Mark Baker / AP
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πόσα χρήματα κερδίζει τον χρόνο ο Novak Djokovic

Ο Σέρβος τενίστας έκλεισε το 2021 με συνολικές απολαβές της τάξης των 34 εκατ. ευρώ. Πόσο θα επηρεάσει το ετήσιο εισόδημά του ο ντόρος που προκλήθηκε σχετικά με τη συμμετοχή του ή όχι στο τουρνουά της Αυστραλίας;

Ο Novak Djokovic είναι το πρόσωπο των ημερών. Το σίριαλ της εισόδου του στην Αυστραλία και της συμμετοχής στο Australian Open κράτησε για περισσότερες από δύο βδομάδες, με τον Σέρβο τενίστα, που παραμένει ανεμβολίαστος, τελικά να απελαύνεται από τη χώρα, ύστερα από δικαστική απόφαση, και να επιστρέφει στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ίδιος, όχι απλά δεν θα διεκδικήσει τον τίτλο που θα του απέφερε 1,7 εκατ. ευρώ, αλλά θα αναγκαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει περίπου 500 χιλιάδες ευρώ για τα δικαστικά έξοδα των τελευταίων ημερών στο κράτος της Αυστραλίας.

Αυτή, όμως, δεν πρόκειται να είναι η μοναδική χασούρα του Novak Djokovic, καθώς, ύστερα από την αρνητική δημοσιότητα που έχει πάρει το όνομά του, αρκετές μεγάλες αθλητικές εταιρίες που τον στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια σκέφτονται πια σοβαρά να αποσύρουν τις χορηγίες τους.

Πόσο πρόκειται να επηρεάσει το ετήσιο εισόδημά του και ποια είναι τα χρήματα που λαμβάνει κάθε χρόνο το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης τένις;

Πόσα χρήματα βγάζει ετησίως ο Novak Djokovic

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας τένις, ο Σέρβος τενίστας κατάφερε να κερδίσει τα περισσότερα χρήματα από τους αγώνες και τους τίτλους του εντός γηπέδων. Συγκεκριμένα, το συνολικό του εισόδημα ήταν 7,9 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα από αυτά να έρχονται από την κατάκτηση των τριών μεγάλων Grand Slam· του Rolland Garos, του Wimbledon και του Australian Open.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Ρώσος Daniil Medvedev με τις συνολικές του απολαβές να φτάνουν στα 6,5 εκατ. ευρώ, στην τρίτη ο Alexander Zverev με 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ τέταρτος της λίστας ήταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς, με το εισόδημά του από τα courts να αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ.

Το ετήσιο εισόδημα, όμως, των αστέρων του τένις δεν διαμορφώνεται μόνο από τα κέρδη εντός των γηπέδων αλλά και από τα χρήματα των διάφορων εταιριών ένδυσης και μη, οι οποίες πληρώνουν αδρά τους αθλητές για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του Forbes, o Novak Djokovic έλαβε ως τον περασμένο Αύγουστο, συνολικά 26,2 εκατ. ευρώ από εταιρίες, όπως την Lacoste, την Mercedes-Benz, την Peugeot και τις σερβικές Telekom Serbia και Air Serbia.

Ο ίδιος, βέβαια, βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας του Forbes, μιας και υπάρχουν τενίστες που κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα από χορηγούς. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Roger Federer, ο πρώτος της λίστας, έλαβε μέσα στο 2021, 78,8 εκατ. ευρώ από χορηγίες, ενώ στη δεύτερη και την τρίτη θέση βρέθηκαν δύο γυναίκες τενίστριες, η Naomi Osaka και η Serena Williams, με τα συνολικά τους έσοδα να φτάνουν τα 48 εκατ. και τα 35 εκατ. ευρώ αμφότερες.

Πόσο ακριβά θα του κοστίσει το Australian Open

Η συνολική περιουσία του Novak Djokovic ξεπερνά τα 192,7 εκατ. ευρώ. Σίγουρα πρόκειται για έναν από τους πιο πλούσιους τενίστες που έχουν περάσει από το άθλημα, κανείς δε γνωρίζει, όμως, πόσο πρόκειται να επηρεαστούν οι απολαβές του, ύστερα απ’ όλον αυτό τον ντόρο που προκλήθηκε τις τελευταίες βδομάδες με τη συμμετοχή του ή όχι στο πρώτο μεγάλο Grand Slam της χρονιάς.

Πολλά θα κριθούν, βέβαια, και από το πώς θα κυλήσουν τα επόμενα τουρνουά. Θα εμβολιαστεί τελικά ο Σέρβος τενίστας; Τα υπόλοιπα κράτη θα ακολουθήσουν την πρακτική της Αυστραλίας, απαγορεύοντάς του την είσοδο στη χώρα; Πώς θα αντιδράσουν οι χορηγοί του σ’ αυτή την αρνητική δημοσιότητα;

Όλα θα απαντηθούν εντός των επόμενων μηνών. Το ενδιαφέρον πια για τον Djokovic έχει και εξωγηπεδικό χαρακτήρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα φετινά 1,7 εκ. ευρώ από πιθανή νίκη στο Australian Open δε θα μπουν ποτέ στην τσέπη του.