© Μάρκος Χουζούρης / Eurokinissi
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν πας στον τελικό του Europa Conference League

Η Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και ολόκληρη η Αθήνα θα είναι «αστακός» ενόψει του μεγάλου τελικού του Europa Conference League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φιορεντίνα.

Ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά στην ιστορία του θα βρεθεί σε ευρωπαϊκό τελικό το βράδυ της Τετάρτης, καθώς στις 22:00 θα αντιμετωπίσει τη Φιορεντίνα στην OPAP Arena (ΑΕΚ Arena αύριο), στη Νέα Φιλαδέλφεια για την κατάκτηση του Europa Conference League.

Η Ελληνική Αστυνομία όπως είναι λογικό έχει εκπονήσει ολόκληρο σχέδιο για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και για τη μεταφορά των φιλάθλων των δύο ομάδων στο γήπεδο, με τις περιοχές γύρω από τη Νέα Φιλαδέλφεια να μοιάζουν απροσπέλαστες.

Από διαφορετικό δρόμο οι οπαδοί, κλείνει ο ΗΣΑΠ

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)

Τα μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας προβλέπουν τη δημιουργία δύο διαφορετικών fan meeting points για τους φιλάθλους των δύο ομάδων, ενώ η μετακίνησή τους σε αυτά θα πραγματοποιηθεί ελεγχόμενα συνοδεία αστυνομικών με συρμούς του ΗΣΑΠ αλλά και λεωφορεία του ΟΣΥ που θα διατεθούν αποκλειστικά για τον τελικό.

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα προμηθευτούν κόκκινα εισιτήρια και θα συγκεντρωθούν σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο του περιβάλλοντος χώρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στον σταθμό του Νέου Φαλήρου. Από εκεί στις 18:30 θα ξεκινήσει η σταδιακή μεταφορά τους με συρμούς του ΗΣΑΠ χωρίς ενδιάμεσες στάσεις προς τον σταθμό Περισσό και στη συνέχεια θα μεταβαίνουν στο γήπεδο με συνοδεία αστυνομικών. Οι συρμοί του ΗΣΑΠ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά των φιλάθλων και δεν θα υπάρχει δυνατότητα χρήσης από άλλους πολίτες.

Όσον αφορά στους φιλάθλους της Φιορεντίνα οι οποίοι διαθέτουν τα μπλε εισιτήρια, έχει προβλεφθεί η συγκέντρωσή τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ΟΑΚΑ, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούν υπό αυστηρά μέτρα προστασίας και φυσικά συνοδεία αστυνομικών στο γήπεδα με λεωφορεία του ΟΣΥ.

Βέβαια, υπάρχουν και οι ουδέτεροι, οι οποίοι θα έχουν προμηθευτεί λευκά εισιτήρια. Εκείνοι θα εξυπηρετούνται από τους σταθμούς Ειρήνη και Θησείο του ΗΣΑΠ με κατεύθυνση, χωρίς ενδιάμεση στάση, προς τον σταθμό Περισσό.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την εξυπηρέτηση θεατών που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή έχουν μειωμένη κινητικότητα. Από τη διοργανώτρια αρχή θα διατεθούν μίνι vans που θα τους μεταφέρουν από και προς τον σταθμό Περισσό.

Τι πρέπει να (μην) έχουν μαζί τους οι φίλαθλοι

© Μάρκος Χουζούρης / Eurokinissi

Όλοι οι φίλαθλοι πρέπει να έχουν στην κατοχή τους το νόμιμο εισιτήριο το οποίο είναι αυστηρά προσωποποιημένο και μέσω ειδικής εφαρμογής, ενώ απαραίτητη θα είναι και η αστυνομική τους ταυτότητα. Απαιτείται να είναι συνεργάσιμοι με τις υποδείξεις των αστυνομικών και τους ελέγχους και να υποδεικνύουν τα προσωπικά τους στοιχεία, όσες φορές χρειαστεί.

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη σφράγιση του γηπέδου και την έρευνα όλων των χώρων του από ειδικούς εκπαιδευμένους σκύλους. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί περίμετρος ασφαλείας στον εξωτερικό χώρο, από τον οποίο περνούν μόνο όσοι έχουν την ειδική διαπίστευση και κατόπιν αυστηρού ελέγχου.

Όσο για τα αντικείμενα που δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οι φίλαθλοι; Αυτά είναι αρκετά και αν θες να βρεθείς κατευθείαν στο γήπεδο μετά από τη δουλειά, τότε καλύτερα να ρίξεις μια ματιά στην παρακάτω επίσημη λίστα.

Τα ακόλουθα αντικείμενα απαγορεύονται αυστηρά και δεν πρέπει να μεταφερθούν στο γήπεδο του αγώνα:

 • σακούλες όχι μεγαλύτερες από A4 (210 mm x 297 mm x 210 mm).
 • όπλα οποιουδήποτε είδους ή οτιδήποτε που θα μπορούσε να προσαρμοστεί για χρήση ως όπλο (συμπεριλαμβανομένων των ομπρελών). Προς αποφυγή αμφιβολιών, ένα φορητό κινητό τηλέφωνο φόρτισης μια φορητή συσκευή φόρτισης κινητού τηλεφώνου παρόμοιου μεγέθους ή μικρότερη από το ίδιο το τηλέφωνο, δεν θα θεωρείται βλήμα και θα επιτρέπεται εντός του σταδίου.
 • μπουκάλια, κανάτες ή κουτάκια κάθε είδους, καθώς και άλλα αντικείμενα από πλαστικό, γυαλί ή οποιοδήποτε άλλα εύθραυστα υλικά, εκτός από αντικείμενα που απαιτούνται για τεκμηριωμένους ιατρικούς λόγους.
 • πυροτεχνήματα, φωτοβολίδες, σκόνη καπνού, βόμβες καπνού ή άλλα πυροτεχνήματα.
 • δοχεία ψεκασμού αερίων, διαβρωτικές/εύφλεκτες ουσίες, βαφές ή δοχεία που περιέχουν ουσίες που είναι επιβλαβή για την υγεία ή πολύ εύφλεκτα.
 • καλύμματα προσώπου, συμπεριλαμβανομένων κρανών, fullface και μάσκες σκι.
 • συσκευές λέιζερ.
 • drones.
 • τρόφιμα οποιουδήποτε είδους, εκτός από είδη που απαιτούνται για τεκμηριωμένους ιατρικούς λόγους.
 • αλκοόλ, ναρκωτικά ή άλλες μεθυστικές, επικίνδυνες ουσίες, εκτός από τις ουσίες που απαιτούνται για τεκμηριωμένους ιατρικούς λόγους·
  κάθε προσβλητικό, ρατσιστικό, ξενοφοβικό, σεξιστικό, θρησκευτικό, πολιτικό ή άλλο παράνομο/απαγορευμένο υλικό, συμπεριλαμβανομένου προπαγανδιστικού υλικού που προάγει διακρίσεις.
 • οποιαδήποτε διαφημιστικά, εμπορικά αντικείμενα ή υλικά, συμπεριλαμβανομένων πανό, πινακίδων, συμβόλων και φυλλάδια.
 • εύκαμπτα κοντάρια σημαίας που υπερβαίνουν το 1 (ένα) μέτρο σε μήκος και 1 (ένα) cm σε διάμετρο.
 • πανό ή σημαίες μεγαλύτερες από 2,0 (δύο) x 1,5 (ενάμιση) μέτρα. Μικρότερες σημαίες και πανό μπορεί να επιτρέπονται, υπό την προϋπόθεση ότι είναι κατασκευασμένα από υλικά που θεωρούνται άφλεκτα και τα οποία συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της τοπικής νομοθεσίας. Ολα τα banner ή οι σημαίες μεγαλύτερες από 2.0 (δύο) x 1,5 (ενάμιση) μέτρα επιτρέπονται μόνο με γραπτή αίτηση επιβεβαιωμένη από την UEFA ή/και την φιλοξενούσα Ομοσπονδία.
 • συσκευές εκπομπής ήχου που λειτουργούν ηλεκτρονικά, μηχανικά ή χειροκίνητα όπως μεγάφωνα.
 • επαγγελματικές κάμερες και βιντεοκάμερες ή άλλη επαγγελματική συσκευή εγγραφής ήχου και βίντεο. Εννοείται ότι κάμερες, βιντεοκάμερες και άλλες συσκευές καταγραφής ήχου ή βίντεο ο εξοπλισμός καταγραφής μπορεί να μεταφερθεί στο στάδιο για ιδιωτική χρήση και θα γίνεται δεκτός.
 • ζώα, εκτός από σκύλους-οδηγούς ή/και σκύλους βοήθειας (υπό την προϋπόθεση ότι τέτοιος οδηγός ή βοήθεια, επιτρέπεται η είσοδος σκύλων στο γήπεδο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία).

Μέτρα σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά

Την Τετάρτη θα βρίσκονται στο γήπεδο 120 εθελοντές διασώστες, ενώ για πρώτη φορά, εντός του γηπέδου και σε κάθε θύρα και κάθε κερκίδα, θα υπάρχει πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής. Ακόμα και αν πέσει κάτι μέσα στο γήπεδο, θα το απομακρύνουν επιτόπου οι πυροσβέστες, γρήγορα, χωρίς προβλήματα.

Τα εναέρια μέσα τα οποία θα καλύπτουν τον εναέριο χώρο και σε μεγαλύτερη ακτίνα από το γήπεδο, έχουν ολοκληρώσει την κατόπτευση του γηπέδου και έχει αποφασιστεί πού θα μπουν τα συστήματα άντι-drone. Τα ίδια συστήματα θα καλύπτουν και ολόκληρη την περιοχή. O «Ευαγγελισμός» έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση ενδεχόμενης μαζικής μεταφοράς ασθενών.

Πώς θα γίνει η αποχώρηση των φιλάθλων μετά τον τελικό

OPAP Arena © Μάρκος Χουζούρης / Eurokinissi

Η αποχώρηση των φιλάθλων από το γήπεδο θα γίνει κατόπιν υπόδειξης του προσωπικού της διοργανώτριας αρχής και της ΕΛ.ΑΣ με τον αντίστροφο τρόπο σε σχέση με την άφιξή τους. Δηλαδή οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα κατευθυνθούν στον σταθμό του ΗΣΑΠ Περισσός, ενώ της Φιορεντίνα σε λεωφορεία που θα βρίσκονται στη λεωφόρο Δεκελείας.

Ανάλογη μέριμνα έχει ληφθεί και για τη μετακίνηση την ημέρα του αγώνα, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, των αθλητών και των μελών των αποστολών, των διαγωνιζομένων ομάδων, των διαιτητών και των επίσημων προσκεκλημένων της διοργανώτριας αρχής.

Τέλος, σταδιακά θα εφαρμοστούν μια σειρά από τεχνικές και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Μέσα στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., λοιπόν, υπήρξε και το πλάνο για ειδική μεταχείριση των ανθρώπων που διαμένουν στη ζώνη ασφαλείας περιμετρικά του γηπέδου. Οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούν να κυκλοφορούν δημόσια μόνο με ειδική διαπίστευση. Για οποιαδήποτε πληροφορία οι πολίτες μπορούν να καλούν στο κέντρο της Άμεσης Δράσης.