AP Photos
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Όταν ο Μαραντόνα συνάντησε τον διαιτητή που δεν είδε το ‘χέρι του Θεού’

Πριν πέντε χρόνια ο διαιτητής που έσφαξε τους Άγγλους τα είπε από κοντά με τον Μαραντόνα.

Το 2015 ο Ντιέγκο Μαραντόνα βρέθηκε στην Τυνησία για να γυρίσει μία σειρά από διαφημιστικά. Ο λόγος όμως που έμελλε να μείνει αξέχαστη αυτή η επίσκεψή του ήταν άλλος, και δεν είχε καμία σχέση με εταιρείες, προϊόντα και λεφτά λεφτά λεφτά.

29 χρόνια μετά το διασημότερο χέρι στην ιστορία του ποδοσφαίρου ο Μαραντόνα συναντήθηκε ξανά με τον διαιτητή που το μέτρησε, με τον Αλί Μπενακέρ, 71 ετών τότε, ο οποίος ζούσε στη χώρα της Αφρικής. Ήταν ο ρέφερι στο μυθικό ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 ανάμεσα στην Αγγλία και τη Βρετανία, ο άνθρωπος που στο 6ο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου της αναμέτρησης έδειξε σέντρα μόλις είδε την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα των Άγγλων, μετά το “χέρι του Θεού”.

μαραντονα διαιτητης χερι του θεου αγγλια

 

Ο Μαραντόνα έγραψε εκείνο το καλοκαίρι του 2015 που τον συνάντησε στο Facebook του:

“Αυτήν την εβδομάδα επισκέφτηκα την Τυνησία και είχα μία “συναισθηματική επανένωση” με τον Αλί Μπενακέρ. Του πρόσφερα μία φανέλα της Αργεντινής με την αφιέρωση ‘Στον Αλί, τον αιώνιο φίλο μου’ και μου έδωσε μία φωτογραφία από εκείνον τον αγώνα”.

Ήταν ένας προημιτελικός με μεγάλη ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς συνέβη τέσσερα χρόνια μετά την νίκη της Μεγάλης Βρετανίας στον πόλεμο τον Φώκλαντ.

Το λάθος του διαιτητή να μετρήσει το γκολ με το χέρι του Μαραντόνα αλλά και το δεύτερο αδιανόητο γκολ του Αργεντινού που ακολούθησε και χαρακτηρίστηκε ως το γκολ του αιώνα, έδωσαν την νίκη στην Αργεντινή. Και προετοίμασαν το έδαφος για την κατάκτηση εκείνου του Μουντιάλ.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις του, ο Μπενακέρ, υπέδειξε ως υπεύθυνο αυτού του λάθους τον Βούλγαρο βοηθό του, που δεν σήκωσε τη σημαία του.

“Αν παρατηρήσεις τον αγώνα, μπορείς να δεις ότι ένας από τους επόπτες, ο Ντότσεφ ήταν σε καλύτερη θέση από ό, τι ήμουν εγώ”, είχε δηλώσει το 2001, στο αθλητικό περιοδικό Olé. “Είχα τις αμφιβολίες μου, αλλά όταν είδα ότι ο επόπτης έτρεχε προς τη σέντρα, το σφύριξα γκολ γιατί ήμουν υποχρεωμένος να ακολουθήσω τους κανόνες της FIFA, οι οποίοι έλεγαν ότι η απόφαση του Ντότσεφ έπρεπε να έχει προτεραιότητα”.

Στην αρχή, ο Μαραντόνα αρνήθηκε ότι άγγιξε την μπάλα με το χέρι, λέγοντας το κλασικό μέχρι τις μέρες, ήταν το “χέρι του Θεού” που την έσπρωξε στα δίχτυα. Στη συνέχεια όμως, και πολλά χρόνια αργότερα βρέθηκε καλεσμένος σε μια τηλεοπτική εκπομπή της χώρας του και εκεί ο μύθος της Νάπολι παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι χτύπησε τη μπάλα με το χέρι του. Εξήγησε ότι “από την αρχή” είχε προγραμματίσει να χρησιμοποιήσει τα χέρια του επειδή το μικρό του ύψος των μόλις 166 εκατοστών δεν υπήρχε περίπτωση να του επιτρέψει να τα βάλει με τα 185 εκατοστά του Σίλτον, του τερματοφύλακα της Αγγλίας. “Δεν υπήρχε περίπτωση να καταφέρω να τον περάσω με κεφαλιά”.

Επιπλέον, ο Μαραντόνα δήλωσε ότι δεν μετάνιωσε ποτέ για τον τρόπο με τον οποίο σκόραρε σ’ αυτόν τον προημητελικό.

“Για να είμαι ειλικρινής, δεν μετάνιωσα ποτέ που έβαλα αυτό το γκολ με το χέρι και μάλιστα έκανα και πάλι κάτι παρόμοιο και κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού μεταξύ της Νάπολι και της Ουντινέζε στο ιταλικό πρωτάθλημα. Ακόμα και ο Βραζιλιάνος ο Ζίκο, που έπαιζε για την Ουντινέζε, με ρώτησε αν πίστευα ότι δεν ήταν σωστό αυτό που έκανα στην Αγγλία. Και του απάντησα τότε: ‘όχι, καθόλου’.

“Όταν είδα τον επόπτη να τρέχει προς τη σέντρα, συνέχισε ο Ντιέγκο, “ζήτησα από τους συμπαίκτες μου να με αγκαλιάσουν, καθώς κανείς δεν είχε έρθει να με συγχαρεί, έτσι ώστε να ξεκινήσει ένα χαμός και να αναγκαστούν να μετρήσουν το γκολ. Ήταν ντροπαλοί και ήρθαν να με αγκαλιάσουν σαν να λένε: ‘ναι, αλλά τους κλέβουμε το ματς’. Τους είπα: ‘αυτοί που κλέβουν από έναν κλέφτη δικαιούνται 100 χρόνια συγχώρεσης’. Οι Άγγλοι είχαν κάνει πολλά πράγματα εναντίον μας και ξέραμε ότι αυτοί που είχαμε απέναντί μας ήταν Άγγλοι”.