ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αυτή η ανακοίνωση στηρίζει τον Χρήστο Πανόπουλο

Ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης λέει πάντοτε αυτό που σκέφτεται.

Αν αντέχεις να ασχολείσαι ακόμη, έστω και λίγο, τα τελευταία χρόνια με το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις διαβάσει κάποια από τις επικές όσο και αμφιλεγόμενες ανακοινώσεις της Σκόντα Ξάνθης.

 

Ξέρεις, όπως το επικό «Ένα μεγάλο συγνώμη στους φίλους του Ολυμπιακού που πήγαν να παρακολουθήσουν την ομάδα τους μ’ αυτό το συνονθύλευμα που λέγεται Ξάνθη» στο ημίχρονο(!) αγώνα πρωταθλήματος που αξίζει σίγουρα κάποιο βραβείο, Πούλιτζερ, Όσκαρ, του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κάτι. Ή το λυρικό και κάπως μυστικιστικό «ΑΜΑΝ ΘΕΙΟ, ΤΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ!!!» που σίγουρα μιλάει στην καρδιά κάθε φιλάθλου και αποτελεί τροφή για σκέψη.

Δεν αποτελεί και κανένα μυστικό πως ο ιθύνων νους αυτών των ανακοινώσεων είναι ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος, ο οποίος τράβηξε και πάλι πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας με το γλαφυρό «την ήπιαμε», αμέσως μετά τον χαμένο τελικό κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό το περασμένο Σάββατο.

 

Δεν ήταν φυσικά η πρώτη φορά που η ποδοσφαιρική πιάτσα σχολιάζει ένα κατόρθωμα του Πανόπουλου. Ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια αγώνων, ανακοινώσεις στα αγγλικά, ανακοινώσεις για αγώνες τρίτων ομάδων, ανακοινώσεις ενάντια στην ίδια του την ομάδα, αν μη τι άλλο ο επιχειρηματίας αποδεικνύεται ανεξάντλητος. Κάθε φορά σκέφτομαι «ντάξει, το τερμάτισε τώρα» και κάθε φορά καταφέρνει να με εντυπωσιάσει με την ευρηματικότητά του.

Αλλά φτάνει με το ποτ πουρί ανακοινώσεων, άλλωστε τις καλύτερες θα τις έχεις διαβάσει και αλλού. Θα περάσω στο παρασύνθημα. Σε αυτό το κείμενο δεν θέλω να κριτικάρω τον Χρήστο Πανόπουλο, αλλά να τον υπερασπιστώ.

 

Οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας θα έβρισκε κάποιο κλισέ να επιστρατεύσει μετά τον χαμένο τελικό. «Η ομάδα πάλεψε», «Ήμασταν άτυχοι», «Πληρώσαμε τα λάθη μας» «O Ολυμπιακός έχει το τετραπλάσιο μπάτζετ από εμάς», ατάκες και δικαιολογίες υπάρχουν, αν μη τι άλλο, πολλές. Αλλά ο Πανόπουλος δεν αρκείται στα κλισέ. «Την ήπιαμε», έτσι αισθάνθηκε, έτσι εκφράστηκε, όσο αντιτουριστικό κι αν είναι αυτό.

Σε καμία περίπτωση το να λες αυτό που σκέφτεσαι άλλωστε δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Και ο Χρήστος Πανόπουλος αυτό ακριβώς κάνει. Με τον ενθουσιασμό μικρού παιδιού που βλέπει μπάλα για πρώτη φορά, χαίρεται, στεναχωριέται,εκνευρίζεται, παθιάζεται και δεν διστάζει να το εκφράσει ανοιχτά, είτε προφορικά, είτε γραπτά.

 

Προς τιμήν του, δεν το κάνει μόνο όταν τον συμφέρει, αντίθετα παραδέχεται ακόμη και διαιτητικά λάθη υπέρ της ομάδας του. Σίγουρα, η πολλή ειλικρίνεια δεν κάνει πάντα καλό, δηλαδή το να κριτικάρεις ανοιχτά τους παίκτες και τον προπονητή της ίδιας σου της ομάδας δεν είναι και το ιδεατό, αλλά ο Χρήστος Πανόπουλος δεν έχει μάθει να φιλτράρει τη σκέψη του.

Σαν φίλαθλος που το προϊόν Σούπερ Λίγκα τον έχει κάνει πλέον να αηδιάζει, ένα πράγμα μπορώ να πω με σιγουριά. Προτιμώ χίλιες φορές έναν παράγοντα που είναι καθαρός και θα πει και μια κουβέντα αληθινή παραπάνω, σε κόσμια πάντα επίπεδα, από ένα σοβαροφανές λαμόγιο που μετράει τα λόγια του.

 

Το ποδόσφαιρο όμως δεν το χαλάνε οι Πανόπουλοι, άλλοι είναι δυστυχώς αυτοί που το χαλάνε. Τολμώ να πω μάλιστα πως ατραξιόν σαν αυτόν νοστιμίζουν το προϊόν, κάνοντάς μας λίγο να γελάσουμε, ενώ κατά τα άλλα το ελληνικό ποδόσφαιρο μας προσφέρει μόνο λόγους για να κλάψουμε και να εκνευριστούμε.

Άλλωστε ο Πανόπουλος, όταν δεν σπαταλάει το χρόνο του προσπαθώντας να συντάξει την επόμενη ανακοίνωση, επενδύει σωστά στην ομάδα του. Η Σκόντα Ξάνθη διαθέτει δικό της γήπεδο, ένα από τα καλύτερα προπονητικά κέντρα, ενώ είναι από τις λίγες ομάδες που δεν έχει χρέη και οι ποδοσφαιριστές της είναι πάντοτε πληρωμένοι στην ώρα τους. Φέτος δε, η ομάδα του έπαιζε και ωραίο ποδόσφαιρο. Συνεπώς, έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί κριτική και να μιλάει έξω από τα δόντια, όταν κάτι τον ξενίζει.

 

Σε τελική ανάλυση, το θέμα δεν είναι αν συμφωνείς με τον Πανόπουλο, ούτε αν τον συμπαθείς. Το θέμα είναι πως ο τρόπος που εκφράζεται μπορεί να είναι υπερβολικός και πολλές φορές γραφικός, παραμένει ωστόσο ακίνδυνος και λιγάκι ρομαντικός. Αν σε κάποιον κάνει ζημιά η ειλικρίνεια και ο κυνισμός του, είναι μάλλον στον ίδιο, καθώς συχνά χάνει το δίκιο του (όταν το έχει με το μέρος του). Αλλά αυτό είναι δική του επιλογή και δικό του πρόβλημα.

Γι’ αυτό λοιπόν Χρήστο Πανόπουλε προχώρα και πες τα όπως τα σκέφτεσαι. Εγώ σε στηρίζω κι αν χρειαστεί βγάζω κι ανακοίνωση υπέρ σου.