Cliff Hawkins/Getty Images
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η περίπτωση Mayweather δείχνει ότι κάτι πάει στραβά με τον επαγγελματικό αθλητισμό

Ο αγώνας του με τον Logan Paul τού εξασφάλισε χρήματα που δεν θα δει ποτέ σε όλη του την καριέρα ένας επαγγελματίας μποξέρ.

To legacy του κορυφαίου όλων των εποχών σε ένα σπορ, για να το αποκτήσεις πρέπει να έχεις πετύχει έναν μοναδικό συνδυασμό πολλών και διαφορετικών χαρακτηριστικών. Προφανώς, πρώτα από όλα είναι σημαντικές οι ίδιες οι επιδόσεις. Από εκεί και πέρα είναι το zeitgeist (κάποιες εποχές γεννούν ήρωες και κάποιες όχι) και τελικά αυτό το αφηρημένο πράγμα αλλά πολύ απαιτητικό που λέγεται διαχείριση της φήμης σου. Μάλλον αυτό το τελευταίο είναι αυτό που έχει κόψει τον Floyd Mayweather από το να συμπεριληφθεί στους κορυφαίους όλων των εποχών.

Αυτή δεν είναι όμως ακόμα μία συζήτηση για το πώς διαπλέκεται ο χαρακτήρας κάποιου με το έργο του. Υπάρχουν ούτως ή άλλως διάφορες κηλίδες στην προσωπική ζωή του Mayweather που κάθε τρεις και λίγο έρχεται αντιμέτωπος με τις αρχές. Αυτή είναι περισσότερο μία συζήτηση για όσα συνεχίζει να κάνει στο παρατεταμένο τέλος της καριέρας του αρπάζοντας κάθε λίγο πολύ σοβαρά χρηματικά ποσά για καθόλου σοβαρές πυγμαχικές δραστηριότητες. Το αποκορύφωμά τους ήταν η κόντρα του με τον YouTuber Logan Paul, τον άνθρωπο που μάλλον αναζητάει την προσοχή περισσότερο από κάθε άλλον αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Η καριέρα του Mayweather

Χρειάζεται να ξέρεις πολύ μποξ προκειμένου να κρίνεις έναν άνθρωπο που στην επαγγελματική του καριέρα έχει ένα ρεκόρ 50 νικών και καμίας απολύτως ήττας; Μάλλον όχι. Η καριέρα του Mayweather ξεκίνησε το μακρινό 1996, λίγο αφού είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Atlanta, με έναν αγώνα απέναντι στον Μεξικανό Roberto Apodaca τον οποίο και έστειλε knock out. Τυπικά έχει τελειώσει στις 26 Αυγούστου του 2017 με τον ίδιο τρόπο. Όταν σε έναν εκ των διασημότερων (αλλά όχι σημαντικότερων) αγώνων στην ιστορία της πυγμαχίας κέρδισε σχετικά εύκολα τον πρωτάρη στο αγώνισμα, Conor McGregor.

Είχαν μεσολαβήσει άλλες 48 νίκες. Συνολικά, 27 με knock out και 23 στα σημεία. Αυτό που μοιάζει εντυπωσιακό βέβαια για τα βιβλία των ρεκόρ, στην πραγματικότητα έχει και τα πιο σκιερά του μέρη. Έχει συχνά κατηγορηθεί -οι κατηγορίες φούντωσαν δε μετά τον αγώνα με τον McGregor- για cherry picking. Με άλλα λόγια, ότι κατά καιρούς επέλεγε επίτηδες πολύ εύκολους αντιπάλους (o McGregor με τη μηδενική εμπειρία στο άθλημα είναι ένα παράδειγμα) προκειμένου να χτίσει μέσω των αριθμών τον μύθο του.

Ο Mayweather στον αγώνα με τον McGregor. ©2017, Eric Jamison/AP Photo

Προφανώς, βέβαια, ακόμα και έτσι, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι μιλάμε για έναν σπουδαίο μποξέρ, ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών στον τρόπο που αμύνεται. Είναι πλήρως αποτελεσματικός, αν και ποτέ εντυπωσιακός, tactician και ικανός να ελέγξει κάθε είδους αγώνα όποιον ρυθμό και αν προσπαθεί να του επιβάλλει ο αντίπαλός του. Επομένως, η αμφισβήτηση των ρεκόρ του έχει μεν τη λογική της, η αμφισβήτηση του ίδιου όμως συνήθως γίνεται υπό ο βάρος όσων έχει κάνει για τη διαχείριση της φήμης του.

Στον αγώνα με τον Paul χάσαμε όλοι

Ο 44χρονος πια Mayweather έχει επισήμως αποσυρθεί από το μποξ. Επέλεξε όμως να κάνει έναν ακόμα αγώνα επίδειξης εναντίον του Logan Paul, YouTuber των 66 εκατομμυρίων followers και γνωστός τουρίστας σε ό,τι και αν καταπιάνεται. Ο Paul είναι κατά πολύ νεότερος (26 ετών) και πολύ πιο μεγαλόσωμος (1,88 μέτρα και 90 κιλά). Πιθανόν να είναι και ο πλέον μεγαλόσωμος που αντιμετώπισε στην καριέρα του ο Mayweather. Δεν φάνηκε παρόλα αυτά να έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Η νίκη ήρθε στους 8 γύρους με έναν βαρετό τρόπο που γέμισε το στάδιο με γιούχα από ένα κοινό που είχε προφανώς προετοιμαστεί να δει κάτι πολύ πιο σοκαριστικό από εκείνο το οποίο τελικά έλαβε. Mετά το τέλος του αγώνα ο Mayweather δήλωνε ότι «Διασκέδασα, δεν είμαι 21 ετών πια», ενώ τόνισε για τον αντίπαλό του ότι «είναι ένας εξαιρετικός, νεαρός μαχητής, πολύ καλύτερος από ό,τι περίμενα».

Τα πολύ γλυκά λόγια του Mayweather είναι πολύ λογικά αν αναλογιστεί κανείς το ποσό που κέρδισε χάρη σε αυτή τη μάχη. Σύμφωνα με το deal ο ίδιος έβαλε στην τσέπη του 10 εκατομμύρια δολάρια και το 50% του pay-per-view. Ο Logan από την άλλη 250.000 δολάρια και το μερίδιο του 10%. Τι σημαίνει αυτό; O Mayweather απέκτησε χρήματα που ένας επαγγελματίας μποξέρ, ακόμα και ένας από τους κορυφαίους, δεν θα δει ποτέ σε ολόκληρη την καριέρα του για έναν αγώνα στον οποίο ουσιαστικά δεν χρειάστηκε να κάνει απολύτως τίποτα εκτός από το να αποφύγει 4-5 ατσούμπαλες γροθιές του αντιπάλου του.

Ο Floyd Mayweather στον αγώνα του με τον Logan Paul. ©2021, Lynne Sladky/AP Photo

Ένα legacy καταστρέφεται

Και καταστρέφεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ο ίδιος ο Mayweather απαντάει με τη γνωστή του κυνικότητα σε όσους τον κριτικάρουν αυστηρά για το show που έκανε με τον Logan, τονίζοντας ότι το legacy δεν μπορείς να το φας. «Αν, παιδιά, δεν θέλετε να δείτε τους αγώνες επίδειξης, μην έρθετε και μην τους δείτε. Όταν πρόκειται για νόμιμο κλέψιμο τράπεζας είμαι ο καλύτερος», συνέχισε απαντώντας στην κριτική.

Αυτή η δήλωση εντάσσεται προφανώς σε μία γενικότερα απενοχοποιημένη περσόνα που έχει υιοθετήσει ο Mayweather ως αυτού που ξέρει ότι όσα κάνει έχουν προβλήματα (ακόμα και ηθικά) αλλά τα προχωράει ούτως ή άλλως. Όσα λέει πάντως έχουν τη λογική τους. Ωστόσο, πέραν του legacy του ιδίου, που ομολογουμένως είναι προσωπική υπόθεση, το μήνυμα που περνάει για το άθλημα που υπηρέτησε είναι εξόχως προβληματικό. Μπορεί δε να ξεκινάει από το ίδιο το μποξ αλλά τα απόνερά του θα φτάσουν σύντομα σε οποιαδήποτε έκφανση του αθλητισμού.

Το γεγονός ότι η ιστορία που γεννάει ένα show πυγμαχίας είναι πολύ πιο εμπορικά εκμεταλλεύσιμη από έναν πραγματικό αγώνα πυγμαχίας μεταξύ ισότιμων επαγγελματιών, δημιουργεί μία ευρύτερη απαξίωση του αθλήματος. Πρώτα από όλα γιατί οι αθλητές βλέπουν ότι με το να αγωνίζονται σκληρά και με τεράστιο κόστος (προπόνηση, ταξίδι, αποθεραπεία) δεν θα κερδίσουν σε όλη τους την καριέρα ούτε τα μισά από όσα κέρδισε ο Logan Paul. Δεύτερον και ίσως σημαντικότερο, το ίδιο το μποξ γίνεται εμπορικά εκμεταλλεύσιμο μπαίνοντας όμως στο περιθώριο. Γίνεται το φόντο και όχι ο πυρήνας χάνοντας πολύ από το κύρος του.

Η αυγή μίας νέας μέρας;

Μεγάλο μέρος όλων όσα έγιναν και στο ποδόσφαιρο με τη Super League και παρά το προς το παρόν ναυάγιο, ακολουθεί λίγο πολύ την ίδια τη λογική. Ο αθλητισμός είναι ένα προϊόν που είναι προς το παρόν προσοδοφόρο αλλά υπάρχουν διάφορα κεφάλαια που θέλουν να τον κάνουν ακόμα περισσότερο. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να λειάνουν διάφορα βαρετά για το μάτι πράγματα τα οποία όμως ταυτόχρονα συνιστούν και τις ζωντανές ρίζες του αθλητισμού. Οι τακτικές, ο χρόνος, η προπόνηση, το περίφημο ευ αγωνίζεσθαι και φυσικά η νίκη ως αυτοσκοπός.

Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ένας αγώνας του αποσυρμένου Mayweather με τον Logan είναι πολύ πιο εμπορικός από όσο θα είναι ένας αγώνας μποξ ακόμα και μεταξύ των κορυφαίων, ακριβώς γιατί απευθύνεται σε πολύ μεγαλύτερες αγορές. Όσα προκύπτουν από αυτή την παραδοχή δυστυχώς είναι καταστροφικά. Προμηνύονται πολύ περισσότεροι Logan Paul στο όχι και πάρα πολύ μακρινό μέλλον μας.