Tullio M. Puglia/Getty Images/Ideal Image
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Sandro Tonali: Ο ρομαντισμός ανήκει σε άλλη εποχή

Πώς το «Μίλαν ποτέ δε θα σ' αφήσω» έγινε «καλημέρα Νιούκαστλ» από έναν μέσο με σπάνιο προφίλ και ισχυρή προοπτική, που έγινε ο πιο ακριβός Ιταλός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.

Είναι κάπως στενάχωρο για αρκετές ιταλικές ομάδες, το ότι ενώ χτίζουν ξανά εντυπωσιακά ποδοσφαιρικά projects και αυτό φάνηκε φέτος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αδυνατούν να ανταγωνιστούν στην πράξη την οικονομική ελίτ του σπορ. Η μεταγραφή του Sandro Tonali στη Νιούκαστλ το συνοψίζει. Συνιστώντας ταυτόχρονα επίδειξη δύναμης από τους Magpies και σιωπηρής παραδοχής συγκριτικής αδυναμίας της Μίλαν.

Ο Ιταλός μέσος δεν ήταν ο οποιοσδήποτε «καλός παίκτης» των «ροσονέρι». Στα μάτια των φίλων του συλλόγου, φάνταζε ως ο ηγέτης για τα επόμενα πολλά χρόνια. Ντόπιος, μπαλαδόρος, παθιασμένος, αγαπημένος της εξέδρας. Μεγαλωμένος στο πέταλο των φανατικών τιφόζο, με είδωλο τον Gennaro Gattuso («ξέρω τι πέρασα για να βάλω αυτή τη φανέλα και θα κάνω τα πάντα για να μην τη βγάλω ποτέ», είχε πει παλαιότερα). Μέχρι και μείωση απολαβών είχε δεχτεί τον καιρό της πανδημίας για να «βάλει πλάτη». Τέτοια προφίλ τον παλιό καλό καιρό δε (θα) περνούσαν ποτέ τα ιταλικά σύνορα για άλλη γη, άλλα μέρη.

Οι εποχές, όμως, δεν είναι οι ίδιες. Και τα 70 εκατ. ευρώ (με τα μπόνους μέσα) ήταν πολλά λεφτά για να πει «όχι» η Μίλαν. Χώρια πως ήταν τελικά και επιθυμία τoυ ίδιου του παίκτη να πάει στην Premier League – παρότι μέχρι πρότινος έλεγε πως το όνειρό του είναι να μείνει για πάντα στο «Σαν Σίρο». Ο ρεαλισμός μπήκε στη μέση. Η οικονομική, αθλητική πραγματικότητα. Γίνεσαι καλύτερος παίζοντας με τους καλύτερους. Η Αγγλία αυτό εκφράζει, ως πρωτάθλημα, ως λογική.

Το πλάνο της Νιούκαστλ και πώς εντάσσεται σε αυτό ο Tonali

Η Νιούκαστλ, από τότε που έγινε το θεωρητικά πιο πλούσιο ποδοσφαιρικό κλαμπ του πλανήτη περνώντας σε σαουδαραβικά χέρια, δεν έχει κάνει τις «τρέλες» που περιμέναμε αρχικά. Ακολουθεί μια πορεία ποδοσφαιρική, πιο αγάλι-αγάλι. Τα λεφτά εννοείται πως δεν είναι πρόβλημα, αλλά δεν έχει βγει να σαρώσει ό,τι καλό υπάρχει εκεί έξω. Το Financial Fair Play είναι μια εξήγηση, αλλά όχι η μόνη. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή, όχι ανάγκη.

Η κεντρική φιλοσοφία έγκειται στο εξής: Ξοδεύουμε όσο πρέπει για να πάρουμε τον κατάλληλο παίκτη, τον κατάλληλο χαρακτήρα, στην κατάλληλη θέση και ως κατάλληλο συμπλήρωμα του ήδη υπάρχοντος ρόστερ, αγωνιστικά και ανθρώπινα. Ανάπτυξη και μεγάλωμα, με σύνεση και μακροπρόθεσμο πλάνο το Νο1 στην Αγγλία, αλλά με ένα έξυπνο, βιώσιμο και διαφορετικό από τους άλλους τρόπο.

Με τον Tonali η Νιούκαστλ δεν παρεκκλίνει στο ελάχιστο αυτού του σχεδιασμού. Κάνει δικό της έναν ποδοσφαιριστή σε ιδανική ηλικία (23 ετών) που ξεχωρίζει για τη νοοτροπία και τη μαχητικότητά του, που παίζει πάνω από όλα για το καλό του συνόλου, προσφέροντας τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Κουβαλάει ήδη μεγάλες παραστάσεις και έχει σημαντικά περιθώρια εξέλιξης. Παίζει σχεδόν παντού, εκτελεί στο ακέραιο το πλάνο του προπονητή, διαθέτει ζηλευτή κατανόηση των τακτικών αναγκών ενός αγώνα.

Μαζί του, έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Θα προπονηθεί στα τρελός, θα συγκεντρωθεί αποκλειστικά στο αγωνιστικό. Ο Eddie Howe τον είχε στην κορυφή της λίστας του ακριβώς γι’ αυτό. Είναι σπάνιο, άρα πολύτιμο, να βρίσκεις έναν παίκτη με τέτοια προσόντα που να μην έχει ενδοιασμούς να βάλει το «εγώ» κάτω από την ομπρέλα του «εμείς». Το περίεργο με τον Ιταλό διεθνή μέσο είναι πως δεν υπήρχε σοβαρός ανταγωνισμός για την απόκτησή του. Τσέλσι και Λίβερπουλ πήραν πληροφορίες μεν, δεν το έψαξαν σε βάθος δε. Ή μήπως αυτή ακριβώς ήταν μια αντανάκλαση του ότι έχουμε να κάνουμε με έναν παίκτη που δε διεκδικεί αποκλειστικά για πάρτη του τα φώτα;

Η Νιούκαστλ δεν κάθεται να σκοτίζεται με τέτοιες «λεπτομέρειες». Η ενίσχυση στη μεσαία γραμμή ήταν προτεραιότητα για τον Howe. Ειδικά καθώς είδε στην πράξη πόσο πολύ εξαρτιόταν από τον Bruno Guimaraes. Έξι ματς έλειψε ο Βραζιλιάνος χαφ στην Premier League τη σεζόν που μόλις τελείωσε και σε αυτά νίκη δεν ήρθε ως συνοδεία, δείγμα της σημασίας του. Όμως κάθε ομάδα πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να καλύψει τις απουσίες της, όσο μεγάλες κι αν είναι, όσο περισσότερο γίνεται.

Ο Tonali προσφέρει ένταση και βάθος στο κέντρο των Magpies. Επιλογές, επίσης. Φτάνει «ψημένος» να αποτελέσει μέρος της διαδικασίας που θα κάνει τη Νιούκαστλ “winning material”. Μια ομάδα που φέτος, μην το ξεχνάμε, θα παίζει και στο Champions League. Ο 23χρονος ποδοσφαιριστής αναγνωρίζει και πιστεύει πως θα βρει το γόνιμο περιβάλλον να φτάσει εκεί που θέλει, αυτός και η νέα του ομάδα.

Γιατί η Μίλαν έδωσε τον Tonali και τι σημαίνει αυτή η μεταγραφή

Θα είχε γίνει η μεταγραφή αν δεν είχε φύγει ο Πάολο Μαλντίνι από τεχνικός διευθυντής της Μίλαν; Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε, αλλά μια θετική απάντηση μόνο παράταιρη δεν μοιάζει. Υπήρξε μεγάλη αναμπουμπούλα στους Μιλανέζους. Και σε τέτοιες καταστάσεις, οι εξελίξεις τρέχουν, απρόβλεπτα και γρήγορα.

Στη Μίλαν πάντως, έχουν ξεπεράσει την εποχή του συναισθηματισμού. Και εμπιστεύονται το τμήμα scouting τους πως θα βρουν αντικαταστάτη. Όπως τα κατάφεραν με τον Mike Maignan αντί του Gigi Donnarumma. Κι αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τον διεθνή γκολκίπερ που πήγε τσάμπα από την Παρί Σεν Ζερμέν, έχουν γεμίσει τα ταμεία τους με λεφτά που δεν υπολόγιζαν αρχικά και μπορούν πλέον να επενδύσουν.

Βασικά, του Tonali, είναι η πιο ακριβή μεταγραφή Ιταλού ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Ναι, εν πολλοίς αυτό οφείλεται στον παροιμιώδη ρομαντισμό και κατά κάποιο τρόπο σοβινισμό των Ιταλών παικτών, που δύσκολα αφήνουν τη χώρα τους, τις ομάδες τους. Αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορούμε να μειώσουμε ως γεγονός. Μιλάμε για μια ηχηρή δήλωση. Προθέσεων και προοπτικής.

Επειδή το στοίχημα είναι σοβαρή υπόθεση, για ψαγμένα προγνωστικά στοιχήματος, στατιστικά, αναλύσεις αγώνων μπείτε στο www.matchmoney.com.gr.