Massimo Paolone/LaPresse via AP
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πώς ο κορονοϊός γονάτισε τον ποδηλατικό Γύρο της Ιταλίας

2 ολόκληρες ομάδες και 2 από τα μεγαλύτερα φαβορί για την κατάκτηση του Γύρου, αποχώρησαν στα μισά της διοργάνωσης λόγω κορονοϊού.

Τα κρούσματα στην Ιταλία είχαν μειωθεί. Ακόμα και το Φεστιβάλ Βενετίας, έστω και σε μια εξαιρετικά χαμηλών τόνων εκδοχή του, είχε διεξαχθεί πετυχημένα και δίχως απρόοπτα. Και, στην ποδηλατικό κόσμο, το διάσημο Tour de France επίσης έλαβε χώρα, και κατάφερε να ολοκληρωθεί. Μετά από αυτά, είναι να μην πάρεις θάρρος;

Ο ποδηλατικός γύρος της Ιταλίας, το Giro d’Italia, ενώ κανονικά διεξάγεται πριν το γαλλικό Tour, φέτος λόγω των αναβολών βρέθηκε ξαφνικά μέσα στον Οκτώβρη. Ο μπούσουλας θα ήταν η πετυχημένη γαλλική διοργάνωση, που έστησε ένα δικό της bubble για τους ποδηλάτες και τις ομάδες.

Έγραφε στο Contra πριν την εκκίνηση ο Θανάσης Κρεκούκιας πως:

«Τα υγειονομικά πρωτόκολλα εννοείται ότι θα πρωταγωνιστήσουν και πάλι, όλοι όμως ελπίζουν ότι ο αγώνας θα εξελιχθεί και θα ολοκληρωθεί ομαλά. […] Αν στη διάρκεια των τριών εβδομάδων παρουσιαστούν θετικά κρούσματα, δυο κινητές ομάδες θα διεξάγουν μαζικά ειδικά τεστ, των οποίων τα αποτελέσματα βγαίνουν άμεσα. Μόνο ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε μια ομάδα, θα μπορεί να προκαλέσει την αποβολή της από τον αγώνα και βέβαια, το ίδιο θα ισχύσει – αν συμβεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα – για ενδεχόμενη ακύρωση του ίδιου του γύρου Ιταλίας».

Massimo Paolone/LaPresse via AP

Ο Giro ξεκίνησε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου όμως ήδη στο κλείσιμο της πρώτης εβδομάδας είχαμε την πρώτη απώλεια. Ο Βρετανός Σάιμον Γιέιτς (σύμφωνα με τον Κρεκούκια, ένα από τα 2 μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση) αποσύρθηκε από τη διοργάνωση εμφανίζοντας θετικό τεστ. Το σοκ μεγάλο και η απώλεια μεγαλύτερη όμως ο Giro συνέχισε ακάθεκτος- εξάλλου τα πάντα λειτουργούν μέσα σε ένα bubble οπότε υπήρχε η ελπίδα πως θα περιοριζόταν η όποια έξαρση.

Οι ομάδες, δηλαδή οι ποδηλάτες και τα μέλη του crew της κάθε ομάδας, διαμένουν σε ξενοδοχεία όταν δεν βρίσκονται στον δρόμο, οπότε η ελπίδα των διοργανωτών ήταν πως θα κατάφερναν να εξασφαλίσουν μια έστω και κινούμενη εκδοχή αυτού που έφερε εις πέρας το ΝΒΑ.

Ένα μικρό πρόβλημα: Επειδή λες πως εφαρμόζεις “bubble”, δεν σημαίνει πως ο ιός θα ακούσει τις προσευχές σου. Πολύ απλά, το να μεταφέρεις εκατοντάδες ανθρώπους από σημείο σε σημείο κάθε μέρα, είναι απλά αδύνατον να μεταφραστεί σε bubble.

Massimo Paolone/LaPresse via AP

Και φτάνουμε στο μεγάλο φιάσκο της Τρίτης, λίγες μέρες δηλαδή μετά την αποχώρηση του Γιέιτς.

Ύστερα από μια προγραμματισμένη μέρα ξεκούρασης κατά την οποία τεσταρίστηκαν οι πάντες, η Τρίτη έφερε τα άσχημα νέα, το ένα μετά το άλλο. 5 συνολικά ομάδες είχαν να αναφέρουν θετικά τεστ, οι 2 εκ των οποίων αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν τελείως από τη διοργάνωση.

Αρχικά, η ομάδα Mitchelton-Scott, της οποίας ο τοπ ποδηλάτης είναι ο Γιέιτς, είχε συνεχίσει παρά την αποχώρηση του Βρετανού, όμως όταν 4 ακόμα μέλη του staff βγήκαν θετικά, η απόφαση πάρθηκε άμεσα για αποχώρηση. Σα να μην έφτανε αυτό, από τα πολλά ακόμα κρούσματα, το ένα ανήκε στον Στίβεν Κράισβαϊκ, που πάντα σύμφωνα με το άρθρο του Contra, λογιζόταν ως ένα από τα 4-5 μεγάλα φαβορί. Ο Ολλανδός εμφανίστηκε θετικός στον κορονοϊό και μαζί με αυτόν, η ομάδα του Jumbo-Visma ανακοίνωσε λίγο πριν την έναρξη του ετάπ πως δε θα συμμετείχε πλέον, για την ασφάλεια όλων των παρευρισκομένων.

Άλλες 3 ομάδες ανακοίνωσαν κρούσματα σε αυτή την ημέρα-κόλαφο που άφησε τη διοργάνωση κουτσή.

Εδώ όμως αρχίζει το καλό. Αποχωρώντας, ο Ολλανδός ποδηλάτης Γιος βαν Έμντεν της Jumbo-Visma δηλώνει πως «τον λογαριασμό για τα θετικά COVID-19 τεστ του Giro πρέπει να πληρώσει η UCI» (η παγκόσμια αρχή του σπορ) κατακεραυνώντας παράλληλα και την μάλλον τρύπια και ξεφούσκωτη τελικά “bubble” της διοργάνωσης.

Gian Mattia D'Alberto/LaPresse

«Τις προάλλες ήμασταν εκεί με άλλες 4-5 ομάδες… αλλά σε εκείνο το συγκεκριμένο ξενοδοχείο που μέναμε, υπήρχε το σέρβις, υπήρχαν αστυνομικοί, υπήρχαν κανονικοί άνθρωποι, και τρώγανε όλοι από τον ίδιο μπουφέ», είπε στο Cycling Podcast, όπως αναφέρει η Sydney Morning Herald.

Συνεχίζει: «Άκουσα από έναν της Quick Step πως είχαν ακριβώς την ίδια κατάταση», προφανώς σε ένα άλλο ξενοδοχείο. Λέει πως του έστειλε ένα βιντεάκι από το εστιατόριο εκείνου του ξενοδοχείου, προφανώς γεμάτο κόσμο δίχως έλεγχο ή προφυλάξεις. «Η Mitchelton-Scott ήταν εκεί… για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκεί κόλλησε [ο Σάιμον Γιέιτς] τον ιό».

Ο Giro για την ώρα συνεχίζεται, έχοντας να διανύσει περισσότερη από τη μισή ακόμα διαδρομή μέχρι το προγραμματισμένο τερματισμό στο Μιλάνο την Κυριακή 25 Οκτωβρίου. Είναι προφανές πως μόνο κατά τύχη θα καταφέρει να φτάσει ως εκεί, και με δεδομένες τις υπάρχουσες απώλειες. Μια άλλη πάντως διάσημη ποδηλατική διαδρομή, το Παρίσι-Ρουμπέ, που ήταν προγραμματισμένο για τις 25 Οκτωβρίου, ακυρώθηκε. Παράλληλα, όσο συμβαίνουν αυτά, η Ιταλία καταγράφει αυτό το περασμένο Σάββατο σχεδόν 5,500 κρούσματα, τα περισσότερα μετά το αρχικό lockdown του Μαρτίου.

Ο αθλητικός κόσμος γενικότερα έχει μάλλον αποφασίσει πως κατά τη φετινή σεζόν θα αντιμετωπίσει την πανδημική κατάσταση με ένα συλλογικό -στα όρια του εξοργιστικού- “γιόλο”, από την “δεν καταλαβαίνουμε την έκρηξή σας” Ευρωλίγκα μέχρι το “nothing to see here” NFL (άλλη παράνοια αυτή, θα τα πούμε αναλυτικά άλλη φορά). Οπότε αναρωτιόμαστε πού θα καταλήξουν όλα αυτά.

Σε πρώτη φάση, το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν να καταλήξουν έστω στο Μιλάνο. Μετά, βλέπουμε.