ΑP Photo
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Στη Λευκορωσία παίζουν ακόμα μπάλα και μάλλον φαντάζεσαι γιατί

Και ενώ πολλά από όσα ξέραμε θα αλλάξουν με την πανδημία του κορονοϊού, κάποια πράγματα μένουν σταθερά ίδια. Η Λευκορωσία συνεχίζει να είναι μια περίεργη χώρα.

Το έχουμε πει και αλλού. Η Λευκορωσία είναι μια πολύ περίεργη χώρα. Και ενώ πολλά από όσα ξέραμε με την πανδημία του κορονοϊού θα αλλάξουν, κάποια πράγματα μένουν σταθερά ίδια. Η Λευκορωσία συνεχίζει να είναι μια περίεργη χώρα. Ταυτόχρονα (ή καλύτερα “ως εκ τούτου”)είναι και η μόνη χώρα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη που το πρωτάθλημά της συνεχίζεται κανονικά.

To τριήμερο που μας πέρασε, λοιπόν, τα μάτια όλου του φίλαθλου κόσμου παγκοσμίως στράφηκαν προς το λευκορώσικο πρωτάθλημα. Και αυτό είναι μια φράση που ποτέ δεν περίμενα ότι θα έγραφα. Έτσι, 8 παιχνίδια της λευκορωσικής Premier League διεξήχθηκαν κανονικά. Μεταξύ αυτών και το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ Minsk και Dinamo Minsk με νικήτρια την πρώτη η οποία κέρδισε με 3-2 σε ένα εντυπωσιακό ματς που ποτέ δεν είδα.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Τι είναι αυτό που κάνει μια χώρα να επιτρέπει το πρωτάθλημά της εν μέσω πανδημίας; Η απάντηση είναι αυτή που εν πολλοίς περιμένατε: Ένας απολυταρχικός πρόεδρος που δεν είναι και πολύ στα καλά του. Και όπως κάθε απολυταρχικός ηγέτης που σέβεται τον εαυτό του, αυτός δεν μασάει από Παγκόσμιους Οργανισμούς Υγείας και επιστήμες και κορονοϊούς. Ειδικά τους τελευταίους τους θεωρεί “μια ψύχωση”. Βέβαια κάποια βασικά μέτρα πάρθηκαν και στη χώρα. Στο ντέρμπι του Μinsk βρέθηκαν 1700 οπαδοί οι οποίοι ελέγχθηκαν και θερμομετρήθηκαν κατά την είσοδό τους. Το lockdown όμως δεν είναι καν μια πιθανότητα για τη Λευκορωσία.

Και ποια είναι η συμβουλή του Alexander Lukashenkο σε όσους συμπατριώτες του ανησυχούν για την πορεία του κορονοϊού στην πατρίδα του; “Kάντε μια σάουνα, πιείτε βότκα και γυρίστε πίσω στις δουλειές σας”.  Δεν είναι βλέπετε μόνο το πρωτάθλημα που λειτουργεί κανονικά. Τα θέατρα κάνουν κανονικά πρεμιέρες, οι εκκλησίες λειτουργούν, τα εστιατόρια επίσης. Δεν υπάρχει εξάλλου καμία κυβερνητική οδηγία για το αντίθετο.

H αλήθεια πάντως είναι πώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα κρούσματα σε αυτή τη χώρα των περίπου 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μόλις 94 (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές). Επιπλέον δεν υπάρχει και κανένας θάνατος. Δεν ξέρω αν είναι επειδή πρόκειται για μια απομονωμένη χώρα ή οτιδήποτε άλλο αλλά προς το παρόν δεν τα πάνε καθόλου άσχημα.

Ο κορονοϊός και ο φόβος

Σε κάθε περίπτωση ο Alexander Lukashenko ακολουθεί μια στρατηγική απέναντι στον κορονοϊό την οποία ακολουθούν και σε επίπεδο ρητορικής ο Donald Trump, o Βοris Johnson και ο Jair Bolsonaro. Η λογική ήταν ότι ο φόβος για τον κορονοϊό βλάπτει περισσότερο από τον ίδιο τον ιό. Αν όμως οι δύο πρώτοι πήραν πίσω πολλά από αυτά που έλεγαν, όταν η κρίση τους χτύπησε την πρώτα, ο Lukashenko παίζει ακόμα σε πιο hardcore επίπεδο. Ακριβώς γιατί δεν παίρνει σχεδόν κανένα περιοριστικό μέτρο. Σχεδόν.

Μόλις την Πέμπτη αποφασίστηκε ότι όποιος έρχεται από το εξωτερικό θα μπαίνει σε καραντίνα για 14 μέρες. Αγόρασε μάλιστα και αρκετές χιλιάδες τεστ για τον κορονοϊό. Επιμένει ωστόσο σε αντίθεση με όλον τον υπόλοιπο πλανήτη ότι τα lockdowns δεν λειτουργούν και ότι τελικά μακροπρόθεσμα θα είναι ακόμα περισσότερο καταστροφικά. Υπήρξε μάλιστα πολύ αυστηρός με τις εταιρείες που προτίθενται να απολύσουν εργαζόμενους λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, τονίζοντας ότι δεν θα τους ξαναεπιτρέψει να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα στη χώρα του.

Το αν αυτή η εναλλακτική τακτική θα είναι αποτελεσματική μένει να φανεί. Το σίγουρο είναι ότι το ρίσκο που παίρνει η Λευκορωσία είναι πολύ μεγάλο. Ας ελπίσουμε να της βγει.