AP Photo/Jacquelyn Martin
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έσοδα, τραυματισμοί και θέαμα: Όσα κρατάμε από το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Το τουρνουά, αναμενόμενα λόγω της έλλειψης ιστορίας και κύρους, δεν τράβηξε την προσοχή όλων των φιλάθλων.

Από τη στιγμή που μιλάμε για μεγάλα έσοδα, τι σημασία έχει η καταπόνηση των παικτών, το διαρκές φλερτάρισμα με τους τραυματισμούς και ότι τα πρωταθλήματα ξεκινούν σε λίγο καιρό από τώρα; Καμία. Ή σχεδόν καμία. Τουλάχιστον αυτή την αίσθηση μας αφήνει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με το νέο του φορμάτ, τώρα που πέρασε κι αυτό – όπως όλα σε αυτή τη ζωή – στο παρελθόν.

Η Τσέλσι, σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ήδη ενημερωθεί (λογικό), κέρδισε την Παρί Σεν Ζερμέν στον τελικό με 3-0, κάτι που, ναι, αποτελεί είδηση μιας και η ομάδα του Luis Enrique είναι αναμφίβολα η καλύτερη ομάδα στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Σε αυτό το κείμενο, όμως, δεν θα ασχοληθούμε με τους πρωταγωνιστές του τελικού, το πώς στήθηκαν στον αγωνιστικό χώρο οι δύο ομάδες και φυσικά τους σκόρερς. Σε αυτό το κείμενο θα ασχοληθούμε με τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή το αποτύπωμα της «βελτιωμένης» διοργάνωσης της FIFA στα γήπεδα της Αμερικής.

Πώς είδαν οι ομάδες τη διοργάνωση;

Οικονομικά, την είδαν με καλό μάτι. Οι διοικήσεις, γιατί οι παίκτες όχι και τόσο. Οι ομάδες μπορούσαν να κερδίσουν έως και 113 εκατ. ευρώ. Η Τσέλσι, για παράδειγμα. Οι νικητές. μιας και το ενδυματολογικό παίζει ρόλο πλέον, θα έχουν το δικαίωμα να φορούν φανέλες με το έμβλημα που δηλώνει ότι είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές μέχρι το καλοκαίρι του 2029, όταν θα διεξαχθεί το επόμενο τουρνουά.

Από καθαρά αγωνιστικής πλευράς, το τουρνουά μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο. Η φάση των ομίλων ξεκίνησε αργά και με άνισες αναμετρήσεις, όπως το Μπάγερν – Όκλαντ Σίτι 10-0. Υπήρξαν όμως πολλές θεαματικές αναμετρήσεις και εκπλήξεις με μέσο όρο πάνω από τρία γκολ ανά αγώνα.

Η Μάντσεστερ Σίτι αποκλείστηκε με 4-3 στην παράταση από την Αλ-Χιλάλ. Η Μπενφίκα πήγε την Τσέλσι στην παράταση χάρη σε πέναλτι στο 95’, μετά από δίωρη καθυστέρηση λόγω καιρού, η Παρί, που εντυπωσίασε, νίκησε την Ατλέτικο Μαδρίτης, τη Ρεάλ την Ίντερ Μαϊάμι με 4-0 και επικράτησε της Μπάγερν με 2-0 παρά το ότι έπαιζε με εννέα παίκτες. Yπήρξαν επίσης τρία γκολ στις καθυστερήσεις και μία κόκκινη κάρτα στη νίκη της Ρεάλ επί της Ντόρτμουντ με 3-2.

«Μια τεράστια επιτυχία». Ή και όχι.

Παγκόσμιο AP Photo/Jacquelyn Martin

Ο πρόεδρος της FIFA, Gianni Infantino, δήλωσε την παραμονή του τελικού: «Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA ήταν μια τεράστια, τεράστια, τεράστια επιτυχία». Ήταν, όμως;

Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε να κάνουμε με μια χειμερινή διοργάνωση με τη συμμετοχή των έξι ηπειρωτικών πρωταθλητών και ενός συλλόγου από τη χώρα-οικοδέσποινα. Πλέον, έχει λάβει τη μορφή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τριάντα δύο ομάδες (από όλες τις ηπείρους) έδωσαν συνολικά 63 αγώνες στις ΗΠΑ μέσα σε ένα μήνα, με τον Jurgen Klopp, για να βάλουμε στην εξίσωση και έναν σημαντικό άνθρωπο του ποδοσφαίρου, να το χαρακτηρίζει «η χειρότερη ιδέα που εφαρμόστηκε ποτέ στο ποδόσφαιρο».

Τα ζητήματα που έχουν προκύψει όσον αφορά την αρνητική κριτική, περιλαμβάνουν αραιές προσελεύσεις σε ορισμένους αγώνες των ομίλων, ακραίες καιρικές συνθήκες, κούραση παικτών και τις πιθανές συνέπειες αυτών.

Ας ξεκινήσουμε με τους θεατές. Σε τέσσερις αγώνες η προσέλευση δεν ξεπέρασε τους 10.000 θεατές. Μάλιστα, ένας από αυτούς είχε τον θλιβερό αριθμό των 3.412 για το Μαμελόντι Σάνταουνς – Ουλσάν.

Ωστόσο, υπήρξαν 15 αγώνες με πάνω από 60.000 θεατές, με τον υψηλότερο να είναι οι 80.619 που είδαν την Παρί να νικά την Ατλέτικο Μαδρίτης με 4-0 στην Πασαντίνα. Οι περισσότεροι από τους αγώνες με μεγάλη προσέλευση αφορούσαν την Παρί ή τη Ρεάλ Μαδρίτης, και οι περισσότεροι νοκ-άουτ αγώνες είχαν πολύ καλή παρουσία κόσμου.

Οι φίλαθλοι ανά τον κόσμο και οι τραυματισμοί

Παγκόσμιο AP Photo/Brynn Anderson

Το τουρνουά, αναμενόμενα λόγω της έλλειψης ιστορίας και κύρους, δεν τράβηξε την προσοχή όλων των φιλάθλων. Ρωτήστε τους φίλους σας ή τα άτομα στη δουλειά αν πέρασαν την ώρα τους μπροστά στην τηλεόραση. Η απάντηση που θα λάβετε είναι μάλλον αρνητική.

Ας πάμε τώρα στις επιπτώσεις. Δεν θα γνωρίζουμε για αρκετούς μήνες πόσο μεγάλες θα είναι, κάτι που κάνει την όλη κατάσταση της επιβάρυνσης ακόμα πιο τρομακτική. Πολλοί παίκτες δεν έχουν πάρει καμία ανάσα, καθώς η περσινή σεζόν οδήγησε κατευθείαν σε διεθνείς υποχρεώσεις και αυτές αμέσως στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Οι περισσότερες ομάδες ξεκινούν τη σεζόν 2025-26 περίπου ένα μήνα μετά το τέλος του τουρνουά, και θα πρέπει να χωρέσουν ξεκούραση και προετοιμασία μέσα σε αυτές τις τέσσερις εβδομάδες.

«Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι γιατί θα αγχωθώ πολύ», δήλωσε πρόσφατα ο Pep Guardiola. «Ίσως τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο με ρωτήσετε και σας πω: “Ακούστε, είμαστε χάλια. Είμαστε εξαντλημένοι. Το Παγκόσμιο Κύπελλο μας κατέστρεψε”».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (PFA), Maheta Molango, δήλωσε στο BBC Sport: «Υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι οι διοργανώσεις απλώς προστίθενται η μία πάνω στην άλλη, χωρίς συνεννόηση, και δημιουργούν ένα καλεντάρι χωρίς λογική. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τον Οκτώβριο, Νοέμβριο – τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε το τίμημα. Αυτό το Κύπελλο μας δίνει μια ευκαιρία να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα».

Για την Μπάγερν Μονάχου, πάντως, τα προβλήματα ήταν πιο άμεσα. Ο Jamal Musiala θα μείνει εκτός για μεγάλο διάστημα μετά από κάταγμα ποδιού και εξάρθρωση αστραγάλου, εξαιτίας μαρκαρίσματος στο παιχνίδι με την Παρί.

Τελικά, κρατάμε κάτι από τη διοργάνωση;

Παγκόσμιο AP Photo/Pamela Smith

Το τουρνουά είχε μερικές ιδιαιτερότητες που μπορεί να φαίνονται ξένες στους παραδοσιακούς φίλους του ποδοσφαίρου. Ο κορυφαίος παίκτης του αγώνα δεν ονομαζόταν “man of the match” αλλά “superior player of the match”.

Οι 22 βασικοί παίκτες, σε μια παρουσίαση που θα ζήλευε και το NBA, παρουσιάζονταν ένας προς έναν μέσω μεγαφώνων, αντί να βγαίνουν όλοι μαζί στον αγωνιστικό χώρο.
Ακούγονταν επίσης δυνατές αντίστροφες μετρήσεις πριν τη σέντρα και μουσική έπαιζε κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων για νερό. Φουλ ψυχαγωγικό πακέτο, αλλά όχι και τόσο ποδοσφαιρικό.

Οι αποφάσεις του VAR προβάλλονταν στο γήπεδο και υπήρχε «κάμερα διαιτητή» που έδειχνε πλάνα από κάμερες των διαιτητών κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο τελικός, μάλιστα, είχε ένα σόου στο ημίχρονο που θύμισε Super Bowl.

Συνολικά, για να γυρίσουμε πίσω στα λόγια του Gianni Infantino, δεν θεωρούμε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων ήταν «μια τεράστια επιτυχία». Ήταν κάτι για να περνάει η ώρα.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.