I FEEL DEVOTION

Οδηγός επιβίωσης για το φετινό EuroLeague Fantasy Challenge

Οι κανονισμοί, η μία σημαντική αλλαγή που κάνει διαφορετικό όλο το φετινό παιχνίδι, η στρατηγική και οι σκέψεις για το πρώτο draft για τη νέα αγωνιστική σεζόν.

Το EuroLeague Fantasy Challenge, το επίσημο παιχνίδι fantasy της Turkish Airlines EuroLeague άνοιξε και επίσημα την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, για τους χρήστες. Εδώ και μερικές εβδομάδες το κοινό είχε την ευκαιρία να δει τις τιμές των παικτών πριν την εκκίνηση της EuroLeague, ωστόσο πλέον μπορεί να δημιουργήσει τη δική του ομάδα και να την αποθηκεύσει. Το φετινό παιχνίδι φτάνει με μερικές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, τις οποίες οι managers πρέπει να λάβουν σημαντικά υπόψιν. Πριν από αυτές όμως, ας δούμε τους κανονισμούς του παιχνιδιού.

Δημιουργία ομάδας

Πώς θα γίνεις ο τέλειος manager φέτος; / AP Photo/Darko Vojinovic

Με τον λογαριασμό σου στο EuroLeague Fantasy Challenge μπορείς να δημιουργήσεις έως και 3 fantasy ομάδες. Σε κάθε ομάδα έχουν διατεθεί 100 μονάδες (credits) για την αγορά 11 παικτών:

 • 2 σέντερ
 • 4 φόργουορντ
 • 4 γκαρντ
 • 1 προπονητή

Κάθε ομάδα fantasy μπορεί να έχει έως και 3 παίκτες από την ίδια ομάδα της Euroleague και κάθε παίκτης έχει αξία σε credits που αλλάζει κατά τη διάρκεια της σεζόν με βάση την πραγματική απόδοσή του. Η αρχική πεντάδα μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με τους ακόλουθα σχήματα (γκαρντ-φόργουορντ-σέντερ): 2-2-1, 1-2-2, 2-1-2, 1-3-1, 3-1-1.

Πόντοι παικτών

Ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν ο Βασιλιάς του περυσινού EuroLeague Fantasy Challenge. Ποιός θα είναι μόνιμος αρχηγός φέτος; / © KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Η βαθμολογία κάθε παίκτη λαμβάνει υπόψιν το Ranking (PIR) του  και το αποτέλεσμα της ομάδας του. Υπολογίζεται ως το άθροισμα των ακόλουθων στατιστικών ενεργειών:

 • Πόντος: +1
 • Ασίστ: +1
 • Κλέψιμο: +1
 • Τάπα: +1
 • Κερδισμένο φάουλ: +1
 • Άστοχο σουτ (τρίποντο, δίποντο, βολή): -1
 • Λάθος: -1
 • Φάουλ: -1
 • Νίκη ομάδας: +10%

Πόντοι προπονητών

 • Η βαθμολογία του προπονητή υπολογίζεται ως το άθροισμα των ακόλουθων ενεργειών:
 • Νίκη ομάδας με 0-10 πόντους, ή στην παράταση: +10
 • Νίκη ομάδας με 11- 20 πόντους: +20
 • Νίκη ομάδας με 20+ πόντους: +25
 • Ήττα ομάδας με 0-10 πόντους, ή στην παράταση: -5
 • Ήττα ομάδας με 11- 20 πόντους: -10
 • Ήττα ομάδας με 20+ πόντους: -20

Ο προπονητής στο EuroLeague Fantasy Challenge δεν επηρεάζεται σε περίπτωση που αποβληθεί από ένα παιχνίδι ή λείψει από κάποιο.

Διαχείριση ομάδας

Ο Κώστας Σλούκας μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό και αναμένεται να ηγηθεί φέτος. / © Βαγγέλης Στόλης / Eurokinissi

Όπως είπαμε, ο κάθε manager διαλέγει συνολικά 11 παίκτες (2 centers, 4 forwards, 4 guards και 1 προπονητή). Από τους 10 παίκτες, οι 6 επιστρέφουν το 100% της βαθμολογίας τους στο Ranking (+ το τυχόν μπόνους νίκης 10%) σε πόντους, ενώ οι υπόλοιποι 4 μένουν στον πάγκο και επιστρέφουν το 50% των πόντων τους. Π.χ. εάν ο Κώστας Σλούκας σημειώσει 20 πόντους στο Ranking του και βρίσκεται στη βασική πεντάδα ή στην 6η θέση του ρόστερ και τον έχουμε επιλέξει στην ομάδα μας, θα λάβουμε 20 πόντους (ή 22 αν έχει κερδίσει ο Παναθηναϊκός), ενώ αν τον έχουμε τοποθετήσει στις 4 θέσεις των αναπληρωματικών τότε θα λάβουμε 10 (11 σε περίπτωση νίκης του Παναθηναϊκού) πόντους.

Οι managers κάθε αγωνιστική καλούνται να επιλέξουν και έναν αρχηγό ο οποίος όμοια με το Fantasy Premier League επιστρέφει τους διπλάσιους πόντους. Η διαδικασία επιλογής λήγει βεβαίως πριν αρχίσει η αγωνιστική και η τελική υποβολή της ομάδας πρέπει να γίνεται μέχρι ένα λεπτό πριν την έναρξη του πρώτου παιχνιδιού της κάθε αγωνιστικής ημέρας. Εδώ όμως αρχίζουν οι διαφορές σε σχέση με τα άλλα παιχνίδια fantasy.

Αλλαγές

Κάθε Γύρος (Γ) χωρίζεται σε Σειρές Αγώνων (Σ1, Σ2, Σ3, κλπ.), που είναι το σύνολο των αγώνων που παίζονται σε μια δεδομένη ημέρα του πρωταθλήματος. Π.χ. Σ1 είναι όλοι οι αγώνες της Πέμπτης, και Σ2 όλοι οι αγώνες της Παρασκευής. Στο διάστημα μεταξύ 2 σειρών αγώνων, δηλαδή μετά το τελευταίο παιχνίδι της Πέμπτης και ένα λεπτό πριν την έναρξη του πρώτου παιχνιδιού της Παρασκευής, μπορούμε να αλλάξουμε τόσο τους παίκτες, όσο και τον σχηματισμό και τον αρχηγό (κάνοντας κάποιον παίκτη που δεν έχει ακόμα αγωνιστεί) της ομάδας. Φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε μεταγραφές. Αυτή η διαδικασία λήγει ένα λεπτό πριν την έναρξη ολόκληρης της αγωνιστικής.

Ανταλλαγές

Από τη στιγμή που επιλέγεις το ρόστερ σου, μπορείς να αγοράζεις και να πουλάς παίκτες στη μεταγραφική αγορά. Μέχρι την έναρξη της σεζόν, μπορείς να πραγματοποιείς απεριόριστες αλλαγές. Με την έναρξη του παιχνιδιού, θα μπορείς να κάνεις έως τρεις ανταλλαγές σε κάθε Γύρο. Σε αυτές δεν υπολογίζεται τυχόν αλλαγή του προπονητή. Σε περίπτωση που σε έναν γύρο κάνεις 2 ή λιγότερες ανταλλαγές, δεν θα έχεις επιπλέον μεταγραφές στον επόμενο γύρο. Οι ανταλλαγές κλείνουν ένα λεπτό πριν την έναρξη της αγωνιστικής.

Wild Cards

Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή στο φετινό Euroleague Fantasy Challenge. Μετά από τους γύρους 4, 13, 19, 26 και 31 οι managers θα μπορούν να κάνουν απεριόριστες ανταλλαγές με τα χρήματα που κοστίζει η ομάδα τους εκείνη τη στιγμή φυσικά.

Μεταβολή αξίας και τιμής

Ο Mike James έμεινε τελικά στη Μονακό παρά τα όσα ακούστηκαν μέσα στο καλοκαίρι. Θα μπορέσει να προσαρμοστεί με το παιχνίδι του Kemba Walker; / © LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Σε αντίθεση με το Fantasy Premier League, το μεταβαλλόμενο ποσοστό ιδιοκτησίας ενός παίκτη δεν επηρεάζει την τιμή του. Μοναδικός παράγοντας για την αυξομείωση της τιμής του παίκτη και του προπονητή είναι μόνο το πιο πρόσφατο παιχνίδι. Αυτή η μεταβολή στο EuroLeague Fantasy Challenge ονομάζεται κεφαλαιακό κέρδος (ή κεφαλαιακή απώλεια) και υπολογίζεται με βάση δύο παράγοντες:

 • Τη βαθμολογία που έλαβε ο παίκτης
 • Την αρχική αξία του: με την ίδια βαθμολογία, ένας παίκτης με χαμηλή αρχική τιμή θα εμφανίσει μεγαλύτερο κεφαλαιακό κέρδος από έναν παίκτη με αρχική υψηλή αξία
  Αυτή η μεταβολή θα αυξήσει ή θα μειώσει τις μονάδες του προϋπολογισμού σου, τροποποιώντας έτσι την αγοραστική σου δύναμη.

Π.χ. Η fantasy ομάδα μου έχει 100 credits. Ο παίκτης μου Κώστας Σλούκας, του οποίου η αξία είναι 15 credits, επιτυγχάνει υψηλή βαθμολογία και η αξία του αυξάνεται κατά + 1,5 μονάδα, φτάνοντας τις 16.5 credits. Η αξία της ομάδας μου στη συνέχεια αυξάνεται από 100 σε 101.5 credits αυξάνοντας την αγοραστική μου δύναμη επειδή, αν πουλήσω τον παίκτη, θα μπορέσω να τον αντικαταστήσω με έναν παίκτη που αξίζει 16.5 μονάδες (και όχι πλέον 15, όσες τον αγόρασα). Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία των παικτών που είναι τραυματίες μειώνεται κάθε αγωνιστική που παραμένουν εκτός δράσης.

Πρόγραμμα

Το EuroLeague Fantasy Challenge παίζεται κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σεζόν, συμπεριλαμβανομένης της κανονικής περιόδου, των πλέι οφ και του Final 4, χωρίς διακοπές ή επαναφορές μεταξύ των φάσεων.

Πρωταθλήματα

Η Ρεάλ Μαδρίτης καλείται να υπερασπιστεί τον τίτλο της και έχει προσθέσει στο ρόστερ της τον πάντα Fantasy Friendly, Facu Campazzo. / © KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Οι managers κάθε χρόνο συμμετέχουν σε πρωταθλήματα. Αυτομάτως, από τη στιγμή που δημιουργήσεις μια ομάδα, είσαι μέλος σε 3 πρωταθλήματα:

 • Το γενικό πρωτάθλημα του EuroLeague Fantasy Challenge στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι εγγεγραμμένες ομάδες.
 • Το Πρωτάθλημα Αγαπημένης Ομάδας που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες του EuroLeague Fantasy Challenge που έχουν επιλέξει ως αγαπημένη την ίδια ομάδα μπάσκετ.
 • Πρωτάθλημα Χώρας: περιλαμβάνει όλες τις ομάδες που ανήκουν στην ίδια χώρα

Παράλληλα μπορείς εύκολα να εγγραφείς τόσο σε ιδιωτικά πρωταθλήματα που συνήθως δημιουργούνται μεταξύ φίλων και είναι προσβάσιμα μόνο με κωδικό πρόσκλησης, όσο και σε δημόσια πρωταθλήματα τα οποία είναι ανοιχτά για όλους.

Η στρατηγική και το πρώτο draft

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο πονοκέφαλος για την ομάδα που θα επιλέξουμε πριν την πρώτη αγωνιστική είναι μεγάλος. Μπορεί φέτος να έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε ένα αρνητικό ξεκίνημα μέσω της wildcard την τέταρτη αγωνιστική, αλλά ένα θετικό ξεκίνημα είναι πάντα θετικό. Στην εκκίνηση του Euroleague Fantasy Challenge πέρα από πόντους, είναι σημαντικό να ανεβάσουμε και την αξία της ομάδας μας, ούτως ώστε να μπορούμε να κινηθούμε πιο άνετα στη συνέχεια.

Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε σε αυτό το σημείο, είναι να δημιουργήσουμε μια Watchlist με όλους τους παίκτες που ξεχωρίζουμε για τις ομάδες μας, ανεξάρτητα από την τιμή τους. Άλλωστε όλοι ξεκινάμε τη σεζόν με τα ίδια χρήματα και προκειμένου να μπορέσουμε να φέρουμε στην ομάδα τους πιο ακριβούς παίκτες, θα πρέπει αναγκαστικά να έχουμε και μερικούς από τους φθηνότερους.

Αφού φτιάξουμε την Watchlist για κάθε θέση, καλό είναι να ψάξουμε προσεκτικά τα αναλυτικά στατιστικά από τα τελευταία φιλικά και τα εγχώρια Super Cup. Δεν μας ενδιαφέρει απλά αν ο παίκτης μας σκοράρει πολλούς πόντους ή μαζεύει πολλά ριμπάουντ. Ένας καλός fantasy παίκτης διαφέρει από έναν καλό σκόρερ και για το λόγο αυτό κρίνεται σημαντικό να ψάξουμε τα boxscore των αγώνων που μας ενδιαφέρουν. Εκεί θα ξεχωρίσουμε τους παίκτες που μπορούν να συνεισφέρουν σε περισσότερες από μία κατηγορίες.

Μας αρέσουν πολύ οι παίκτες που κερδίζουν φάουλ και πάνε συχνά στις βολές και εκείνοι που είναι «οικονομικοί» για τις ομάδες τους μέσα στο παιχνίδι, δηλαδή δεν παίρνουν πολλές προσπάθειες για να βρουν ρυθμό. Φυσικά, χρειαζόμαστε και παίκτες με υψηλό usage έτσι ώστε στην καλή τους μέρα να λάβουμε πολλούς πόντους.
Εμείς συγκεντρώσαμε 10 παίκτες από κάθε θέση που είναι υποψήφιοι για την ομάδα μας, αν και φυσικά πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι το πρώτο τζάμπολ της σεζόν, στις 5 Οκτωβρίου.

Guards

 1. Wade Baldwin – 14.6 Cr.
 2. Facu Campazzo – 13.8 Cr.
 3. Kostas Sloukas – 13.6 Cr.
 4. Kevin Punter – 13.5 Cr.
 5. Darius Thompson – 13.3 Cr.
 6. Chris Jones – 13.3 Cr.
 7. Thomas Walkup – 11.7 Cr.
 8. Sterling Brown -10.2 Cr.
 9. Carsen Edwards – 10 Cr.
 10. Lukas Lekavicius – 6.3 Cr.

Forwards

 1. Will Clyburn – 15 Cr.
 2. Dzanan Musa – 13.6 Cr.
 3. Luke Sikma – 12.3 Cr.
 4. Vladimir Lucic – 12 Cr.
 5. Semi Ojeleye – 10.9 Cr.
 6. Kostas Papanikolaou – 10.3 Cr.
 7. Dinos Mitoglou – 9.3 Cr.
 8. Elijah Bryant – 7.9 Cr.
 9. Gabriele Procida – 7.7 Cr.
 10. Oscar Da Silva – 5.8 Cr.

Centers

 1. Walter Tavares – 16 Cr.
 2. Willy Hernangomez – 15.5 Cr.
 3. Mathias Lessort – 14.8 Cr.
 4. Jonathan Motley – 14 Cr.
 5. Nikola Milutinov – 14 Cr.
 6. Brandon Davies – 12.1 Cr.
 7. Maik Kotsar – 12 Cr.
 8. Moustapha Fall – 11.3 Cr.
 9. Mike Tobey – 10 Cr.
 10. Christ Koumadje – 8 Cr.

Φυσικά, οι τρεις εβδομάδες που μένουν μέχρι την έναρξη της σεζόν, μοιάζουν με αιωνιότητα στο μπάσκετ και απέχουμε αισθητά από το πρώτο draft της σεζόν και ήδη όσο γράφεται το κείμενο η Μπάγερν Μονάχου έκλεισε τον Serge Ibaka. Ωστόσο επειδή κάθε manager που σέβεται τον εαυτό του, αποθηκεύει τις πρώτες του σκέψεις, έτσι και εμείς φτιάξαμε την πρώτη ανεπίσημη ομάδα της σεζόν.

Η πρώτη ομάδα της σεζόν

Ο Walter Tavares με 16 credits είναι ο πιο ακριβός παίκτης του EuroLeague Fantasy Challenge. / © AP Photo/Alvaro Barrientos

Η διάθεσή μας, τουλάχιστον αρχικά, είναι να χωρέσουμε τους δύο πιο ακριβούς centers του πρωταθλήματος, Walter Tavares και Willy Hernangomez σε μια σύνθεση με δίδυμους πύργους, η οποία βεβαίως κρύβει πολλούς κινδύνους. Τα κεφάλαιά μας, τη δεδομένη στιγμή, δεν επαρκούν για να έχουμε αυτούς τους δύο σε ομάδα με καλούς αναπληρωματικούς.

Στους forwards θεωρούμε cheat τον Ντίνο Μήτογλου στα 9.2 credits, αφού στα φιλικά προετοιμασίας με την Εθνική Ελλάδος έδειξε ότι έχει αφήσει πίσω τον αποκλεισμό του και τον συμπληρώνουμε με τον Will Clyburn. Ο Αμερικανός της Εφές είναι πεινασμένος μετά τη φυγή Ataman και με την αντικατάσταση του Vasilije Micic με τον Darius Thompson αναμένεται να έχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην επίθεση των Τούρκων.

Στις θέσεις των Guards έχουμε επιλέξει σε θέση βασικού τον Carsen Edwards που φέτος έχει βρεθεί στην Μπάγερν του Pablo Laso και φαίνεται έτοιμος να πρωταγωνιστήσει και τον Sterling Brown, ο οποίος αναμένεται να ηγηθεί στο σκοράρισμα για την Άλμπα Βερολίνου.

Η 6άδα αυτή μπορεί φυσικά να πρωταγωνιστήσει από νωρίς στη σεζόν, αλλά δεν είναι τόσο βιώσιμη οικονομικά. Στον πάγκο βρίσκονται παίκτες από τα κατώτερα οικονομικά κλιμάκια του EuroLeague Fantasy Challenge, αφού έχουμε επιλέξει τους Alocen (4.8 cr.) και Λούντζη (4 cr.) στους Guards και τους Winberg (4 cr.) και Pauli (4 cr.) στους Forwards.

Το ρόστερ μας

Η (πρώιμη) ομάδα μας με και χωρίς τους «Δίδυμους Πύργους»

Φυσικά, επειδή το σχήμα με τους δύο ψηλούς – φόβητρα είναι αρκετά εξεζητημένο για τόσο νωρίς στη σεζόν, δημιουργήσαμε και μια εναλλακτική με τον Alen Smailagic στη θέση του Tavares και τον Kevin Punter στη θέση του Carlos Alocen. Έτσι θα έχουμε έναν έξτρα παίκτη «παιζούμενο» και περισσότερες πιθανότητες να καλύψουμε μια κακή απόδοση.

Προπονητής της ομάδας μας είναι ο Dusko Ivanovic καθώς ο Ερυθρός Αστέρας υποδέχεται την Βιλερμπάν και εδώ που τα λέμε, μαζί με τον Ντίνο Μήτογλου είναι οι μόνοι που πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι στο ρόστερ μας. Καλή φαντασιακή χρονιά!