Matthias Hangst/Getty Images
MODERN FOOTBALL

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο Champions League που αλλάζει τη δομή του ριζικά

Η UEFA αποφάσισε να αναδιαμορφώσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η μορφή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης αλλάζει ριζικά. Τι να περιμένουμε και πώς οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τις ελληνικές ομάδες;

Είναι πλέον γεγονός. Το Champions League αλλάζει μορφή. Τέλος οι όμιλοι, τέλος οι 32 ομάδες, τέλος το format έτσι όπως το γνωρίζαμε.

Σύμφωνα με τα διεθνή αθλητικά μέσα, η UEFA ενέκρινε ένα νέο σύστημα διεξαγωγής το οποίο επρόκειτο να εφαρμοστεί από τη σεζόν 2024/25 και θα συμπαρασύρει τη λειτουργία τόσο του Europa League όσο και του Conference League. Οι αλλαγές συζητούνταν στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας εδώ και χρόνια, ωστόσο, οι συζητήσεις είχαν μετατεθεί ύστερα και από το σοκ της European Super League, η οποία τελικά δεν μακροημέρευσε.

Από τη διαρροή της είδησης της αλλαγής του format του Champions League και έπειτα, όλα τα μεγάλα ποδοσφαιρικά μέσα του πλανήτη άρχιζαν να γράφουν άρθρα επί άρθρων για το τι πρόκειται να αλλάξει και πώς θα επηρεαστεί από εδώ και πέρα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι ακριβείς πληροφορίες για το πώς θα μοιάζει το νέο σύστημα διεξαγωγής δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, ωστόσο, σύμφωνα με τις διαρροές, μιλάμε για ολική αναδιάρθρωση της λίγκας. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά.

 

Πόσες ομάδες θα παίζουν στο νέο Champions League

Ξεχνάμε όσα ξέραμε για ομίλους. Το νέο Champions League θα είναι ένα ενιαίο πρωτάθλημα 36 ομάδων. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην περίπτωση του Europa League και του Conference League. Αυτό σημαίνει πως οι ομάδες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα αυξηθούν κατά τέσσερις (από 32 στις 36). Πού θα πάνε, όμως, τα τέσσερα νέα αυτά εισιτήρια;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δύο εισιτήρια θα δοθούν στις δύο χώρες που την προηγούμενη χρονιά συγκέντρωσαν τους περισσότερους πόντους. Τα φαβορί για να τα καταφέρουν είναι η Αγγλία, η Ισπανία ή η Γερμανία. Ωστόσο, μέχρι τότε υπάρχει ακόμη δρόμος. Οι εκπλήξεις, άλλωστε, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό είναι πως αν η νέα δομή είχε τεθεί σε εφαρμογή για τη σεζόν 2023/24, τότε η Ολλανδία θα έπαιρνε απευθείας το εισιτήριο, καθώς τη φετινή χρονιά έκανε τη μεγάλη έκπληξη και έφτασε στη δεύτερη θέση της UEFA.

Το τρίτο εισιτήριο θα πηγαίνει στη χώρα που βρίσκεται στην πέμπτη θέση της ειδικής βαθμολογίας, η οποία εδώ και χρόνια είναι η Γαλλία, και το τέταρτο θα δοθεί μέσω των προκριματικών των πρωταθλητών των «μικρών» πρωταθλημάτων της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και το ελληνικό.

Πώς θα διεξάγεται το πρωτάθλημα

Στον νέο ενιαίο όμιλο, οι 36 ομάδες θα έχουν κοινή βαθμολογία. Το αξιοπερίεργο είναι, όμως, πως δε θα παίζουν όλες με όλες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Euroleague. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι 36 σύλλογοι θα χωριστούν σε 4 γκρουπ δυναμικότητας βάση της βαθμολογίας τους στην UEFA. Ο κάθε ένας από αυτούς θα παίζει 8 αγώνες με 8 ομάδες, δύο από κάθε γκρουπ δυναμικότητας, ενώ 4 ματς θα είναι εντός έδρας και τα άλλα 4 εκτός.

Με το που ολοκληρωθούν αυτές οι 8 αγωνιστικές θα σχηματίζεται μια ενιαία βαθμολογία. Οι πρώτες 8 θα περνούν απευθείας στα νοκ-άουτ, ενώ οι ομάδες που θα βρεθούν από την 9η έως την 16η θέση θα παίξουν την πρόκριση σε διπλά νοκ-άουτ ματς με τις ομάδες από τις θέσεις 17-24, με τη ρεβάνς στις έδρες τους. Οι 8 θα που θα επικρατήσουν θα σχηματίσουν την τελική 16αδα με τις 8 που έχουν προκριθεί ήδη. Οι σύλλογοι που θα βρεθούν από την 25η θέση έως την 36η αποκλείονται από τη συνέχεια της διαδικασίας.

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στο Europa League – Conference League, χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε εάν θα είναι δυνατοί οι υποβιβασμοί στις από κάτω διοργανώσεις, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Σκοπός της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας είναι να ισχυροποιήσει το προϊόν της και να κάνει πιο ενδιαφέρουσες τις διοργανώσεις από τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η εξέλιξη αυτή είναι μάλλον θετική καθώς με το νέο format, τα ευρωπαϊκά εισιτήρια αυξάνονται συνολικά κατά 12. Οι παγίδες, ωστόσο, είναι πολλές: τα ματς θα ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αγώνες είναι περισσότεροι (από τα 6 των ομίλων, πάμε στους 8). Οι απορίες είναι πολλές. Αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της UEFA για να έχουμε μια πλήρη εικόνα.