Lance King/Getty Images
GOAT

Πώς ο Michael Jordan εκτόξευσε την περιουσία του αφού σταμάτησε το μπάσκετ

Έγινε εκατομμυριούχος στα χρόνια που έγινε και θρύλος του μπάσκετ. Έγινε δισεκατομμυριούχος, 15 χρόνια αφότου εγκατέλειψε τα παρκέ του ΝΒΑ. Ο Michael Jordan μόλις έκλεισε τα 59.

Παραμονή των 58ων γενεθλίων του, ένα χρόνο πριν, ο Michael Jordan αποφάσισε να κάνει ένα δώρο. Για την ακρίβεια, μια δωρεά 10.000.000 δολάρια στο Novant Health Foundation, ώστε να βοηθήσει στη δημιουργία δυο νέων ιατρικών κλινικών στη γενέτειρα του, το Wilmington της North Carolina έως το 2022.

«Όλοι θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα υγείας, ανεξάρτητα από το πού ζουν ή αν έχουν ασφάλεια» εξήγησε ο MJ μέσω ανακοίνωσης Τύπου, «το Wilmington έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίηση που νιώθω, από τη δυνατότητα που έχω να επιτρέψω κάτι στην κοινότητα που με στήριξε σε όλη μου τη ζωή». Είχε προηγηθεί η δωρεά 7.000.000 δολαρίων, για τη δημιουργία επίσης, δύο κλινικών (Michael Jordan Family Clinics) στη Charlotte. Άνοιξαν το 2019 και έχουν εξυπηρετήσει ήδη περισσότεροι από 4.500 ασθενείς, εν καιρώ πανδημίας.

Ο Michael Jeffrey Jordan δεν φημιζόταν για τις δωρεές ή την έκφραση των απόψεων του, επί κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων στα χρόνια που έχτιζε το μύθο του, όπως θα είδες και στο Last Dance. Προφανώς και ποτέ δεν είναι αργά. Όπως και ότι αλλάζει ο άνθρωπος, όσο μεγαλώνει. Γενικά. Ειδικότερα, ο MJ παραμένει πιστός σε όσα έφτιαξαν τον μύθο του, όπως είδες στο Last Dance.

Η μόνη περίπτωση να μην παρακολούθησες το Last Dance, στο Netflix  είναι να σε είχαν απαγάγει και να σε είχαν πάει σε άλλο πλανήτη την άνοιξη του 2020.

Τότε που ο Covid-19 άλλαξε ό,τι ξέραμε έως τότε για αυτό που λέγεται καθημερινότητα -και ζωή- και βρεθήκαμε να μην έχουμε τι να κάνουμε κλειδωμένοι στα σπίτια μας, πολύ έξυπνα το Netflix μετακίνησε την προβολή του docuseries κατά τρεις μήνες νωρίτερα και μας έδωσε μια διέξοδο. Διαπιστώσαμε και ποιος είναι πραγματικά ο Jordan, όπως και το πώς εισέπραξε και διαχειρίστηκε όσα έζησε, ως το πρώτο brand name του ΝΒΑ, το οποίο εμφανίστηκε στο πλέον κατάλληλο timing: όταν δηλαδή, η καλύτερη λίγκα του μπάσκετ έκανε άνοιγμα σε όλον τον κόσμο (μέσω αποστολής βιντεοκασετών με αγώνες) και ο τότε κομισάριος, David Stern συμφώνησε να εκπροσωπούν NBAers τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες -αρχής γενομένης από το 1992.

Να πέσει το video

Η εύλογη συνέχεια για τον πλέον χαρισματικό αθλητή ήταν να γίνει ο πρώτος δισεκατομμυριούχος, στην ιστορία του σύγχρονου αθλητισμού. Παραμένει «ο πιο πλούσιος βετεράνος αθλητής της ιστορίας». Δεν ήταν τόσο εύλογο ότι θα παρέμενε στις κορυφαίες θέσεις των πιο πλούσιων αθλητών της γης για δεκαετίες, αφότου είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση – για τελευταία φορά, γιατί έκανε κάτι «πήγαινε-έλα».

Ανήμερα των γενεθλίων του, θα τιμήσουμε την ικανότητα που έδειξε ως προς το όχι μόνο να διατηρήσει τα χρήματα του, αλλά και να τα αβγατίσει – ενώ έρευνες αποκάλυπταν πως μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών αθλητών των κορυφαίων λιγκών ομαδικών σπορ των ΗΠΑ της γενιάς του, κήρυσσε πτώχευση πέντε χρόνια μετά το τέλος της καριέρας τους. Βλέπεις, αναφέρομαι στην πρώτη γενιά εκατομμυριούχων NBAers, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν απαίδευτοι, από την ανέχεια των παιδικών χρόνων βρίσκονταν με εκατομμύρια δολαρίων στα χέρια τους και γίνονταν έρμαια φίλων, συντρόφων και συγγενών που «κατασπάραζαν» τον ιδρώτα τους.

Παρεμπιπτόντως, ο “Air” πήρε στα 15 χρόνια της καριέρας του 98.000.000 δολάρια, ως αμοιβές από τους οργανισμούς, στους οποίους αγωνίστηκε. Ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος του ΝΒΑ, μόνο για δυο από τις 15 σεζόν.

Από τις εταιρείες που τον διάλεξαν ως πρόσωπο των διαφημίσεων τους (Nike, Coca-Cola, McDonalds, Wheaties, Chevrolet κλπ), κέρδισε 1.8 δισεκατομμύρια από το 1984 και την είσοδο του στη λίγκα, μέχρι φέτος. Εξακολουθεί να πληρώνεται από endorsements (Ηanes, Gatorade, Upper Deck), 18 χρόνια αφότου εγκατέλειψε τα παρκέ.

Οι έχοντες γνώση διευκρινίζουν πως δεν αποδέχθηκε όλα τα σούπερ ποσά που του είχαν προσφέρει εταιρίες, αλλά ήταν επιλεκτικός. Για παράδειγμα, είχε απορρίψει 1.000.000 δολάρια από τη Beanee Weenees (βλ. λουκάνικα για hot dog) -σε εποχή που δεν ήταν ακριβώς εξασφαλισμένος- γιατί δεν του άρεσε το όνομα.

Μέσα στο 2020 έχασε 500.000.000 δολάρια

Τα 2.1 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε για αξία το 2020, έγιναν 1.6 δισεκατομμύρια το 2021, με τον Covid-19 να επηρεάζει και τον “Air” – μαζί με τη διάθεση του να πουλήσει και άλλες μετοχές των Hornets, αν και το ιδανικό θα ήταν για εκείνον να πουλήσει γενικά τον οργανισμό, αλλού. Μόνο που οι υποψήφιοι αγοραστές επλήγησαν από το χαμό που προκλήθηκε στη Wall Street και εγκατέλειψαν τον MJ. Θα ζήσει.

Ο πρώτος μπασκετμπολίστα με τη δική του σειρά και ο πρώτος στον οποίον έδωσε ισόβιο συμβόλαιο η Nike, πήρε πέντε χρόνια και 500.000 δολάρια, το χρόνο -σημερινά 1.2 εκατομμύρια-, συν δικαιώματα εκμετάλλευσης, το 1984 στην πρώτη υπογραφή. Έως το 2020 ο Jordan είχε βγάλει από τον κολοσσό περισσότερα από 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια. Καθαρά. Αν ψάχνεις ανάλογο deal για μεγαλύτερο ποσό, δεν θα βρεις.

Το πρώτο signature shoe είχε απαγορευτεί από το ΝΒΑ γιατί τα χρώματα του διέφεραν από αυτά που φορούσαν οι άλλοι παίκτες της λίγκας. Κυκλοφόρησαν στα καταστήματα ένα χρόνο μετά και έδωσαν στη Nike ποσό μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, τον πρώτο χρόνο. Η εταιρία είχε δηλώσει πως είχε υπολογίσει ότι θα βγάλει 3 εκατομμύρια δολάρια, στο ίδιο διάστημα. Τότε ήταν στο -50% από την Adidas, κάτι που άλλαξε ο Jordan. Τη σήμερον ημέρα, το 77% των NBAers φορά Nike ή Jordan.

Το 2019 η Nike είχε κλείσει το έτος με έσοδα της τάξεως του 1.000.000.000 δολαρίων. Και ευχαριστούσε τον Jumpman για αυτό. Δηλαδή, την Jordan Brand. Την ίδια χρονιά, η αυτού μεγαλειότης πήρε ποσό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο που έδωσε η εταιρία στον LeBron James, ο οποίος αφενός παραμένει ενεργός, αφετέρου έχει το δεύτερο μεγαλύτερο shoe deal της ιστορίας – πήρε και ισόβιο συμβόλαιο.

Ο 1001ος δισεκατομμυριούχος του πλανήτη είχε αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στους Charlotte Hornets (97%) με 180.000.000 δολάρια, σε συμφωνία που εκτιμούσε την αξία του οργανισμού στα 175 εκατομμύρια δολάρια. Πούλησε μέρος των μετοχών (7%) το Σεπτέμβριο του 2019, όταν η αξία της ομάδας ήταν στο 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο έξι φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ έχει κάνει και επενδύσεις (φευ) σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Είναι ιδιοκτήτης αλυσίδας πέντε εστιατορίων, αντιπροσωπειών αυτοκινήτων, μέτοχος στην ομάδα e-sports με το όνομα Axiomatic (μαζί του επένδυσε και ο Magic Johnson), στους Miami Marlens (ομάδα baseball), στη Muzik (εταιρία μουσικού εξοπλισμού), στην Gigster (ψηφιακή αγορά εργασίας για επαγγελματίες στο χώρο της τεχνολογίας) και στην Sportsradar (ελβετική εταιρία ανάλυσης αθλητικών δεδομένων – συνεργάζεται με διεθνείς ομοσπονδίες και bookmakers και media από όλον τον κόσμο).

Από όλα αυτά εισπράττει τουλάχιστον 145.000.000 δολάρια, το χρόνο. Για κάποια (6) χρόνια επένδυσε και στα κτηματομεσιτικά, αλλά όχι με ιδιαίτερη επιτυχία. Μια έπαυλη που του ανήκει και την έχει «βγάλει» προς πώληση εδώ και χρόνια, ήταν το μόνο που τον αφορούσε και δεν πουλήθηκε, στο διάστημα της προβολής του Last Dance.

Έχει επενδύσει και σε αυτοκίνητα, με τη συλλογή του να εκτιμάται στα 9.000.000 δολάρια. Μετά την υπογραφή του πρώτου συμβολαίου, πήρε επτά μαζί. Έχει Aston Martin DB7(του την έκανε δώρο το brand) και διάφορες Porsche, αφού του άρεσαν πάντα. Έχει και μια σπάνια έκδοση Mercedes McLaren και μια άλλη Mercedes που την έκοψε και την έραψε στα μέτρα του και τώρα επίσης, δεν μπορεί να πουλήσει.

Εξυπακούεται πως σε αυτά που του ανήκουν υπάρχει ένα ιδιωτικό τζετ (26.330.000 δολ. και σήμα στο φτερό τον Jumpman) και ένα γιοτ (70.210.000 δολ.), στο οποίο υπάρχει και γήπεδο μπάσκετ. Το όνομα που διάλεξε είναι το Mr. Terrible.

Στα πάθη του ανήκει και το γκολφ. Το αγάπησε στο κολέγιο, όταν του το σύστησε ο συγκάτοικος του. Η έπαυλη που μένει τώρα, στη Florida έχει ιδιωτικό γήπεδο (αξίας 13.160.000 δολ.). Παρ’ όλα αυτά, έφτιαξε και το Grove XXII, σε έκταση 902.449 τετραγωνικών, το 2019. Σε αυτό έχουν πρόσβαση οι στενοί φίλοι και οι συγγενείς.

ΥΓ: Σε αυτά που δεν είδαμε στο Last Dance είναι και η πρώτη του σύζυγος, Juanita, με την οποία ήταν παντρεμένος για 17 χρόνια. Χώρισαν αφότου τον συνέλαβε να την απατά. Μετά έμαθε πως δεν το έκανε μόνο μια φορά. Το διαζύγιο εκδόθηκε το Δεκέμβρη του 2006 και η Juanita πήρε 154.000.000 δολ. σε divorce settlement. Ήταν ποσό ρεκόρ, για την εποχή. Πήρε και ένα penthouse, το οποίο πούλησε το 2013 για 3.000.000 δολάρια.