ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Παπαστράτειο: Το γήπεδο μπάσκετ που ένωσε μια πόλη

Αναδρομή στην ιστορία του γηπέδου που γέννησε το πειραιώτικο μπάσκετ. Πώς μπορεί να αποκτήσει μια νέα ζωή, μέσω της ενέργειας Make Your Point της EKO.

Όταν γεννιέσαι και ζεις στην πόλη του Πειραιά, μαθαίνεις να πιστεύεις σε κάποιους αστικούς μύθους: Ένας από αυτόυς είναι ότι η κάθε σου μέρα, όσο δύσκολη κι αν είναι, μπορεί όντως να τελειώσει γλυκά, με μια βόλτα στη θάλασσα. Ένας άλλος μύθος είναι πώς κάθε Πειραιώτης, από 20-25 ως 50 ετών, έχει καταγράψει στο καρνέ των αναμνήσεων του έστω και μια αξιοσημείωτη, μαγική στιγμή στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Παπαστράτειου, γνωστού και ως “Πέτρος Καπαγέρωφ”.

Σήμερα όμως το Παπαστράτειο, γνωστό και ως “Πέτρος Καπαγέρωφ”, παραμένει ανενεργό και μη λειτουργικό, για 22η χρονιά, με το ομώνυμο κολυμβητήριο μονάχα, να συνεχίζει τον μύθο αυτού του ιστορικού ονόματος για τον Πειραιά. Κάπου εδώ, ως από μηχανής Θεός, έρχεται η ενέργειά της EKO, με τίτλο “Make Your Point” που συμβάλλει τα μέγιστα στην ανακαίνιση αγαπημένων γηπέδων μπάσκετ. Αλλά γι`αυτό θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Όμως στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ γεννήθηκε ένας μύθος, που μέσα σε λίγα χρόνια έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Στο Παπαστράτειο γεννήθηκε, ενηλικιώθηκε και εκτοξεύτηκε το πειραικό μπάσκετ. Αθλητές όπως οι οι: Αργύρης Καμπούρης, Γιάννης Παραγυιός,Τζορτζ Παπαδάκος, Σταύρος Ελληνιάδης, Βαγγέλης Αγγέλου, Τζίμης Μανιάτης, Αλέξης Χριστοδούλου, Αλέξης Γιαννόπουλος, ο Κώστας Παναγιωτόπουλος ανδρώθηκαν μπασκετικά εκεί, ενώ εκτός του Ολυμπιακού και ο Ερμής Πειραιά, ο Φοίνικας Καλλίπολης και ο Πορφύρας Φρεαττύδας, χρησιμοποίησαν το γήπεδο ως προπονητήριο.

Το Παπαστράτειο έγινε σημείο συνάντησης για όλες τις γειτονιές του Πειραιά και γέννησε παραμυθένιες βραδιές και όνειρα που έμοιαζαν απατηλά όπως η κατάκτηση ενός τροπαίου πρωταθλητή, ή και ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από μια ομάδα μπάσκετ του Πειραιά. Η ιστορία έγραψε πως τελικά, κάθε όνειρο από την στιγμή που παίρνει υπόσταση στην φαντασία ενός μυαλού, τότε αρκεί μια μπάλα μπάσκετ και μπόλικη πίστη, για να γίνει πραγματικότητα.

 

Σήμερα η τύχη του Παπαστρατειου Κλειστού Μπάσκετ βρίσκεται εν μέσω μιας διαδικασίας δημοπράτησης του έργο της ανακατασκευής του, χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσει το έργο και από ποιά εταιρεία. Σε αυτή την γκρίζα ζώνη που βρίσκεται το στολίδι του πειραιώτικου μπάσκετ, θα ήθελα να σε προ(σ)καλέσω να πάρεις πρωτοβουλία, μέσω της ενέργειας της ΕΚΟ, με τίτλο “Make Your Point” για να επιστρέψει το Παπαστράτειο στον Πειραιά.

 

Είναι συγκλονιστικά εύκολο να συμβάλεις σε αυτό το φιλόδοξο project και θα σε καθοδηγήσω στα βήματα:

  • Μπαίνεις στο ΕΚΟ app και στέλνεις φωτογραφία από το γηπεδάκι που θα ήθελες να ανακαινιστεί
  • Μια επιτροπή αποτελούμενή από εκπροσώπους της ΕΚΟ/ΕΣΑΚΕ και του ΠΣΑΚ θα διαλέξει/ προκρίνει 10 γήπεδα ανά την Ελλάδα από όσα πρότεινε το κοινό ανεβάζοντας φωτογραφίες
  • Στην συνέχεια οι χρήστες παίζουν ένα basket game μέσα από το app της ΕΚΟ. Όσους πόντους σημειώσουν στο παιχνίδι, επιλέγουν υπερ ποιου γηπέδου θέλουν να καταμετρηθούν.
  • Το κοινό εκτός από το app, μπορεί να μαζεύει πόντους και από μπασκέτες που θα στήνονται έξω από τα γήπεδα σε επιλεγμένους αγώνες
  • Μαζί στην προσπάθεια αυτή συντάσσονται και οι παίκτες των ομάδων της EKO BASKET LEAGUE. Σε κάθε αγωνιστική ο MVP διαλέγει το γήπεδο που θέλει να δωρίσει τους πόντους που σημειώθηκαν από όλες τις ομάδες στη συγκεκριμένη αγωνιστική.

Το Παπαστράτειο μπορεί και πρέπει να επιστρέψει άμεσα στις γειτονιές του Πειραιά, για να τις κάνει ξανά, μια, αγαπημένη “γροθιά”. Αν αυτό το κείμενο σου ξύπνησε αναμνήσεις, make your point τώρα!