ΑΘΛΗΤΙΚΑ
SPONSORED

Πίσσα: Το ανοιχτό της Κλειούς έγινε το δεύτερο σπίτι μας

Αναδρομή στην ιστορία του γηπέδου που γέννησε το μπάσκετ στα στενά των βορειοανατολικών προαστίων. Πώς μπορεί να αποκτήσει μια νέα ζωή, μέσω της ενέργειας Make Your Point της EKO.

Μεγαλώνοντας στον Χολαργό, η αναζήτηση για έναν προορισμό που θα γινόταν το δεύτερο σπίτι μας πριν από το κανονικό, ήταν έντονη και συνεχής. Η ζωή στα βόρεια της Αττικής γινόταν ενίοτε βαρετή, με το σπίτι – σχολείο-φροντιστήριο-σπίτι να μοιάζει με μια ρομποτοποιημένη ρουτίνα από την οποία λίγοι μπορούσαν να ξεφύγουν.

Σε μια κοπάνα έκτης ώρας, στο μάθημα της γυμναστικής, αποφάσισα μαζί με τον συνονόματο κολλητό μου να κάνουμε μια ‘παραβατική ενέργεια: Να στριμώξουμε την ολοκαίνουρια μπάλα που είχε μόλις αγοράσει, σε μια σχολική τσάντα και με ένα μήνυμα που κυκλοφόρησε σε όλα τα κινητά της τάξης, να δώσουμε σημείο συνάντησης γωνία Περικλέους με Κλειούς, στις 1, λίγο πριν τα γήπεδα κλείσουν λόγω ωρών κοινής ησυχίας. Εκείνο το μεσημέρι κάναμε για πρώτη φορά ‘γυμναστική’ ως παρέα. Σήμερα, σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, ετούτη η γυμναστική έχει εξελιχθεί σε έναν θεσμό, μια εβδομαδιαία συνάντηση στην οποία το προσκλητήριο σχεδόν πάντα γράφει ‘άπαντες παρόντες’.

Σήμερα τα δυο ανοικτά γήπεδα της Κλειούς (τέσσερις μπασκέτες) είναι το σημείο αναφοράς που μας ενώνει με τα σχολικά μας χρόνια: Μπασκέτες με αξιοπρεπές διχτάκι, πάντα μια θέση εύκαιρη σε κάποιο μονό ή διπλό, φώτα ανοιχτά μέχρι τις 10:30 το βράδυ, βρύσες χαλασμένες και ένα περίπτερο σε στρατηγική τοποθεσία, κοντά στους αγωνιστικούς χώρους. Τα γήπεδα ‘φωνάζουν’ ότι έχουν μείνει στην εποχή που ήμασταν παιδιά και αξίζουν να ‘μεγαλώσουν’ κι αυτά μαζί μας. Κάπου εδώ, ως από μηχανής Θεός, έρχεται η ενέργειά της EKO, με τίτλο ‘Make Your Point’ που συμβάλλει τα μέγιστα στην ανακαίνιση αγαπημένων γηπέδων μπάσκετ. Αλλά γι`αυτό θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Ένα σύγχρονο ανοιχτό γήπεδο πρέπει να παρέχει στον κάθε παίκτη κάποια στοιχειώδη: Περίφραξη που να ξεπερνά κατά πολύ σε ύψος αυτό της μπασκέτας, ώστε να μην χάνεις την μπάλα σου και να μπορείς να παίζει με ασφάλεια σε έναν χώρο που διαχωρίζει σαφώς τα όρια του από τον υπόλοιπο αστικό δημόσιο χώρο. Μια σταθερή και διαρκής υπηρεσία καθαριότητας του χώρου. Μπασκέτες από ανθεκτικά υλικά, που να μπορούν να αντέξουν ακόμα και ένα διπλό ματς με τους πιο ‘ζόρικους’ παίκτες της γειτονιάς και φυσικά, ένα παρκέ με φρέσκα, street χρώματα και γραμμές χαραγμένες έντονα, που η παρουσία τους να μπορεί να γίνει αντιληπτή και σαφής από κάθε παίκτη. Το ‘σπίτι’ της Πίσσα, το ανοιχτό της Κλειούς, αξίζει μαι δεύτερη ζωή, μια ριζική ανακαίνιση.

Γι’ αυτό το λόγο θα ήθελα να σε προ(σ)καλέσω να πάρεις πρωτοβουλία, μέσω της ενέργειας της ΕΚΟ, με τίτλο ‘Make Your Point’.Είναι συγκλονιστικά εύκολο να συμβάλεις σε αυτό το φιλόδοξο project και θα σε καθοδηγήσω στα βήματα:

  • Μπαίνεις στο ΕΚΟ app και στέλνεις φωτογραφία από το γηπεδάκι που θα ήθελες να ανακαινιστεί
  • Μια επιτροπή αποτελούμενή από εκπροσώπους της ΕΚΟ/ΕΣΑΚΕ και του ΠΣΑΚ θα διαλέξει/ προκρίνει 10 γήπεδα ανά την Ελλάδα από όσα πρότεινε το κοινό ανεβάζοντας φωτογραφίες
  • Στην συνέχεια οι χρήστες παίζουν ένα basket game μέσα από το app της ΕΚΟ. Όσους πόντους σημειώσουν στο παιχνίδι, επιλέγουν υπέρ ποιου γηπέδου θέλουν να καταμετρηθούν.
  • Το κοινό εκτός από το app, μπορεί να μαζεύει πόντους και από μπασκέτες που θα στήνονται έξω από τα γήπεδα σε επιλεγμένους αγώνες
  • Μαζί στην προσπάθεια αυτή συντάσσονται και οι παίκτες των ομάδων της EKO BASKET LEAGUE. Σε κάθε αγωνιστική ο MVP διαλέγει το γήπεδο που θέλει να δωρίσει τους πόντους που σημειώθηκαν από όλες τις ομάδες στη συγκεκριμένη αγωνιστική.

Το γήπεδο της Κλειούς μπορεί να ζωντανέψει ξανά. Για τις μπασκετικές αναμνήσεις που όρισαν τις παρέες μας και δημιούργησαν φιλίες που άντεξαν στο χρόνο, με σημείο αναφοράς μια πορτοκαλί μπάλα. Αν αυτό το κείμενο σου ξύπνησε αναμνήσεις, make your point τώρα!