Eric Verhoeven / Soccrates /Getty Images
MODERN FOOTBALL

Οι νέοι εξωφρενικοί κανόνες ποδοσφαίρου που θα εφαρμοστούν στην Ολλανδία

Τέλος τα 90λεπτα, τα πλάγια με τα χέρια και τα κόρνερ. Η ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε μπάλα.

Οι πρώτες κανόνες του ποδοσφαίρου θεσπίστηκαν για πρώτη φορά στις 5 Δεκεμβρίου 1863 στη Μεγάλη Βρετανία. Έκτοτε, το άθλημα δεν έχει αλλάξει και πολύ. Οι αγώνες διαρκούν 90 λεπτά, τα πλάγια εκτελούνται με τα χέρια και η σέντρα γίνεται από το κέντρο του γηπέδου. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ολλανδίας, ωστόσο, έρχεται να φέρει τα πάνω-κάτω.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της, από τη μεθεπόμενη ποδοσφαιρική χρονιά πρόκειται να συμβούν μερικές πρωτόγνωρες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο παίζεται το ποδόσφαιρο. Οι ποδοσφαιρικοί κανόνες που προτείνει ακούγονται τουλάχιστον εξωφρενικοί.

Ποιες είναι όμως αυτές οι αλλαγές, πόσο καιρό προετοιμάζονται και γιατί έχουν προκαλέσει τόσες αντιδράσεις στους οπαδούς του αθλήματος παγκοσμίως;

Οι νέοι ποδοσφαιρικοί κανόνες της Ολλανδίας

Με ένα κείμενο που φέρει τον τίτλο «Θα είναι το ποδόσφαιρο του 2050 όπως είναι το ποδόσφαιρο του 2022;» η ολλανδική ομοσπονδία έκανε γνωστές τις αλλαγές που πρόκειται να θεσπίσει στη δεύτερη κατηγορία της χώρας από τη σεζόν 2023/24. Οι νέοι κανονισμοί είναι οι εξής:

  1. Ας ξεχάσουμε το πλάγιο άουτ, έτσι όπως το έχουμε στο μυαλό μας μέχρι σήμερα. Ο ποδοσφαιριστής θα μπορεί πια να στήσει την μπάλα στο έδαφος και να κάνει σέντρα ή να ντριπλάρει. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τα κόρνερ και τα ελεύθερα. Ο ποδοσφαιριστής δε θα είναι πια υποχρεωμένος να εκτελεί σέντρα, αλλά θα μπορεί να ξεκινά την κούρσα ατάραχος.
  2. Η κίτρινη κάρτα μέχρι τώρα ήταν απλά μια προειδοποίηση για τον ποδοσφαιριστή. Μια προειδοποίηση πως εάν προβεί σε νέο σκληρό μαρκάρισμα θα αποβληθεί με κόκκινη. Πια όλο αυτό αλλάζει. Η κίτρινα κάρτα θα σημαίνει αυτόματα και την έξοδο του αθλητή από το τερέν για πέντε λεπτά. Μόλις παρέλθουν, θα επιστρέφει κανονικά στο ματς. Κάτι σαν το πόλο με λίγα λόγια.
  3. Τέλος, οι τρεις και οι πέντε αλλαγές που ξέραμε μέχρι σήμερα. Οι προπονητές θα μπορούν να βάζουν και να βγάζουν όσους ποδοσφαιριστές θέλουν καθ’ όλη τη διάρκεια του ματς. Η ολλανδική ομοσπονδία τις έχει δώσει το προσωνύμιο «flying substitutions», ενώ θα μοιάζουν αρκετά με τις μπασκετικές.
  4. Και το σημαντικότερο: τέλος οι αγώνες 90 λεπτών. Ο κάθε αγώνας θα διαρκεί 60 λεπτά καθαρού χρόνου -κάτι που σημαίνει πως θα υπάρχει πάγωμα του χρόνου όταν υπάρχουν καθυστερήσεις- με το κάθε ημίχρονο να διαρκεί 30 λεπτά.

Τι σηματοδοτούν αυτές οι αλλαγές για το μέλλον του ποδοσφαίρου

ποδόσφαιρο Unsplash

Όπως σημειώνεται στο κείμενο, σκοπός της ολλανδικής ομοσπονδίας είναι, μέσω των νέων κανόνων, να κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την παρακολούθηση του αθλήματος. Όσον αφορά για παράδειγμα το τέλος των στατικών φάσεων -εκτός των φάουλ- εξήγησε πως έτσι θα κάνει ακόμη πιο γρήγορο το ποδόσφαιρο, καθώς υπολογίζεται πως σε το 11% της διάρκειας κάθε ματς χάνεται στις εκτελέσεις των στημένων.

Οι νέοι ποδοσφαιρικοί κανόνες δε θα εφαρμοστούν από τη μία μέρα στην άλλη στην Ολλανδία, καθώς ήδη από το 2017 η ομοσπονδία της χώρας τους είχε τεστάρει στα τοπικά-ερασιτεχνικά της πρωταθλήματα. Αξίζει, επίσης, να διευκρινιστεί πως από τη σεζόν 2023/24, οι αλλαγές θα γίνουν αρχικά μόνο στη δεύτερη κατηγορία και όχι στην Eredivisie, όπου και αγωνίζονται όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι της χώρας.

Τα νέα έχουν φέρει ήδη την αντίδραση χιλιάδων ποδοσφαιρόφιλων ανά τον κόσμο, οι οποίοι επισημαίνουν πως βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος του ποδοσφαίρου έτσι όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Από την άλλη, υπάρχουν αρκετές ομοσπονδίες και φορείς που είναι θετικά προσκείμενοι στην αναδιάρθρωση των κανόνων του αθλήματος. Πρώτη και καλύτερη είναι η FIFA, η οποία ήδη από το 2017 έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις με τις ομοσπονδίες και ακούει τις προτάσεις της.

Τελικά, ίσως τα λόγια του Florentino Pérez λίγες μέρες μετά την ίδρυση της European Super League περί ματς 60 λεπτών «προκειμένου να τα βλέπει η νεολαία» να αποδειχθούν προφητικά. Μένει να δούμε πόσο ευρείες θα είναι οι αλλαγές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.