ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Όλα αυτά που έχει δικαίωμα να σχολιάζει ο Τάκης Γκώνιας

Ο επίσημος σχολιαστής των αγώνων του Champions League θα απουσιάζει απ’ τον αποψινό τελικό κι εμείς αξιολογούμε όλα αυτά για τα οποία δεχόμαστε να παίρνει θέση.

Champions League: Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στο ποδόσφαιρο, με έναν απ’ τους πιο γνωστούς ύμνους στον πλανήτη, το αγαπημένο κούνημα σεντονιού στη σέντρα πριν το εναρκτήριο σφύριγμα, μία ισπανική ομάδα να παίρνει συνήθως την κούπα και τον Τάκη Γκώνια στο στούντιο της ΕΡΤ να αναλύει αυτά που δεν είδε το άμαθο και άπειρο μάτι του απλού θεατή.

Εντάξει εσύ βλέπεις τα γκολ, καταλαβαίνεις τα κόρνερ, τα φάουλ, ίσως και το οφ σάιντ. Μέχρι εκεί. Ο Τάκης ο Γκώνιας βλέπει όσα συμβαίνουν στο γήπεδο σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, σε ένα διαφορετικό γκεστάλεν.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τη μυθική, ρηξικέλευθη δήλωση που έκανε ζωντανά στην δημόσια ραδιοτηλεόραση και κλόνισε τα θεμέλια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. “Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Πλέον κερδίζει η ομάδα που βάζει τα περισσότερα γκολ”. #analysis

Μία δήλωση που συζητήθηκε εκτενώς στα συνέδρια της UEFA και της FIFA και μας έκανε να δούμε το άθλημα με άλλο μάτι. Δυστυχώς, το ριζοσπαστικό και βαθιά διορατικό σχόλιο του Τάκη, θα απουσιάζει απ’ την σημερινή τακτική ανάλυση του αγώνα.

Σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης, παρουσιάζουμε μία λίστα με όλα αυτά τα οποία θα δεχόμασταν χωρίς καμία αντίρρηση να σχολιάζει ο πρώην ποδοσφαιριστής, είτε ως καλεσμένος σε εκπομπή, είτε, γιατί όχι, στο δικό του show. Έχουμε έτοιμο και τον τίτλο: Μαγαζί Gwnia.

Τον καιρό

Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με τον Τάκη Γκώνια να αναλύει τα τερτίπια του καιρού. Σχόλια όπως “σήμερα έβαλε κρύο”, “είναι ύπουλος αυτός ο καιρός”, “άκουσα ότι το βράδυ το πάει για βροχή”, είναι απολύτως ΟΚ με εμάς. Προσωπικά, θα του απαντούσα κιόλας σε κάποιο σχόλιο σχετικό με τον καιρό, γιατί όχι;

Τι θα έλεγε ο Γκώνιας αν ανέλυε τον καιρό: “Ο καιρός έχει αλλάξει. Πλέον όταν συγκρουστούν δύο σύννεφα με αντίθετα φορτία, βρέχει”.

Την κίνηση στην Κηφισίας

 

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ’ την Κηφισίας με μποτιλιάρισμα. Δεν. Όταν κολλάει, δεν ξεκολλάει με τίποτα και μπορεί να σου καταστρέψει τη μέρα, την εβδομάδα, το μήνα. Δέχομαι κάθε σχόλιο του Τάκη Γκώνια για το τραγικό αυτό φαινόμενο. “Δεν κουνιέται τίποτα”. ΝΑΙ. “Δεν θα φύγουμε ποτέ από ‘δω”. ΠΕΣΤΑ. “Απορώ γιατί έχει τροχονόμο, σε τι βοηθάει;”. ΤΑΚΑΡΟΣ.

Τι θα έλεγε ο Γκώνιας αν ανέλυε την κίνηση: “Τα μποτιλιαρίσματα έχουν αλλάξει. Πλέον αν έχεις μπροστά σου και πίσω σου αυτοκίνητα, δεν μπορείς να πας πουθενά”.

Tην εξέλιξη του Μπρούσκο

Ο Μανούσος για ακόμα μια φορά τρομοκρατεί και κυνηγάει τη Μελίνα και τη Βασιλική. Κλασικός Μανούσος. Όμως και η Δάφνη βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς ο Μάρκος της ανακοινώνει την απόφασή του να χωρίσουν. Ο  Διαμαντής τη βρίζει με τον χειρότερο τρόπο, κατηγορώντας την ότι διατηρούσε σχέσεις με τον Θεμιστοκλή Θεμιστοκλέους στη διάρκεια του γάμου τους. Χοντρό. Όλα αυτά φυσικά, δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστα και να μην αναλυθούν σε βάθος από τον Τάκη Γκώνια. Πότε θα πάψει να τρομοκρατεί ο Μανούσος; Ο Διαμαντής είναι εκνευρισμένος με την μοιχεία της Δάφνης, ή με το γεγονός ότι τον απατούσε με κάποιον που λέγεται Θεμιστοκλής Θεμιστοκλέους; Αλήθεια, θα έβλεπα μια εκπομπή με τον Τάκη Γκώνια να δίνει όλες αυτές τις απαντήσεις.

Τι θα έλεγε ο Γκώνιας αν ανέλυε το Μπρούσκο: “Έχουν αλλάξει οι σειρές. Πλέον αν βάλεις μερικούς ηθοποιούς μπροστά σε μια κάμερα και τους δώσεις ένα σενάριο, τότε αυτό θεωρείται γύρισμα”.

Τα tweets με 1-0 του Κάφτη

 

Κάποια tweets έχουν πολύ γέλιο, μερικά είναι λίγο πιο σεφερλικά. Τα σκορ όμως, είναι σκορ, έστω κι είναι όλα 1-0. Θα άκουγα με πολύ ενδιαφέρον μια αξιολόγηση των tweets με σκορ του συγκεκριμένου χρήστη, συνοδεία σχολίων, πινάκων, pie charts, ίσως και με τη χρήση excel αν γίνεται, αναλύοντας τη διαφορά του κάθε 1-0. Θα το ήθελα αυτό το excel και ποιος θα ήταν καλύτερος απ’ το να προχωρήσει σε μια τέτοια ανάλυση, απ’ τον Τάκη Γκώνια;

Τι θα έλεγε ο Γκώνιας αν σχολίαζε τα tweets του Κάφτη: Τα tweets του Κάφτη δεν είναι όπως παλιά. Πλέον, όλα λήγουν 1-0”.

Τα αποτελέσματα των Eurogroup

Το σίριαλ της διαπραγμάτευσης καλά κρατεί κι αντικειμενικά είναι πλέον μία ιστορία για την οποία όλοι έχουν πάρει θέση. Οι χειρισμοί της ελληνικής πλευράς, οι απαιτήσεις των δανειστών, τα μέτρα, ο κόφτης, όλοι εκφράζουν τη γνώμη τους και προτείνουν τη δική τους στρατηγική, στα καφενεία, τους δρόμους, το Twitter (το μεγαλύτερο καφενείο όλων). Γιατί όχι κι ο Τάκης Γκώνιας; Θα τον άκουγα με χαρά να αξιολογεί τα αντισταθμιστικά μέτρα και το νέο Φ.Π.Α., με παραδείγματα από άλλες χώρες και σχολές και ιστορικές αναδρομές σε δικές του ιστορίες όπου δεν του έδωσαν απόδειξη.

Τι θα έλεγε ο Γκώνιας αν σχολίαζε το Eurogroup: “Τα δάνεια δεν είναι όπως παλιά. Πλέον σου δίνουν χρήματα και σου ζητάνε να τα επιστρέψεις”.

Την αποδήμηση των νεαρών λευκών πελαργών

 

Κάθε χειμώνα, όταν στην Ευρώπη πιάνουν τα πρώτα κρύα, τα πανέμορφα και συναρπαστικά αυτά πλάσματα, ξεκινάνε για τα νότια και σαφώς πιο θερμά κλίματα της υποσαχάριας Αφρικής. Μια το δίχως άλλο συναρπαστική διαδικασία, για την οποία θα ήθελα ακούσω τα εκτενή σχόλια του Τάκη Γκώνια, με τη συνοδεία ειδικών επεξηγηματικών βίντεο, τα οποία και θα αναλύουν καρέ-καρέ την κίνηση και την πορεία των πελαργών προς την αναζήτηση ζέστης. Ποιους σχηματισμούς ακολουθούν, ποιο είναι το μοτίβο της πτήσης τους; Τάκη Γκώνια, σε ακούμε.

Τι θα έλεγε ο Γκώνιας αν σχολίαζε την αποδήμηση των νεαρών λευκών πελαργών:Η αποδήμηση των νεαρών λευκών πελαργών δεν είναι όπως παλιά. Πλέον, οι πελαργοί τον χειμώνα μας εγκαταλείπουν”.

Το στέγνωμα της μπογιάς σε έναν φρεσκοβαμμένο τοίχο

Ακόμα μια διαδικασία που δεν είναι τόσο απλή, όσο φαίνεται. Νομίζεις ότι μόλις περάσεις την μπογιά 1-2 χέρια στον τοίχο, η δουλειά σου έχει ολοκληρωθεί; Όχι βέβαια. Θα πρέπει να περιμένεις υπομονετικά η μπογιά να στεγνώσει. Παρατήρησε τα παιχνίδια των χρωμάτων, τα τερτίπια της ίριδας, τα μικρά κομμάτια που μοιάζουν πιο μικρά απ’ τα υπόλοιπα. Όλα αυτά, με χαρά θα τα ακούγαμε απ’ τον Τάκη Γκώνια, σε μια διαδραστική εμπειρία που συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Τι θα έλεγε ο Γκώνιας αν σχολίαζε το στέγνωμα της μπογιάς σε έναν φρεσκοβαμμένο τοίχο:Η μπογιά δεν στεγνώνει όπως παλιά στον τοίχο. Πλέον, δεν μπορείς καν να αγγίξεις τον τοίχο μέχρι να στεγνώσει εντελώς”.

Το μποζόνιο του Χιγκς

 

Γιατί τα στοιχειώδη σωματίδια έχουν μάζα; Τι ακριβώς είναι ο συσχετισμός; Τι ρόλο παίζει το σωματίδιο αυτό στην εξέλιξη του σύμπαντος; 8 στους 10 δεν έχει ιδέα να απαντήσει, άλλος ένας νομίζει ότι ξέρει κι απαντάει βλακείες, ε και υπάρχει κι αυτός ο ένας που μπορεί να μας λύσει την απορία. Επομένως, ΟΚ, γιατί να μην ακούσουμε και τα σχόλια του Τάκη Γκώνια, τι έχουμε να χάσουμε;

Τι θα έλεγε ο Τάκης Γκώνιας αν σχολίαζε το μποζόνιο του Χιγκς:Τα στοιχειώδη σωματίδια δεν είναι πια όπως παλιά. Πλέον όλα τα στοιχειώδη σωματίδια έχουν μάζα”.

Τα παιχνίδια στο Pro

Μπορεί να μην τον έχουμε πια στα πραγματικά παιχνίδια, όμως ο Τάκης Γκώνιας μπορεί κάλλιστα να πάρει θέση δίπλα στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο και να κάνει τα σοφιστικέ του σχόλια στους εικονικούς αγώνες του Pro. Κι εκεί έχουμε τακτική, κι εκεί μπαίνουν γκολ και -κοίτα σύμπτωση- κερδίζει όποιος βάλει τα περισσότερα. Ρε τους κερατάδες τι φτιάχνουν.

Τι θα έλεγε ο Τάκης Γκώνιας αν σχολίαζε τα παιχνίδια στο Pro: “Το ψηφιακό ποδοσφαιράκι δεν είναι όπως παλιά. Πλέον, κερδίζει η ομάδα που θα βάλει τα περισσότερα ψηφιακά γκολ”.

Την ποσότητα ζάχαρης σε ένα Φρέντο Καπουτσίνο

 

Δεν λέω, είναι σπαστικό να ζητάς γλυκό καφέ και να σου φέρνουν μέτριο, μέτριο και να είναι σαν σκέτος, σκέτο και να είναι νεροζούμι. Ελάχιστοι μπαρίστα (sic) γνωρίζουν την σωστή ποσότητα ζάχαρης που απαιτεί ένας καφές, κι επειδή οι αναλύσεις χρειάζονται κι ένα καφέ στο χέρι, τα σχόλια του Τάκη Γκώνια πάνω σε αυτό το ζήτημα είναι τουλάχιστον απαραίτητα.

Τι θα έλεγε ο Τάκης Γκώνιας αν σχολίαζε την ποσότητα ζάχαρης: “Ο φρέντο καπουτσίνο δεν είναι όπως παλιά. Πλέον, στον φέρνουν παγωμένο κι έχει μέσα καφέ”.