Evening Standard / Stringer / Getty Images
ΕΙΔΩΛΟ

15 φράσεις του Muhammad Ali που έγραψαν ιστορία

Ο κορυφαίος πυγμάχος και πολιτικός ακτιβιστής έφυγε σαν σήμερα πριν 8 χρόνια, τα λόγια του όμως θα ζουν για πάντα.

Ο Muhammad Ali θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος μποξέρ που έχει περάσει ποτέ από την ιστορία του αθλήματος. Οι κινήσεις που έμοιαζαν με χορευτικές φιγούρες, οι γκριμάτσες και τα χτυπήματα τα οποία έβγαζαν νοκ άουτ τους αντίπαλους του από εκεί που δεν το περίμεναν, τον απογείωσαν και τον έκαναν γνωστό σ’ όλο τον πλανήτη. Ένας από τους μεγάλους του οπαδούς είναι και ο Mike Tyson, ο μοναδικός πυγμάχος που έχει μπει στη συζήτηση για τον GOAT της πυγμαχίας.

Ποιος, άραγε, μπορεί να ξεχάσει εκείνη τη μυθική εκπομπή του 1989, όταν οι δυο μποξέρ συναντήθηκαν στο Arsenio Hall Show και αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις για τις πυγμαχικές τους ικανότητες, με τον Tyson τελικά να υποστηρίζει, σε μία από τις ελάχιστες στιγμές σεμνότητάς του, πως ο καλύτερος πυγμάχος όλων των εποχών είναι ο Muhammad Ali. Τι ήταν, όμως, αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει και γιατί η μνήμη του θα μνημονεύεται όσα χρόνια κι αν περάσουν από τον θάνατό του;

Αρκετοί δεν στέκονται μόνο στα αγωνιστικά του επιτεύγματα αλλά και στις απόψεις τους πάνω σε διάφορα θέματα που απασχολούσαν τις ΗΠΑ των 60s και των 70s. Αρνήθηκε να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, χάνοντας προσωρινά τον τίτλο του πρωταθλητή, ενώ έγινε σύμβολο του αγώνα για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ.

Ο Muhammad Ali ήταν ένας αγωνιστής με μεγάλη αυτοπεποίθηση που δεν δίσταζε να πει τη γνώμη του ακόμη και αν πλήγωνε τους αντιπάλους του, ακόμη κι αν πολλοί τον θεωρούσαν εριστικό.

Ο μεγάλος μποξέρ μπορεί να μη βρίσκεται σήμερα στη ζωή αλλά άφησε ως παρακαταθήκη, μερικές ατάκες που μνημονεύονται ακόμη και χρησιμοποιούνται από αρκετούς αθλητές, ως φόρο τιμής σε μια από τις πιο σπουδαίες φιγούρες που έχουν περάσει ποτέ από τα σπορ παγκοσμίως.

15 μυθικές ατάκες του Muhammad Ali

Πετάω σαν πεταλούδα και τσιμπάω σαν μέλισσα. Τα χέρια μου δεν μπορούν να χτυπήσουν κάτι που τα μάτια μου δεν βλέπουν. Τώρα με βλέπεις, τώρα όχι. Ο George (Foreman) πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει. Το ξέρω, όμως, πως δεν μπορεί.

Το να υπηρετείς τους άλλους είναι το ενοίκιο που πληρώνεις για το δωμάτιό σου στη γη.

Είμαι νέος, είμαι όμορφος, είμαι γρήγορος. Είναι αδύνατον να με κοντράρει κάποιος.

Είναι δύσκολο να είσαι ταπεινός, εάν είσαι τόσο σπουδαίος όσο είμαι εγώ.

Η σιωπή είναι χρυσός, όταν δεν μπορείς να σκεφτείς μία καλή απάντηση.

Αν ονειρευτείς πως με κέρδισες, τότε ξύπνα και ζήτα μου συγνώμη.

Είμαι ο σπουδαιότερος. Το είπα πριν καταλάβω ακόμα ότι είμαι.

Το αδύνατο είναι απλώς μια μεγάλη λέξη που ξεστομίζεται από μικρούς άντρες, οι οποίοι βρίσκουν πιο εύκολο να ζήσουν στον κόσμο που τους έχουν παραδώσει οι άλλοι, παρά να βρουν τη δύναμη να τον αλλάξουν. Το αδύνατο δεν είναι γεγονός. Είναι μια άποψη. Το αδύνατο δεν είναι δήλωση. Χρειάζεται τόλμη. Το αδύνατο είναι δυνατό. Το αδύνατο είναι προσωρινό. Τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Ένας άντρας που βλέπει τον κόσμο στα 50 όπως στα 20 του, έχει σπαταλήσει 30 χρόνια από τη ζωή του.

Στο σπίτι είμαι ωραίος τύπος, αλλά δε θέλω να το μάθει ο κόσμος. Οι ταπεινοί άνθρωποι, έχω καταλάβει, δε φτάνουν πολύ μακριά

Είναι πολύ άσχημος (ο Sonny Liston) για να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής. Ένας παγκόσμιος πρωταθλητής πρέπει να είναι όμορφος σαν εμένα.

Το να μισείς τους ανθρώπους για το χρώμα τους είναι λάθος. Και δεν έχει σημασία ποιο χρώμα είναι αυτό που προκαλεί το μίσος. Είναι απλά λάθος.

Είμαι ο πιο αναγνωρίσιμος και ο πιο αγαπητός άνθρωπος που έχει ζήσει ποτέ, γιατί όταν ο Ιησούς και ο Μωυσής ζούσαν, δεν υπήρχαν δορυφόροι, οπότε οι άνθρωποι σε απομακρυσμένα χωριά δεν ήξεραν γι’ αυτούς.

Μη μετράς τις μέρες, κάνε τις μέρες να μετρούν πραγματικά.

Είναι απλά μια δουλειά. Το χορτάρι φυτρώνει, τα πουλιά πετούν, τα κύματα σφυροκοπούν την άμμο. Εγώ δέρνω ανθρώπους.