©2021, Ashley Lands/ AP Photo
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Γιατί η μαριχουάνα μπορεί να αποκλείσει έναν αθλητή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Sha'Carri Richardson ήταν μεγάλο φαβορί για το μετάλλιο στα 100 μέτρα. Ο αποκλεισμός της μετά την ανίχνευση μαριχουάνας στο αίμα της ξεσήκωσε αντιδράσεις.

Η είδηση του αποκλεισμού της σταρ του στίβου Sha’Carri Richardson, αφού ανιχνεύτηκε μαριχουάνα στον οργανισμό της, προκάλεσε πάρα πολλές αντιδράσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη. Τι είναι αυτό που οδήγησε στον αποκλεισμό τόσο της ίδιας όσο και άλλων αθλητών στο αίμα των οποίων έχει ανιχνευθεί μαριχουάνα; Έχει νόημα μία τέτοια τιμωρία;

Η Richardson κέρδισε τον αγώνα των 100 μέτρων στα trials των ΗΠΑ που έγιναν στο Oregon τον περασμένο μήνα. Ήταν μάλιστα ανάμεσα στα φαβορί για να κερδίσει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η ανίχνευση μαριχουάνας στο αίμα της θα την κρατήσει όμως μακριά από προκριματικούς και τον μεγάλο τελικό των 100 μέτρων.

Η ίδια πάντως εκτός από σπουδαία αθλήτρια είναι και εξαιρετικά συμπαθητικός στο κοινό χαρακτήρας με τα πολύχρωμα μαλλιά να είναι και το σήμα κατατεθέν της. Μόλις στα 21 της και έτοιμη να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα της καριέρας της, αυτός ο αποκλεισμός προφανώς και θα δράσει ανασταλτικά για την ίδια και την ψυχοσύνθεσή της.

Η Richardson αποβλήθηκε για λόγους χρήσης μαριχουάνα. ©2021, Charlie Riedel/ AP Photo

Πιθανόν, βέβαια, ανάλογα και με τα γραφειοκρατικά της υπόθεσης, να μη χάσει τελείως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο αλλά να συμμετάσχει στην ομάδα της σκυταλοδρομίας των ΗΠΑ, εφόσον φυσικά επιλεχθεί γι’αυτήν. Και πάλι όμως, ο πρώτος και μεγάλος στόχος που είχε η Richardson εδώ και χρόνια, χάθηκε. Το ερωτηματικό έρχεται από τη στιγμή που στις ΗΠΑ υπάρχει μία σαφής τάση σταδιακής νομιμοποίησης της χρήσης μαριχουάνας.

Η ίδια απολογήθηκε την Παρασκευή σε μία συνέντευξη που έκανε στο NBC τονίζοντας ότι χρησιμοποίησε πράγματι μαριχουάνα προκειμένου όμως να καταφέρει να αντεπεξέλθει στο πένθος για τον θάνατο της βιολογικής της μητέρας. Να σημειωθεί ότι η Richardson έμαθε για τον θάνατο της μητέρας της την ώρα που έκανε συνέντευξη απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Είναι τελικά δίκαιο όλο αυτό;

Τι λέει η WADA για τη μαριχουάνα

Η WADA σε ένα report τονίζει ότι απαγορεύονται οι ουσίες που συντελούν σε δύο από τα παρακάτω κριτήρια: α) βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις, β) είναι επικίνδυνες για την υγεία των αθλητών και γ) παραβιάζουν το πνεύμα του αθλητισμού. Με βάση, λοιπόν, κάποιες έρευνες που δημοσιεύτηκαν σε ένα report του 2011, η κάνναβη μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στις επιδόσεις κάποιων αθλητών.

Φυσικά, τα όρια γι’αυτή τη συζήτηση είναι πολύ θολά. Θολώνουν ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που οι έρευνες για το θέμα είναι ελάχιστες. Υπάρχουν πάντως κάποιες ενδείξεις ότι για μερικά αθλήματα, πράγματι η χαλάρωση αλλά και η επικέντρωση στον στόχο που προσφέρει μπορεί να βελτιώσουν συνολικά τις επιδόσεις τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν και αρνητικές επιδράσεις.

Εδώ προκύπτει και το δεύτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με τη WADA, οι αθλητές που καπνίζουν κάνναβη πιθανόν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και άλλους, επειδή παίρνουν ρίσκο χρησιμοποιώντας μία ουσία που μειώνει τον χρόνο αντίδρασής τους και δυσχεραίνει τον τρόπο λήψης αποφάσεων.

Παρότι μάλλον αντιφατικά, αυτά είναι τα δύο κυριότερα point που δικαιολογούν την απόφαση να τιμωρηθεί η Richardson. Δεν ήταν φυσικά ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και προφανώς δεν μπορούμε να αφήσουμε απ’ έξω και το στίγμα που αναπαράγεται ακόμα και μετά τη νομιμοποίησή της μαριχουάνας σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ.

Η Richardson τιμωρήθηκε μάλλον άδικα αλλά σύμφωνα με τους κανονισμούς. Το ζήτημα είναι αν από εδώ και στο εξής οι τελευταίοι θα αλλάξουν ή οι νέες πολιτικές Biden θα ανατρέψουν τα μέχρι τώρα δεδομένα της WADA.