε. Ο άνθρωπος που έχει πετάξει πιο ψηλά από όλους. Αυτή είναι η ιστορία του.

«Είναι λίγο κωμικό που έρχομαι στους πρώτους μου Ολυμπιακούς Αγώνες και όλοι περιμένουν από μένα να κερδίσω. Νιώθω σαν να κρατάω όλο το βάρος της Σουηδίας στους ώμους μου», είχε δηλώσει ο Armand Duplantis σε σουηδικό δίκτυο, λίγο πριν ταξιδέψει στο Τόκιο, υπογραμμίζοντας ότι έχει μάθει να διαχειρίζεται την πίεση και ότι αισθάνεται ασφαλής.

Ο 21χρονος όχι μόνο διαχειρίστηκε το άγχος του, όχι μόνο κράτησε της ελπίδες μίας χώρας στις γυμνασμένες πλάτες του, αλλά τις εκτόξευσε στον έβδομο ουρανό, κατακτώντας αυτό που περίμεναν από εκείνον: το πρώτο Ολυμπιακό και δη χρυσό μετάλλιο της καριέρας του. 

Armand Duplantis 2021, Francisco Seco/AP Photo

Armand Duplantis Στην αγκαλιά των γονιών-προπονητών του. / 2021, Matthias Schrader/AP Photo
Στην αγκαλιά των γονιών-προπονητών του.

Πέταξε με την πρώτη στα 6 μέτρα και 2 εκατοστά, στη συνέχεια ανέβασε τον πήχη στα 6,19μ. με την επιδίωξη να σπάσει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ, έφτασε κοντά σε δύο από τις τρεις προσπάθειές του, αλλά δεν τα κατάφερε. Λίγη σημασία έχει (θα το σπάσει στην επόμενη διοργάνωση, δεν αμφιβάλλουμε). Από σήμερα, είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο στο άλμα επί κοντώ.

Armand Duplantis 2021, Martin Meissner/AP Photo

Ένα παιδί μετράει τα άστρα

Ο Armand Gustav Duplantis γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1999 στην πόλη Λαφαγιέτ στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Οι γονείς του είναι πρώην αθλητές. Ο Αμερικανός πατέρας του, Greg Duplanti είναι πρώην επικοντίστας -ναι, το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά- και η Σουηδή μητέρα του, Helena πρώην παίκτρια του βόλεϊ. Είναι το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Εκτός από το Armand γυρίζει και στο όνομα Mondo. Ένας Ιταλός κάποτε τον φώναξε έτσι και οι γονείς του τού κόλλησαν το συγκεκριμένο παρατσούκλι.

Από πολύ μικρή ηλικία πειραματίστηκε με διάφορα αθλήματα, από μπέιζμπολ μέχρι ποδόσφαιρο. Γρήγορα όμως τον κέρδισε το κοντάρι. Του άρεσε να ίπταται. Ήθελε να αγγίξει τον ουρανό.

Ο ιπτάμενος Σουηδός 

Ήταν μόλις 7 ετών όταν έσπασε το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ. Η εξέλιξη του ήταν εντυπωσιακή. Όλοι μιλούσαν για ένα παιδί θαύμα. Ένα αυθεντικό ταλέντο, ένα ακατέργαστο διαμάντι με απίστευτες προοπτικές.

Το 2015, στα 15 του χρόνια έγινε το breakthrough. Στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο Κάλι της Κολομβίας και έσπασε κάθε παγκόσμιο ρεκόρ για την ηλικία του. Τρία χρόνια μετά, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου με επίδοση 6,05μ, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ κάτω των 20. Μία διετία αργότερα, έγινε ο άνθρωπος που έχει πετάξει πιο ψηλά από όλους.

Δεν είναι πουλί, δεν είναι ο Σούπερμαν, είναι ο Armand Duplantis

Στις 15 Φεβρουαρίου του 2020 στο Grand Prix Κλειστού Στίβου στη Γλασκόβη έγινε ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 6,18 μ. και λίγους μήνες μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους στο Golden Gala στη Ρώμη κατέρριψε και το παγκόσμιο ρεκόρ ανοιχτού στίβου με 6,15 μ., που κατείχε ο φημισμένος Ουκρανός παγκόσμιος πρωταθλητής Sergey Bubka από το 1994 με 6,14 μ.

Armand Duplantis Πανηγυρίζοντας το άλμα του στα 6,15μ. στον ανοιχτό στίβο. / 2020, Gregorio Borgia/AP Photo
Πανηγυρίζοντας το άλμα του στα 6,15μ. στον ανοιχτό στίβο.

Armand Duplantis 2020, Gregorio Borgia/AP Photo

Κάπου εδώ να αναφέρουμε ότι παρά το γεγονός ότι το διαβατήριό του γράφει Αμερικανός και παρά τις έντονες αντιδράσεις από τους συμπατριώτες του -δεν είναι λίγο να χάνεις έναν από τους κορυφαίους αθλητές στον κόσμο σήμερα- ο Duplantis έχει επιλέξει από μικρός να διαγωνίζεται με το εθνόσημο της Σουηδίας. Την αδυναμία του για τη χώρα τού την εμφύσησε η μητέρα του, που από παιδί τον έκανε να αγαπήσει τη γλώσσα.

Το 2020, ο Mondo ψηφίστηκε ως ο καλύτερος αθλητής της χρονιάς από την παγκόσμια ομοσπονδία και οι γονείς του, με τη σειράς τους, ως οι καλύτεροι προπονητές. Είναι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την απίθανη πορεία του όλα αυτά τα χρόνια. 

«Κάνει τον αθλητισμό ελκυστικό και το άλμα επί κοντώ να φαίνεται κάτι εύκολο, απλό ενώ δεν είναι. Τον θαυμάζω. Έχουμε ανάγκη από νέα αστέρια, από σπουδαία ταλέντα. Είναι πολύ δύσκολο να αγγίξεις την κορυφή, αλλά ακόμα πιο δύσκολο να παραμείνεις πρώτος. Ο Armand κατάφερε το πρώτο. Κάτι μου λέει ότι θα καταφέρει και το δεύτερο», είχε δηλώσει πέρυσι ο τεράστιος Bubka για τον Duplantis. Φέτος, θα φουσκώνει από υπερηφάνεια για τον διάδοχό του.