Tolga Adanali/Getty Images/Ideal Image
ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Σάσα Βεζένκοφ και ένας κόμπος στο στομάχι

Ο Βούλγαρος MVP της Ευρωλίγκας αναχώρησε για το NBA αλλά μοιάζει βέβαιο ότι ο δρόμος του θα διασταυρωθεί ξανά με αυτόν του Ολυμπιακού.

Από τη στιγμή που οι Σακραμέντο Κινγκς πήραν μέσω ανταλλαγής τα δικαιώματα του Σάσα Βεζένκοφ το καλοκαίρι του 2022, οι σειρήνες του ΝΒΑ είχαν αρχίσει να ηχούν στα αυτιά του MVP της Ευρωλίγκας.

Πέρσι δε βιάστηκε και το ξέκοψε αμέσως: «Τα λέμε από του χρόνου». Κάπως έτσι, όλη η σεζόν που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα είχε παράξενη γεύση για τον κόσμο του Ολυμπιακού. Τρομερή χαρά για το υπέροχο μπάσκετ και την πορεία προς την κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά με έναν μικρό κόμπο στο στομάχι: «Λες να είναι η τελευταία χρονιά του Σάσα με τα ερυθρόλευκα; Θα μείνει ίδια η αγέλη ή θα χάσει ένα από τα πιο τρομακτικά της όπλα;».

Οι επισκέψεις των ανθρώπων της ομάδας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέχρι τη χώρα μας και το Φάληρο όλο και πλήθαιναν, καθιστώντας σαφές πως το ενδιαφέρον τους ήταν όχι απλά υπαρκτό αλλά και πολύ έντονο. Και πώς να μην είναι, βλέποντας τη μαγική χρονιά που έκανε ο Σάσα μέσα στο παρκέ;

Μετά το Κάουνας και το καταραμένο σουτ του Sergio Llull, ο κόμπος στο στομάχι γιγαντώθηκε. «Δε γίνεται να φύγει έτσι, δακρυσμένος, κάτι έχει μείνει στη μέση», σκεφτήκαμε, αφού κακά τα ψέμματα, αν ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει την Ευρωλίγκα, ο αποχωρισμός θα έμοιαζε και για τις δύο πλευρές σαφώς πιο εύκολος.

Μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων, εκτός από την επούλωση του συλλογικού τραύματος που άφησε το Final Four, οι φίλοι του Ολυμπιακού είχαν να διαχειριστούν και τη συνειδητοποίηση του επερχόμενου τέλους με ένα παιδί που είχε αγαπηθεί για πολλούς λόγους που ξεπερνούσαν απλά το αγωνιστικό κομμάτι. Το πάθος, η αυταπάρνηση, το χαμόγελο, έκαναν τον Σάσα λατρευτό, κάτι πολύ περισσότερο από έναν αθλητή που κάνει τη δουλειά εξαιρετικά.

Και η ταυτόχρονη έκρηξη Ολυμπιακού και Βεζένκοφ προς τα πάνω, γιγάντωσε αυτό το δέσιμο. Όσο εμείς διαβάζαμε για bi-annual και mid level exceptions και πώς επηρεάζουν τα άστρα και η κίνηση στον Κηφισό την υπόθεση του Βούλγαρου, εκείνος ζοριζόταν να πάρει μια απόφαση, βλέποντας και νιώθοντας την απίστευτη έκρηξη αγάπης του κόσμου. Και τελικά πήρε την πιο λογική, αφού όλοι συμφωνούν πως έφτασε η ώρα να δοκιμαστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Αν ούτε φέτος, πότε;

Μόλις η απόφαση του Σάσα έγινε και επίσημα γνωστή, όλοι οι φίλοι του Ολυμπιακού, παρά τη δεδομένη στεναχώρια τους, έτρεξαν να ευχηθούν στο δικό τους παιδί τα καλύτερα, σε αυτό το νέο βήμα προς το άγνωστο, πιστοποιώντας ότι για εκείνους, ο Βεζένκοφ αποτελεί κάτι περισσότερο από έναν σπουδαίο παίκτη. Έχει ήδη μπει στο πάνθεον με τους πιο αγαπημένους παίκτες και όπως έγραψε και ο ίδιος στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του στο Instagram, «οι δρόμοι μας θα διασταυρωθούν ξανά».

Μέχρι τότε, όλοι θα ξενυχτάμε και θα καμαρώνουμε, για ένα παιδί που ενώ σε ό,τι είχε να κάνει με το μπάσκετ ήταν πάντα ο απόλυτος επαγγελματίας, στις αποφάσεις και στη συμπεριφορά, άφηνε πάντα και λίγο την καρδιά του να μιλήσει.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του δεν το έκανε (και πολύ σωστά), όμως μοιάζει βέβαιο ότι η καρδιά είναι αυτή που σε μερικά χρόνια θα τον φέρει ξανά στον Πειραιά και το σπίτι του, για να τελειώσει τη δουλειά που έμεινε στη μέση. Και ίσως τότε, αυτός ο κόμπος στο στομάχι λυθεί.