© AP Photo/Antonio Calanni
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πώς μια ρατσιστική έρευνα έκανε άνω-κάτω την Εθνική Γερμανίας

Έρευνα του ινστιτούτου Sport-Inside για ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο ARD έκανε μια τουλάχιστον άστοχη ερώτηση που έφερε αναστάτωση στην Εθνική Γερμανίας.

Η Εθνική Γερμανίας μετά και την ολοκλήρωση του Champions League ετοιμάζεται πια σύσσωμη για το EURO που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της πατρίδας της και όλη η χώρα βρίσκεται σε ποδοσφαιρική παράνοια. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση (ARD) το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε κυκλοφόρησε το preview ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ενότητα, δικαιοσύνη και διαφορετικότητα – Η εθνική ομάδα μεταξύ ρατσισμού και ταυτοποίησης», το οποίο αφορά την Εθνική Γερμανίας και μέρος αυτού ήταν και μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Sport-Inside, η οποία αναζήτησε κοινωνικοπολιτικά θέματα που αφορούν τη Νασιονάλμανσαφτ.

Τι έγινε με την έρευνα του ARD

Antonio Rudiger © AP Photo/Michael Sohn

Ως εδώ όλα καλά, ωστόσο η έρευνα περιείχε μια επίμαχη ερώτηση, που έφερε λογικές αντιδράσεις μέσα στην ομάδα. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1304 άτομα και οι ερωτήσεις έγιναν λίγο μετά τις κλήσεις του Julian Nagelsmann. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εμφανίστηκαν θετικοί στην προεπιλογή, όμως στη ρατσιστική ερώτηση του εάν θα έπρεπε να υπήρχαν περισσότεροι λευκοί στην ομάδα, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό.

Η ερώτηση αυτή φαίνεται ότι τσίγκλησε τα εθνικά χαρακτηριστικά του ολοένα και αυξανόμενου ποσοστού των ακροδεξιών στη Γερμανία, με αποτέλεσμα το 21% των ερωτηθέντων να τονίζει ότι θα ήθελε περισσότερους λευκούς με το γερμανικό εθνόσημο. Η πλειοψηφία αυτών που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη άποψη προέρχονται από τις τάξεις του AfD (το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας).

Το ακόμη πιο απογοητευτικό δε στην έρευνα είναι το ποσοστό των ανθρώπων που χαρακτηρίζουν «ντροπή» το γεγονός ότι ο γιος Τούρκων μεταναστών στη χώρα, İlkay Gündoğan, είναι αρχηγός της ομάδας.

Το ντοκιμαντέρ φυσικά πήρε θέση υπέρ της ενότητας της γερμανικής ομάδας και υπέρ αυτής μίλησαν και οι Shkodran Mustafi και Asamoah Gyan εξιστορώντας ρατσιστικά περιστατικά που είχαν ζήσει ως μέλη των Πάντσερ, ωστόσο η τουλάχιστον άστοχη ερώτηση έφερε αναβρασμό στην τάξη της Εθνικής Ομάδας, λίγο πριν από την έναρξη του EURO 2024.

Nagelsmann και Kimmich δήλωσαν τα αυτονόητα

Λίγο πριν προβληθεί το ντοκιμαντέρ (5 Ιουνίου) οι ηγέτες της Εθνικής Γερμανίας καταδίκασαν τις ερωτήσεις της έρευνας και υπερασπίστηκαν τους συμπαίκτες τους που διαχωρίστηκαν με βάση το χρώμα τους, από τους ανθρώπους που έτρεξαν τη δημοσκόπηση για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Benjamin Henrichs, Leroy Sane, Ilkay Gundogan, Jamal Musiala, Deniz Undav, Jonathan Tah και Antonio Rudiger αποτελούν σχεδόν το ⅓ της γερμανικής εθνικής ομάδας και λίγες ημέρες πριν την έναρξη των υποχρεώσεών τους, δεν υπάρχει χώρος για εσωστρέφεια. Έτσι, με δυναμικό τρόπο οι Julian Nagelsmann και Josh Kimmich καταδίκασαν τις ερωτήσεις στην έρευνα, αναφέροντας τα αυτονόητα.

O Joshua Kimmich εμφανίστηκε εκνευρισμένος πρώτος από όλους και ήταν εκείνος που σήκωσε το γάντι, για το ζήτημα που σόκαρε τη γερμανική κοινή γνώμη το Σαββατοκύριακο. «Αυτό το ζήτημα δεν ήταν ποτέ θέμα μέσα στην ίδια την ομάδα. Όποιος μεγάλωσε στο ποδόσφαιρο ξέρει ότι είναι απόλυτη ανοησία. Το ποδόσφαιρο ενώνει ανθρώπους διαφορετικού χρώματος δέρματος και θρησκείας και αυτό είναι το ζητούμενο. Θα μου έλειπαν πολλοί παίκτες αν δεν ήταν εδώ. Αυτό λοιπόν είναι απολύτως ρατσιστικό».

Από την πλευρά του ο Julian Nagelsmann υπερασπίστηκε πλήρως την απάντηση του παίκτη του, θέτοντας μερικές ακόμη παραμέτρους. «Το βλέπω αυτό με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αυτή η ερώτηση είναι παράλογη. Υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω πολέμου, οικονομικών παραγόντων, περιβαλλοντικών καταστροφών, άνθρωποι που απλά θέλουν να τους δεχτούμε. Παίζουμε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για όλους στη χώρα».