2011 Luca Bruno/AP Photo
KOBE

Η ξεχασμένη -και μάλλον ατυχής- καριέρα του Kobe Bryant στο hip hop

15 χαμένα τραγούδια του Kobe ανέβηκαν στο ίντερνετ και μας θύμισαν τις μέρες που ακόμη έψαχνε τη θέση του στο rap game.

O Kobe εκτός από τη γεμάτη δαχτυλίδια και διακρίσεις καριέρα του στο NBA, εκτός από ένας βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός ταινίας, ήταν κι ένας άνθρωπος που κυνήγησε τη καριέρα του και στη μουσική. Μάλλον, όχι, δεν την κυνήγησε απλά, κατάφερε να γίνει όντως ένας ράπερ με συμβόλαιο σε εταιρεία και με ένα άλμπουμ στο όνομά του. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά είναι 100% αλήθεια και το εδώ και χρόνια χαμένο album του που βγήκε στην επιφάνεια είναι η μεγάλη απόδειξη.

Λίγο μετά την επιλογή του στα drafts, ο Kobe Bryant προσπάθησε να το παίξει σε διπλό ταμπλό και να κυνηγήσει και τις δύο καριέρες. Μια γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ να κάνεις και θα βρεις αμέσως μερικά από τα τραγούδια του και τις συνεργασίες του με άλλους καλλιτέχνες.

Ο superstar του NBA είχε συμβόλαιο με τη Sony και κυκλοφόρησε το ντεμπούτο και μοναδικό του άλμπουμ, με τίτλο Visions στην Columbia Records το 2000. Στο single K.O.B.E., μάλιστα, ράπαρε παρέα με το supermodel Tyra Banks, ένα τραγούδι το οποίο το παρουσίασε ακόμη και στο All-Star Game του 2000.

Στο άλμπουμ υπήρχε κι ένα παλαιότερο κομμάτι, ένα remix που είχε κάνει κάποτε στο single των Destiny’s Child, No,No,No. Από ό, τι φαίνεται η χρονιά που άρχισε να βάζει μπρος την ιδέα του και να την πραγματοποιεί ήταν το 1998, κρίνοντας και απ’ τη συμμετοχή του σε κομμάτι του Brian McKnight.

Ο Kobe Bryant δεν είναι βέβαια ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος αθλητής που κυνήγησε μια θέση στο rap game. Για παράδειγμα, η μουσική του Dame Lillard είναι τόσο δημοφιλής όσο και το παιχνίδι του στα παρκέ. Και ο Shaq κάποτε το πάλεψε να ραπάρει και τώρα παίζει ως dj.

Τα πρώτα του βήματα στον χώρο τα έκανε μαζί με κάτι φίλους του απ’ το σχολείο του, όπου και δημιούργησαν ένα rap group. Το crew τους ονομάστηκε Cheizaw, και όπως συχνά συμβαίνει στη μουσική, η ομάδα είδε κάποια μέλη να φεύγουν και κάποια καινούργια να έρχονται. Μέχρι τη στιγμή που υπέγραψαν με ένα label, το αρχικά επταμελές γκρουπ είχε πλέον εξελιχθεί σε εξαμελές. Ήταν ο Kobe και ακόμη πέντε μέλη.

Ωστόσο, πολύ γρήγορα ο Kobe και το star quality του ήταν το μόνο που απασχολούσε το label και οι υπόλοιποι υποβιβάστηκαν στα δεύτερα βιολιά του crew.

Έτσι το γκρουπ του με το όνομα Cheizaw αποτέλεσε γρήγορα παρελθόν αλλά η εταιρεία δεν σταμάτησε εκεί. Του ζήτησε να αλλάξει και τον ήχο του, να γίνει πιο mainstream και φιλικός προς το κοινό. Αυτή η αλλαγή δεν τον έβρισκε και πολύ σύμφωνο αλλά το Visions κυκλοφόρησε τελικά όπως και να ‘χει. Στη συνέχεια ο Bryant ξαναγύρισε σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο το gangsta rap, όμως η Sony σταμάτησε να είναι φαν του και δεν τον κράτησε κάτω απ’ την σκέπη της.

Και πάλι όμως ο ίδιος έτρεφε μεγάλες ελπίδες, πίστεψε σε αυτήν τη νέα μουσική κατεύθυνση και ξεκίνησε το δικό του label. Το Heads High Entertainment όμως θα ήταν εξίσου βραχύβιο με την καριέρα του στο ραπ. Ο Kobe δεν κυκλοφόρησε ποτέ κανένα άλμπουμ κάτω από το label του και σταμάτησε εντελώς το ραπ. Και από η στιγμή που η αθλητική του καριέρα άρχισε να ανεβαίνει σε αδιανόητα ύψη, οι άνθρωποι σιγά σιγά ξέχασαν τελείως και τις προσπάθειές του στη μουσική.

Ωστόσο, το άλμπουμ που ηχογράφησε έκανε ξανά την εμφάνισή του τον τελευταίο καιρό στο ίντερνετ, και έτσι οι οπαδοί του σε όλον τον κόσμο -και όχι μόνο- έχουν αρχίσει και ξαναψάχνουν λίγο τη ραπ φάση που πέρασε ο τεράστιος και αδικοχαμένος σταρ του NBA.