© Peter Byrne/PA Images via Getty Images/Ideal Image
PROFILE

Sir Jim Ratcliffe: Ο χημικός μηχανικός που ετοιμάζεται να επενδύσει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο δεύτερος πλουσιότερος Βρετανός είναι έτοιμος να αγοράσει το 25% των μετοχών των Κόκκινων Διαβόλων.

Το διοικητικό συμβούλιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως όλα δείχνουν, θα κάνει δεκτή την προσφορά των 1.3 δισεκατομμυρίων λιρών του Sir Jim Ratcliffe για την εξαγορά του 25% των μετοχών της ομάδας. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος από ότι φαίνεται ότι νίκησε στο νήμα μια κοινοπραξία από το Κατάρ που μάλιστα έκανε υψηλότερη προσφορά και θα έχει πλέον ενεργό ρόλο μαζί με τους Glazers στις αποφάσεις της ομάδας που υποστηρίζει. Πριν από όλα αυτά όμως, ο Jim Ratcliffe υπήρξε ένας «κακός φοιτητής» στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Το ξεκίνημα

Ο Ratcliffe γεννήθηκε στο Μάντσεστερ, στις 18 Οκτωβρίου 1952 με τον πατέρα του αρχικά να εργάζεται ως ξυλουργός και τη μητέρα του σε λογιστικό γραφείο. Η οικογένεια μετακόμισε στο Γιορκσάιρ όταν ο πατέρας του άρχισε να διευθύνει ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε εργαστηριακά έπιπλα. Αυτή η αλλαγή φέρεται να ξύπνησε το όνειρο της βιομηχανίας και για τον ίδιο τον Jim.

Τη δεκαετία του 1970, ακόμη και στην Αγγλία υπήρχαν λιγότερες αλλά ευκολότερες επιλογές για ανώτερη εκπαίδευση. Μπορούσες να επιλέξεις τα πανεπιστήμια με τα «κόκκινα τούβλα», τα πολυτεχνεία ή να βρεις δουλειά. Αν και ήταν εξαιρετικός στη χημική μηχανική, ο Jim Ratcliffe ξεκίνησε την πορεία του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ως ένας από τους χειρότερους προπτυχιακούς φοιτητές.

Το όνομά του βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις της λίστας με τις επιδόσεις των φοιτητών και αυτό φαίνεται να του κόστισε. Η πρώτη του δουλειά ήταν στην BP και δεν την κράτησε για περισσότερες από τρεις ημέρες. Το αφεντικό του μόλις έμαθε για τη δερματική του πάθηση (ήπιο έκζεμα), τον απέλυσε. Τελικά ο Ratcliffe πήρε το MBA του στη λογιστική από το London Business School (μια σχολή που λάτρεψε και πριν από μερικά χρόνια της χάρισε 25 εκατομμύρια λίρες) το 1980 και ξεκίνησε την καριέρα του επίσημα από την ExxonMobil, για να μεταπηδήσει στην κατασκευαστική εταιρεία Courtaulds.

Η δημιουργία της Ineos

Jim Ratcliffe © AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Μετά από αυτές τις εργασιακές εμπειρίες και αφού άρχισε να ξεχωρίζει και να βγάζει τα πρώτα του καλά λεφτά, ο Ratcliffe προσλήφθηκε από τον όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων Advent International. Περιγράφει αυτή την κίνηση ως ένα από τα «σταυροδρόμια» της ζωής του, που τον ώθησε να κάνει κάτι δικό του. Άρχισε να αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες, ώσπου το 1992, ένωσε τις δυνάμεις του με το πρώην στέλεχος της εταιρείας χημικών προϊόντων John Hollowood για να ηγηθεί της εξαγοράς της Inspec Group, μιας επιχείρησης χημικών προϊόντων της BP. Παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε είχε δύο μικρούς γιους με την Amanda Townson, ο Ratcliffe διακινδύνευσε τα πάντα για να πετύχει. Αφού έβαλε υποθήκη το σπίτι του, έβαλε κάθε δεκάρα του στη συμφωνία. Ήταν η πιο κρίσιμη απόφαση της καριέρας του και η γυναίκα του έδωσε το τελικό OK για να προχωρήσει.

Με την υποστήριξη και της Advent International, η συμφωνία προχώρησε και στην Inspec ο Ratcliffe ανέλαβε χρέη διευθύνοντα συμβούλου. Η εξαγορά λειτούργησε με φανταστικό τρόπο για τον δισεκατομμυριούχο και η «φιλοσοφία της ιδιοκτησίας» γεννήθηκε για τα καλά στον ίδιο. Ο Ratcliffe πίστευε ότι οι venture capitalists έπρεπε να βάζουν κάποια δικά τους χρήματα στις επενδύσεις και αυτή του η δέσμευση τον έκανε να συνεχίζει την πορεία του. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο 1998 και τη δημιουργία της Ineos.

Δημιούργησε την εταιρεία χημικών προϊόντων από το μηδέν, αφού ρίσκαρε και πάλι τα πάντα για να αντλήσει τη χρηματοδότηση, με συνδυασμό επιχειρηματικών κεφαλαίων και δανείων. Ήταν το δεύτερο συνεχόμενο επιτυχημένο ρίσκο για τον ίδιο. Η εταιρεία παράγει τις πρώτες ύλες για προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή, από οδοντόκρεμες και καπάκια μπουκαλιών, μέχρι αυτοκίνητα και υπολογιστές.

Κατά την πρώτη δεκαετία, η Ineos πραγματοποίησε περισσότερες από 20 εξαγορές, αγοράζοντας ανεπιθύμητες επιχειρήσεις πρώτων υλών από εταιρείες όπως η BP, η ICI και η BASF, όταν αυτοί οι γίγαντες της βιομηχανίας αναδιαρθρώθηκαν. Η Ineos ανέλαβε τα χρέη τους για να χρηματοδοτήσει τις αγορές και τα μείωσε με άμεσα μέτρα, όπως η εξοικονόμηση κόστους.

Η επιχείρηση του Ratcliffe αναπτύχθηκε σταθερά και σήμερα, 25 χρόνια αργότερα, η Ineos είναι ένας βιομηχανικός γίγαντας, με 51 εγκαταστάσεις παραγωγής σε 11 χώρες. Το 2011, οι πωλήσεις ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων κλιμάκωσαν την Ineos σε μία από τις δέκα μεγαλύτερες χημικές εταιρείες παγκοσμίως. Το 2018 η Βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε Ιππότη του Στέμματος για τις υπηρεσίες του στον τομέα των επιχειρήσεων και των επενδύσεων, ενώ γνωστός είναι και για τη φιλανθρωπική του δράση.

Σήμερα, ο Ratcliffe είναι ο δεύτερος πιο πλούσιος Βρετανός στον κόσμο με προσωπική περιουσία σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων λιρών και βρίσκεται πίσω μόνο από τον Gopi Hinduja, ιδιοκτήτη της Hinduja Group, ενός βιομηχανικού κολοσσού, που διαχειρίζεται ορυκτά σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, το κέντρο της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας είναι ένα μικρό κτίριο γραφείων στην Ελβετία, και ένα γραφείο που μόνο πολυτελές δε μοιάζει. Στην Αγγλία όλοι τον θεωρούν ως τον πιο σιωπηλό δισεκατομμυριούχο αφού σπάνια εκτίθεται στις κάμερες και όταν το κάνει, φαίνεται ότι είναι χαμηλών τόνων.

Η αγάπη (;) για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Sir Lewis Hamilton και Sir Jim Ratcliffe © AP Photo/Joan Monfort

Η εξαγορά του 25% της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να τον βγάλει από το δρόμο της αφάνειας που έχει επιλέξει να ζει. Ο Ratcliffe από παιδί υποστήριζε τη Γιουνάιτεντ, μιας και γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην περιοχή, αλλά είναι ενεργός όσον αφορά τους αθλητικούς συλλόγους παγκοσμίως. Είναι ήδη ιδιοκτήτης της γαλλικής Νις, της ελβετικής Λωζάννης, της ποδηλατικής ομάδας Ineos Grenadiers και της ιστιοπλοϊκής ομάδας του Sir Ben Ainslie.

Η Ineos είναι επίσης βασικός χορηγός της ομάδας Mercedes στη Formula 1 και της ένωσης ράγκμπι All Blacks της Νέας Ζηλανδίας, ενώ ο ίδιος ο Sir Jim Ratcliffe είναι και συνιδιοκτήτης της αγωνιστικής Mercedes. Πάντως δεν πρέπει να είναι και ο πλέον ρομαντικός φίλαθλος των Κόκκινων Διαβόλων, αφού τα προηγούμενα χρόνια προσπάθησε πολλές φορές να αγοράσει και την Τσέλσι. Η αγάπη του για τον αθλητισμό είναι μεν αυθεντική, καθώς ο ίδιος είναι εξαιρετικός μαραθωνοδρόμος, όμως πιθανότατα δεν είναι και τόσο αθώα, αφού στην Αγγλία τον κατηγορούν για «ξέπλυμα».

Μένει να δούμε πώς θα επιλέξει να πορευτεί ως μέτοχος μιας εκ των μεγαλύτερων και πιο δημοφιλών ποδοσφαιρικών συλλόγων στον πλανήτη.