AP Photo/Michael Conroy
ΛΙΣΤΕΣ

Οι 5 καλύτερες φανέλες του NBA από τα μακρινά ’90s

Ο νικητής είναι λίγο πολύ αυτός που φαντάζεστε. Όχι δεν είναι οι Bulls.

Όσοι είστε λάτρεις του μπάσκετ σίγουρα θα έχετε δει ή πρόκειται να δείτε το documentary για το Last Dance. Την πορεία της καλύτερης ομάδας όλων των εποχών στον τελευταίο χορό της, πριν η φθορά του χρόνου αφήσει μια και καλή τα σημάδια της. Όλη εκείνη η πανέμορφη εποχή του μπάσκετ έχει φτιάξει μια μυστηριώδη νοσταλγία, ώστε κάθε φορά που βλέπεις μια εικόνα από εκείνη την περίοδο κάτι χαρούμενο να σκιρτάει μέσα σου. Γιατί αν μη τι άλλο εκείνη ήταν η χρυσή περίοδος του μπάσκετ παγκοσμίως.

Στο κείμενο αυτό, ξεχώρισα τις 5 καλύτερες φανέλες εκείνης της περιόδου. Η αλήθεια είναι ότι αν είναι να αγοράσετε κάποια από αυτές, τώρα είναι η ευκαιρία σας.

Toronto Raptors

Ένας κόκκινος τυραννόσαυρος παίζει μπάσκετ σε μοβ-μπλε φόντο. Αν τα ’90ς ήταν φανέλα, τότε σίγουρα θα ήταν εκείνη των συμπαθέστατων Toronto Raptors. Και δεν γίνεται να μην αγαπήσεις αυτή τη φανέλα, ακόμα και αν, ρε παιδί μου, δεν είστε υπέρ των πολλών πληροφοριών στο ντύσιμο.

Τη φοράς και πας να παίξεις ποδοσφαιράκι ενώ δίπλα σου ένας κύριος χάνει λεφτά στον Κουλοχέρη. Ναι. Για τόσο ’90ς μιλάμε.

AP Photo / Duane Burleson

Orlando Magic

Aν τα πάρεις ένα-ένα τα στοιχεία αυτής της φανέλας και τα περιγράψεις σε κάποιον που δεν τα έχει δει, εκείνος θα σκεφτεί ότι το τσίρκο ήρθε πάλι στην πόλη. Κι όμως. Για κάποιον λόγο το μάτι μου τη λατρεύει. Προφανώς είναι και το γλυκό φως της νοσταλγίας. Προφανώς είναι ο πρωτο-Σακίλ. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Μοιάζει λίγο και με την πρόσφατη της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ.

Αυτή η φανέλα είναι πανέμορφη. Και η γραμματοσειρά είναι που τα δένει όλα εκείνα που κατά τα άλλα δεν θα ταίριαζαν παρά μόνο σε  έξαλλες πιτζάμες.

AP Photo / Τom Olmscheid

Vancouver Grizzlies

Nα ένα jersey που θα αγόραζα 100% αλλά δεν θα φόραγα επίσης 100% ποτέ. Οι Vancouver Grizzlies δεν ήταν και καμιά ομάδα που έσκιζε. Είχε όμως μια αρκούδα να κρατάει μια μπάλα μπάσκετ στο σορτσάκι και αυτό τους έκανε ηθικούς νικητές σε κάθε παιχνίδι που έπαιζαν.

Όλο αυτό το too much καταλήγει μια απίστευτη τιμιότητα. Είναι από τις φανέλες που κοροϊδεύεις όταν τις βλέπεις μπροστά σου και τις νοσταλγείς όταν περάσουν 25 χρόνια.

AP Photo / Κevin Larkin

San Antonio Spurs

Δεν είναι μόνο ότι συμπαθώ άπειρα αυτή την ομάδα. Είναι πάντα αυτή η μαυρίλα της, ακόμα και όταν έπαιρνε το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο, που αποτυπώνεται και στις φανέλες της. Δεν ξέρω γιατί αυτή η ομάδα αποπνέει αυτή την κατάθλιψη, ξέρω όμως ότι την αγαπώ γι’αυτό.

Εδώ που τα λέμε, αν βγάλουμε τη νοσταλγία, ε, αυτή εδώ η φανέλα είναι η πιο απλή μεν η πιο όμορφη δε.

AP Photo / David Zalubowski

Seattle Supersonics

Aλλά -πιάνοντας το νήμα από πάνω- δεν γίνεται να μην έχεις και τη νοσταλγία στο μυαλό σου, όταν κάνεις μια τέτοια λίστα. Το βαθύ πράσινο του δάσους. Η τελείως καρτουνίστικη γραμματοσειρά. Οι μπορντό λεπτομέρειες. Και κυρίως το γεγονός ότι αυτή η ομάδα δεν υπάρχει πια. Όλα αυτά είναι που καθιστούν το jersey των Seattle Supersonics το καλύτερο όλων.

Αυτό ναι. Αυτό μάλιστα.

AP Photo / Κevork Djansezian