AP Images
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αυτοί οι Άγγλοι θα μας απαγορεύσουν να γελάμε (μαζί τους)

Το απαραίτητο κειμενικό VAR για τα ματς της χθεσινής ημέρας.

Στα δύο τελευταία νοκ-άουτ ματς της φάσης των ’16’, οι Σουηδοί κέρδισαν με κυριολεκτικά μισό-μηδέν την Ελβετία (το μισό γκολ είναι του Φόρσμπεργκ και το άλλο μισό του Ελβετού αμυντικού που άπλωσε το πόδι και έστειλε την μπάλα στο παραθυράκι του Ζόμερ) και η Αγγλία απέκλεισε στα πέναλτι την Κολομβία μετά από έξι (6!) χαμένες διαδικασίες πέναλτι σε τρία Euro και τρία Μουντιάλ.

Το Σουηδία-Ελβετία δεν ήταν χειρότερο από το Ισπανία-Ρωσία ή το Κροατία-Δανία. Αλλά δεν ήταν και συγκλονιστικά καλύτερο. Το γράψαμε και σε προηγούμενο recap. Οι Σουηδοί δεν άφησαν εκτός Μουντιάλ τους Ιταλούς για να ψωνίσουν σουβενίρ από τη Ρωσία. Είναι σαφώς η πιο άτεχνη και κακοτράχαλη ομάδα -αισίως- της 8άδας, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν ζούμε σε έναν κόσμο που ευημερούν μόνο οι καλλιτέχνες. Ίσα ίσα.

Προσπαθώντας να διαβάσει κανείς τον συσχετισμό της δυναμικής του ματς στο πρώτο ημίχρονο, ήταν εύκολο να απελπιστεί μην μπορώντας να προβλέψει τον τελικό νικητή. Αλλά και η ισοπαλία παραήταν προβλέψιμη για να βγει αληθινή. Για ποδόσφαιρο μιλάμε. Οι Ελβετοί έδειχναν ένα κλικ πιο σοφτ και λιγότερο αποφασισμένοι από τους Σουηδούς, με τον Σακίρι καλά κλεισμένο και τον Τζεμαϊλί απογοητευτικό. Από την άλλη, η ομάδα του Άντερσον είχε την τεράστια ευκαιρία να ανοίξει το σκορ στο 41’, αλλά ο Άλμπιν Έκνταλ κατάφερε να στείλει την μπάλα έξω από το γήπεδο μόνος -και με όλο το χρόνο δικό του- απέναντι από τον Ζόμερ. Το πρώτο ημίχρονο ήταν το απόλυτο μιέχ.

Στην επανάληψη, οι Σουηδοί έδειξαν να το θέλουν περισσότερο. Και δεν το έδειξαν με ορθόδοξο τρόπο, αλλά με την ενέργειά τους στο γήπεδο. Ο Μπεργκ είναι και επισήμως ο παίκτης με τις περισσότερες τελικές χωρίς γκολ στο τουρνουά, τα χαφ είναι παραδειγματικά αργά, αλλά οι Ελβετοί μάλλον ζαλίστηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο να περάσουν στην 8άδα ενός Μουντιάλ, 64 χρόνια μετά το Μουντιάλ που διοργάνωσαν οι ίδιοι.

Με τον Εμίλ Φόρσμπεργκ να ευγνωμονεί το πόδι του Ακάντζι που άλλαξε τροχιά στο μίζερο σουτ του από το ύψος της περιοχής, η Σουηδία άντεξε μέχρι το τέλος (καλά, δεν βίωσε και καμιά ιστορική πίεση) και για πρώτη φορά μετά την τρίτη θέση του 1994, καταφέρνει να περάσει στα προημιτελικά.

AP Images

ωτογραφία: AP Photo/Efrem Lukatsky)

Εκεί θα συναντήσει την Αγγλία, η οποία είχε το δικό της coin flip κοντά στα μεσάνυχτα της Τρίτης. Αυτό που συμβαίνει με την Αγγλία είναι καταπληκτικό. Αρκεί να ανοίξει κανείς το Twitter ή το Facebook και να απολαύσει. Με έναν τρόπο, η ομάδα του Σάουθγκεϊτ είναι η εθνική που δεν έχουμε σε αυτό το Μουντιάλ. Όλοι ασχολούνται μαζί της. Οι περισσότεροι, τουλάχιστον στο δικό μου feed, την αγαπάνε υπερβολικά, αλλά δεν είναι λίγοι και αυτοί που ανυπομονούν να ξεκαρδιστούν στα γέλια με τον τρόπο που θα αποκλειστεί.

Αυτό που προκύπτει από την Αγγλία των ομίλων και του πρώτου νοκ-άουτ είναι ότι η δεύτερη ομάδα ανθρώπων, αυτοί που περιμένουν να γελάσουν, είναι ότι θα απογοητευτούν οικτρά. Γιατί όπως εύστοχα έχει γράψει και ο Θέμης, αυτή η Αγγλία είναι λιγότερο Αγγλία από ποτέ.

Η ιστορία του ματς με την Κολομβία δικαιώνει αυτή τη θέση. Τα ‘τρία λιοντάρια’ μπήκαν με ξεκάθαρη κυριαρχική τάση στο πρώτο ημίχρονο και ήταν το αφεντικό, χωρίς βέβαια να απειλούν πολύ συγκεκριμένα τον Οσπίνα. Γρήγορη ανάπτυξη, (επι)θετική σκέψη, δυσκολία να σπάσουν το κολομβιανό μπλοκ στην άμυνα. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με το πέναλτι του Κάρλος Σάντσεθ στον Χάρι Κέιν. Ο Σάντσεθ έκανε δύο πέναλτι στα τρία ματς που αγωνίστηκε και ευχόμαστε όλα να είναι εντάξει γι’ αυτόν, πίσω στην πατρίδα.

Ο Κέιν ευστόχησε και κάπου εκεί ξεκίνησε ένα μνημειώδες εικοσάλεπτο ξύλου με τον διαιτητή Γκάιγκερ να βγάζει πέντε κίτρινες σε δεκαπέντε λεπτά και να μας δίνει την αίσθηση ότι ο αποκλεισμός θα έρθει για την Κολομβία λόγω αποβολών, πολύ πριν τελειώσει το 90λεπτο. Ευτυχώς, από το 70′ και μετά το ξύλο σίγησε, και στις καθυστερήσεις έκανε την εμφάνιση το πρώτο κρούσμα χαράς στις τάξεις των haters της Αγγλίας.

Ο Γέρι Μίνα σκόραρε για τρίτο συνεχόμενο ματς με κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ. Αν εκτελέσουμε τρία συνεχόμενα κόρνερ με τον Μίνα μόνο στην περιοχή και το τέρμα χωρίς τερματοφύλακα, είναι αμφίβολο ότι (ο οποιοσδήποτε Μίνα) θα σκοράρει τρεις φορές. Άλλο ένα φαντεζί σενάριο αποκλεισμού των Άγγλων ήταν στο τραπέζι και περίμενε αγοραστή. Ισοφάριση στο 93′, τι άλλο θα σκεφτούν οι άτιμοι.

Ο ουσιαστικός κίνδυνος για την Αγγλία ήρθε συσσωρευμένος στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης. Οι γραμμές είχαν κοπεί, οι Κολομβιανοί είχαν την ψυχολογία και το μομέντουμ, αλλά όχι και την ευστοχία. Παρένθεση σημειολογίας. Ότι ο Σάουθγκεϊτ είναι ο τέλειος προπονητής γι’ αυτήν την -δίχως υπεροψία και υπερφορτωμένο θυμικό- Αγγλία φαίνεται στις δύο αλλαγές που κάνει στην παράταση. Η ομάδα του έχει ισοφαριστεί ένα λεπτό πριν τη λήξη του ματς, οδεύει προς άλλη μια διαδικασία πέναλτι (που μέχρι χθες ήταν συνώνυμο του αποκλεισμού), αλλά είναι τέτοιος ανατροφοδότης πίστης που αγκαλιάζει τόσο τον Άσλεϊ Γιανγκ όσο και τον Κάιλ Γουόκερ, όταν τους κάνει αλλαγή στην παράταση. Είναι εκεί, με το γιλέκο του κρουπιέρη, πατάει στα πόδια του, δεν παθαίνει καμία τρικυμία, πιστεύει στην ομάδα του.

Και το ματς πηγαίνει στα πέναλτι. Και οι Κολομβιανοί εκτελούν πρώτοι. Και το καταπληκτικό penalty report του Sport24 δείχνει ότι η ομάδα που εκτελεί πρώτη κερδίζει τη διαδικασία σχεδόν 6 στις 10 φορές. Και μέχρι τώρα σε αυτό το Μουντιάλ, έχουμε δει δύο διαδικασίες πέναλτι, στις οποίες αυτοί που εκτέλεσαν πρώτοι, αποκλείστηκαν (Δανία και Ισπανία). Πόσο πιθανό ήταν να αποκλειστεί και τρίτη φορά η ομάδα που στη θεωρία είχε το πάνω χέρι στη διαδικασία;

Η απάντηση βρίσκεται στο τελευταίο πέναλτι του Έρικ Ντάιερ. Ένα κακό, επικίνδυνο πέναλτι που πιάνει ο Οσπίνα, αλλά όχι όσο χρειάζεται για να αποσοβήσει το γκολ. Ένα πέναλτι που θα έμπαινε ό,τι κι αν γινόταν, σβήνοντας μια θρυλική ποδοσφαιρική παράδοση κατά της Αγγλίας και ανοίγοντάς της την πόρτα ένας θεός ξέρει για πού.

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Matthias Schrader)

~ ~ ~

> Από τις 14 Ιουνίου και ως τις 15 Ιουλίου, το Oneman ζει, αναπνέει και γράφει για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Και τρώει μουντιαλικά και πλουσιοπάροχα γεύματα με αυθεντικό γύρο Nostimost, ιδανικά για να συνοδεύουν μεγάλα ποδοσφαιρικά ματς και μεγάλες συζητήσεις για μπάλα.

> Σήμερα, απόλαυσε τους αγώνες σου με λαχταριστή μερίδα γύρο χοιρινό ή γύρο κοτόπουλο, λεπτοκομμένο και ξεροψημένο, έτοιμο σε μόλις 2 λεπτά σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε 6 λεπτά στον φούρνο της κουζίνας.