Alex Livesey/Getty Images/Ideal Image
PROFILE

O μαθητής Kompany στα χνάρια του δασκάλου Guardiola

Ο Βέλγος τεχνικός που μεταμόρφωσε την Μπέρνλι είναι ένας «απόστολος» του τίκι-τάκα και ένα από τα πολλά πνευματικά παιδιά του Pep.

Η επιστροφή του στην Άντερλεχτ ανακοινώθηκε τη μέρα που ο μεγαλύτερος βελγικός σύλλογος απέτυχε οριστικά να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη φορά ύστερα από 55 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στις διεθνείς διοργανώσεις.

Τον Μάιο του 2019 ο Vincent Kompany θα άνοιγε το κεφάλαιο «προπονητής» στην ομάδα της καρδιάς του, αυτή με την οποία έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 17 ετών, το 2003. Θα το άνοιγε με ένα παράδοξο ομολογουμένως τρόπο, καθώς ανέλαβε χρέη παίκτη – προπονητή, παραλαμβάνοντας συντρίμμια. Μια Άντερλεχτ που με απολογισμό 1-3-6 στα πλέι-οφ εκείνης της σεζόν τερμάτισε έκτη και καταϊδρωμένη, στο -20 από την κορυφή.

Ο Κομπανί μπορεί να ήταν μόνο έξι χρόνια στην Άντερλεχτ –και μόνο τρία εξ αυτών στην πρώτη ομάδα– ωστόσο οι δεσμοί του με το σύλλογο και τους οπαδούς ήταν (και σε ότι αφορά στους… δεύτερους παραμένουν) πολύ ισχυροί. Άλλωστε είναι δεδηλωμένα ένας από αυτούς, από παιδική ηλικία. «Όταν το κάστρο πολιορκείται χρειάζεσαι ένα πραγματικό μαχητή με γενναία καρδιά και… μωβ αίμα», ανέφερε μεταξύ άλλων το εκπληκτικό βιντεάκι που έφτιαξε η διοίκηση της Άντερλεχτ ως καλωσόρισμα μετά την επισημοποίηση εκείνου του deal.

Το εγχείρημα απέτυχε. Είχε διάρκεια μόλις τεσσάρων αγωνιστικών. Ο απολογισμός των δύο ηττών και δύο ισοπαλιών ανάγκασε τον Kompany να παραμερίσει και να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο ρόλο του παίκτη (και αρχηγού). Ωστόσο με την Άντερλεχτ να παραπαίει και να τερματίζει ακόμα πιο κάτω –συγκεκριμένα στην 8η θέση που την άφησε φυσικά για δεύτερη σερί χρονιά εκτός Ευρώπης– ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Βελγίου και της Μάντσεστερ Σίτι άλλαξε οριστικά σελίδα στην καριέρα του. Κρέμασε τα παπούτσια του και τον Αύγουστο του 2020 υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο ως head coach με το σύλλογο των Βρυξελλών.

Η ανάκαμψη και το ξαφνικό διαζύγιο

Αυτή τη φορά όλα ήταν αλλιώς. Στο Lotto Park, που είχαν πονέσει τα μάτια τους επί μία διετία, άρχισαν να βλέπουν ξανά καλή μπαλίτσα. Ο γνωστός στις Βρυξέλλες και ως “Vince the Prince” είχε να αντιπαρατεθεί στο περιορισμένο μπάτζετ – απόρροια των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που έπληξαν το σύλλογο μετά το 2017 και την κατάκτηση του τελευταίου από τα 34 πρωταθλήματα.

Κατάφερε ωστόσο να προσελκύσει παίκτες που χωρίς την παρουσία του δεν θα μετακόμιζαν ποτέ στις Βρυξέλλες, όπως ο Ισπανός μπακ Sergio Gomez (που πουλήθηκε στη Μάντσεστερ Σίτι) και ο δανεικός από την Μπάγερν Ολλανδός φορ Joshua Zirkzee (πλέον στην Μπολόνια), φτιάχνοντας ένα νεανικό, αξιόμαχο σύνολο με επιδίωξη το ελκυστικό ποδόσφαιρο. Ήταν ο άνθρωπος-ορχήστρα, αυτός που οργάνωνε τα πάντα στο κλαμπ. Για τη μεγάλη πλειονότητα των οπαδών της Άντερλεχτ το Α και το Ω στο project για ανάκαμψη. Μαζί του η ομάδα τερμάτισε και τις δύο χρονιές τρίτη (επιστρέφοντας φυσικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις), ενώ έφτασε παράλληλα σε αμφότερες στον τελικό του κυπέλλου.

Παρά ταύτα, το περασμένο καλοκαίρι ήρθε το διαζύγιο, «κοινή συναινέσει», κατά το επίσημο ανακοινωθέν. Τα πώς και τα γιατί δεν είναι εύκολο να εξηγηθούν. Η Άντερλεχτ έκανε de facto βήματα μπροστά υπό την ηγεσία του, η διοίκηση όμως λέγεται ότι του χρέωσε τους δύο χαμένους τελικούς Κυπέλλου και τις 4/4 ήττες από τη συντοπίτισσα Ουνιόν Σεντ Ζιλουά.

Στην πραγματικότητα οι σχέσεις με τον πρόεδρο Wouter Vandenhaute είχαν ραγίσει από τα μέσα της περσινής σεζόν. Και στη δημιουργία αυτού του ψυχρού περιβάλλοντος μεγάλη μερίδα του κοινού της Άντερλεχτ ερμήνευσε ως μικροπρέπεια την απροθυμία του προέδρου να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι στον Kompany, θεωρώντας ότι του κλέβει όλη τη δόξα. «Ο Kompany θα επιτύχει χωρίς την Άντερλεχτ και η Άντερλεχτ θα επιτύχει χωρίς τον Kompany», δήλωνε μετά το διαζύγιο. Πόσο… αποτυχημένη ήταν όμως η πρόβλεψή του, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Η ώρα του διαδόχου

Διότι, πράγματι ο 37χρονος Βέλγος κόουτς με την κονγκολέζικη καταγωγή και τις φρέσκες ποδοσφαιρικές ιδέες πέτυχε –και μάλιστα εκτυφλωτικά στον επόμενο σταθμό της καριέρας του– όμως η «πρώην» απέτυχε παταγωδώς. Την ώρα που η Μπέρνλι κατακτούσε με στιλ την άνοδο στην Premier League, η Άντερλεχτ τερμάτιζε στην 11η θέση, χειρότερη της ιστορίας της από το… 1937. Και την ώρα που ο Pep Guardiola χαρακτηρίζει destiny για τον Kompany τον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι, το hashtag #wOUTer (που παίζει με το μικρό όνομα του προέδρου, εστιάζοντας στο Out) τρεντάρει διαρκώς στο twitter της «μωβ κοινότητας» των Βρυξελλών.

To (μωβ) αίμα του Kompany… νερό δεν γίνεται, αυτό είναι δεδομένο. Κάποια στιγμή θα επιστρέψει για να κάνει ξανά την Άντερλεχτ πρωταθλήτρια, όπως ήθελε να συμβεί στην πρώτη θητεία του εκεί. Τώρα όμως είναι αφοσιωμένος σε άλλους είδους αποστολές. Αν και η αλήθεια είναι ότι απομένει να φανεί αν θα συνεχίσει αυτή –στο Τερφ Μουρ– που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι. Με έξτρα όπλο την ισχυρή προσωπικότητα, που διακρίνει όλα τα ανήσυχα πνεύματα, προβάλλει ήδη ως ένα από τα πιο hot ονόματα που κυκλοφορούν σε επίπεδο πάγκων. Σε πρώτη φάση πάντως δήλωσε ότι θα οδηγήσει την Μπέρνλι και στην Premier League, προς απογοήτευση των διοικούντων της Τότεναμ, που επιθυμούν διακαώς την υπογραφή του.

Στα εννιά χρόνια της θητείας του Sean Dyche, νυν προπονητή της Έβερτον, η Μπέρνλι ξεχώρισε για τον παραδοσιακό βρετανικό τρόπο παιχνιδιού όσο καμία άλλη που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ασφαλώς το έπαιξε επιτυχημένα αυτό το ντεμοντέ και εύλογα απωθητικό στο μάτι στυλ ποδοσφαίρου με το «ξύλο», τη σκοπιμότητα, το «ταμπούρι», το απαράλλαχτο 4-4-2 και τις «καμινάδες», από τη στιγμή που μακροημέρευσε στην Premier League.

Από το four-four-two στο Pep way

O δάσκαλος και ο μαθητής - © Clive Brunskill/Getty Images/Ideal Image

Πέρσι τον Μάη όμως ο κύκλος έφτασε στο τέλος του. Η πτώση στην Τσάμπιονσιπ μετά από έξι χρόνια, η φυγή του αναμορφωτή Dyche και τα οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας ενός δανείου 65 εκατομμυρίων λιρών που πήραν οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες (και είχε οψιόν άμεσης αποπληρωμής αν η ομάδα υποβιβαζόταν), έφεραν το σύλλογο σε δεινή θέση εν μια νυκτί και με το status ενός ακυβέρνητου καραβιού εν μέσω τρικυμίας. Του επόμενου προπονητή θα έπρεπε να το λέει η καρδούλα του (για να αναλάβει…).

Και ο Kompany όχι μόνο το έκανε, αλλά έφερε ζεστό χρήμα στον σύλλογο από το ισοζύγιο αφίξεων – αναχωρήσεων στο ρόστερ και μολονότι άλλαξε ριζικά την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας δεν χαμπάριασε απ’ όλα αυτά που ορίζουν έννοιες όπως πίστωση χρόνου, μεταβατική σεζόν κλπ. Οι Clarets έπαιξαν μακράν την καλύτερη μπάλα στην κατηγορία, σε 44 ματς έχουν υποστεί μόλις τρεις ήττες και εξασφάλισαν την άνοδο από τις αρχές Απριλίου, κάνοντας το με το δύσκολο τρόπο. Με ποδόσφαιρο δράσης (και όχι αντίδρασης), δομημένο στις αρχές του τίκι-τάκα και του total football, που όπως προείπαμε ανάγκασε τον Guardiola να βγάλει το καπέλο του στον πρώην παίκτη του, αυξάνοντας και άλλο τις μετοχές του!

«Θα επιστρέψει στην ομάδα αργά ή γρήγορα. Δεν ξέρω πότε θα συμβεί, αλλά θα γίνει, είμαι σίγουρος για αυτό. Έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, το πείσμα, την ηθική, τη γνώση του ποδοσφαίρου, είναι σεβαστός σε όλους και έμπειρος. Γνωρίζει τον σύλλογο, το περιβάλλον, τους οπαδούς, το τι ακριβώς χρειάζεται η ομάδα ανά πάσα στιγμή. Είναι το πεπρωμένο του λοιπόν να προπονήσει τη Μάντσεστερ Σίτι».

Ομάδα–πρότυπο σε χρόνο ρεκόρ

Η Μπέρνλι έγινε ομάδα-πρότυπο σε χρόνο ρεκόρ. - © Alex Livesey/Getty Images/Ideal Image

Αυτό που παρέλειψε να πει –πιθανότατα από μετριοπάθεια– ο Καταλανός τεχνικός είναι ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλος για να πάρει τη σκυτάλη και να κρατήσει αναλλοίωτο το αγωνιστικό στυλ της ομάδας, αυτό που έχει μπολιάσει πια ο Πεπ ως DNA στη Σίτι. Ήταν εμφανές και από τη θητεία του στην Άντερλεχτ και έγινε απολύτως ξεκάθαρο στην Μπέρνλι ότι ο Kompany είναι βαθιά επηρεασμένος από τις ιδέες του πρώην προπονητή του και παρότι κεντρικός αμυντικός –πράγμα αρκετά ασυνήθιστο– έχει επιλέξει ξεκάθαρα πλευρά, ως θιασώτης του κυριαρχικού ποδοσφαίρου. Φουλ επιθετική άμυνα, πάσες, πάσες, πάσες και πάλι… πάσες μέχρι να βρεθεί η ρωγμή, «ψευτοεννιάρι», πλήρης εμπλοκή των μπακ στην ανάπτυξη και όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν μια «μικρή Σίτι».

O Kompany έκανε κάτι περίπου σαν… μαγικά για να απογειώσει την Μπέρνλι. Παραχώρησε το καλοκαίρι τους παίκτες που είχαν μεγάλη μεταπωλητική αξία και φρέσκαρε το ρόστερ αλλάζοντας ολοκληρωτικά τη δομή του. Την περασμένη περίοδο ήταν η πιο γερασμένη ομάδα την Premier League με μέσο όρο ηλικίας τα 28,8 χρόνια, νούμερο που ο Kompany έριξε στα 25,6 χρόνια. H φυγή τεσσάρων πρωτοκλασάτων (Collins, Cornet, Pope, McNeil) απέφερε στα ταμεία 73,5 εκατ. ευρώ, ενώ έφυγαν και οι βασικοί κεντρικοί αμυντικοί Tarkowski και Mee, ως ελεύθεροι. Και οι έξι αυτοί παίκτες πήραν «προαγωγή» σε συλλόγους της Premier League, ενώ στην Μπεσίκτας παραχωρήθηκε ως δανεικός ο Wout Weghorst (σήμερα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), που είχε αποκτηθεί τον Γενάρη. Το σύνολο, εφτά βασικοί και συνολικά ένα ολόκληρο ρόστερ, ο Kompany δεν άφησε πέτρα ακούνητη, πρακτικά έχτισε τα πάντα από την αρχή.

Οι αφίξεις έφτασαν τις 19, έξι εκ των οποίων από το οικείο για τον κόουτς βελγικό πρωτάθλημα. Παίκτες από Σταντάρ Λιέγης, Σερκλ Μπριζ, Βέστερλο, Αντβέρπ και Σαρλερούα έγιναν πρωταγωνιστές στην Τσάμπιονσιπ (!), ενώ από την Άντερλεχτ αφίχθη ο Ιρλανδός αμυντικός χαφ Josh Cullen και από τη β’ ομάδα αυτής ο 18χρονος μπακ Enock Agyei, τον περασμένο Γενάρη. Ο πρώτος υπήρξε πουλέν του Kompany και στην πρώην ομάδα του και εξελίχθηκε σε παίκτη-«κλειδί» στην πορεία ανόδου. Η Μπέρνλι έφτιαξε ομάδα-πρότυπο σε χρόνο ρεκόρ και της έμειναν και κάβα περίπου 38 εκατ. ευρώ από το πάρε-δώσε του καλοκαιριού. Ένα ασύλληπτο επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς πόσο κοστίζει η επιτυχία πια στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Ιθύνων νους αυτού ένας τύπος που κατάφερε το εξής πολύ δύσκολο ακόμα και όταν ήταν παίκτης: να διακρίνεται στο περιβάλλον δράσης του περισσότερο για την καλλιέργεια του, παρά για τη… θηριώδη σωματοδομή του. Με πολλά ενδιαφέροντα εκτός γηπέδου και πτυχίο Master στη διοίκηση επιχειρήσεων από το 2017, ο Vincent Kompany δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση ποδοσφαιρανθρώπου.

Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να ισχύει κάτι τέτοιο για έναν προπονητή που μόλις στα 37 του αποκαλείται «σοφός» και «εύγλωττος», λόγω της ευφράδειας και του πνευματικού επιπέδου του.

Επειδή το στοίχημα είναι σοβαρή υπόθεση, για ψαγμένα προγνωστικά στοιχήματος, στατιστικά, αναλύσεις αγώνων μπείτε στο www.matchmoney.com.gr.