Frank Augstein / AP
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα 3 πιο παράξενα αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου

Σκι με σκοποβολή, σκούπες στον πάγο και αθλητές ξαπλωμένοι ανάσκελα πάνω σε έλκηθρο. Αυτοί είναι τρεις λόγοι για να δούμε τους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλείς στην Ελλάδα, ωστόσο αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά αθλητικά θεάματα που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς. Η πρώτη διοργάνωση έλαβε χώρα το 1924 στο παραδοσιακό αλπικό χωριό Σαμονί της Γαλλίας με το όνομα International Winter Sports Week και σχεδόν όλα τα αθλήματα είχαν να κάνουν με το σκι και τις παραλλαγές του.

Μέσα στο πέρασμα των χρόνων, όμως, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες άρχιζαν να γίνονται όλο και πιο γνωστοί παγκοσμίως, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των θεατών να αυξάνεται ραγδαία. Χαρακτηριστικό είναι πως στη φετινή διοργάνωση στο Πεκίνο, που θα διαρκέσει 16 μέρες -από τις 4 ως τις 20 Φεβρουαρίου- θα συμμετάσχουν 92 χώρες απ’ όλο τον πλανήτη και θα διαγωνιστούν σε 15 αθλήματα.

Ανάμεσα, λοιπόν, σ’ αυτά τα αθλήματα είναι μερικά που μοιάζουν πολύ παράξενα, ιδιαίτερα στο μάτι ενός θεατή που ζει στην Ελλάδα, σε μια χώρα δηλαδή που το χιόνι δεν είναι και το πιο σύνηθες. Αυτά είναι τα τρία πιο ιδιαίτερα αθλήματα των φετινών Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Κέρλινγκ

Το κέρλινγκ αποτελεί τον «βασιλιά» των αγώνων και το άθλημα που τραβά πάνω του τα περισσότερα βλέμματα παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα ομαδικό άθλημα το οποίο παίζεται από δύο ομάδες, αποτελούμενες από τέσσερες παίκτες η κάθε μία. Οι αθλητές σέρνουν μερικές βαριές πέτρες με λεία επιφάνεια προς έναν κυκλικό στόχο ο οποίος ονομάζεται «σπίτι».

Την πέτρα που σέρνεται πάνω στον πάγο ακολουθεί ένας ή δύο αθλητές με σκούπες προκειμένου να κάνουν πιο λείο τον πάγο και να κατευθύνουν την πέτρα στον στόχο. Σκοπός της ομάδας είναι να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερες μπάλες στο κέντρο. Η ομάδα που θα το πετύχει παίρνει και τη νίκη.

Δίαθλο

Κι αν το θέαμα τεσσάρων ανθρώπων να στέκονται πάνω από μια πέτρα και να σκουπίζουν τον πάγο για να την κατευθύνουν φαίνεται παράξενο, τότε το δίαθλο ξεπερνά κάθε όριο. Αν το παρακολουθήσει κανείς στα πρώτα του λεπτά, σίγουρα δεν θα παρατηρήσει κάτι ιδιαίτερο. Το μόνο που θα δει, είναι μερικούς σκιέρ να κάνουν αγώνες αντοχής πάνω στο χιόνι. Έλα, όμως, που οι αθλητές μεταφέρουν όπλα στην πλάτη τους. Για ποιο λόγο, θα αναρωτηθεί κανείς. Η απάντηση είναι για να κάνουν σκοποβολή.

Αφού ρίχνουν πέντε βολές, βάζουν και πάλι στην πλάτη τους το όπλο και συνεχίζουν να κάνουν σκι. Τη διαδικασία αυτή την επαναλαμβάνουν ακόμη τρεις φορές. Στόχος τους είναι με τις πέντε αυτές βολές να πετύχουν τους πέντε στόχους. Σε κάθε χαμένη βολή προστίθεται ένα λεπτό στον τελικό χρόνο. Ο αθλητής που θα κάνει τον καλύτερο χρόνο παίρνει και το χρυσό μετάλλιο.

Διπλό λουτζ

Το λουτζ ή αλλιώς έλκηθρο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αθλήματα που συμπεριλαμβάνονται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα έλκηθρα είναι αστραπιαία, σε τέτοιο βαθμό που ούτε οι τηλεοπτικές κάμερες μπορούν να προλάβουν πολλές φορές την κίνησή τους.

Το ιδιαίτερα, όμως, με το συγκεκριμένο άθλημα είναι πως ο αθλητής ή οι αθλητές -στην περίπτωση του διπλού λουτζ- ξαπλώνουν ανάσκελα πάνω στο έλκηθρο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, λοιπόν, που διαρκεί συνήθως 90 δευτερόλεπτα, δεν μπορούν να έχουν οπτική επαφή με την πίστα, ενώ ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν την πορεία τους είναι να γείρουν ελαφρά το σώμα τους από τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς του λουτζ, ο συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο ξαπλώνουν πάνω στο έλκηθρο είναι αυτός που φέρνει και τους καλύτερους χρόνους στον εν λόγω τύπο αθλήματος, καθώς έτσι αποφεύγεται κάθε αντίσταση με τον αέρα και το έλκηθρο πηγαίνει πολύ γρήγορα. Πόσο τολμηροί, όμως, είστε για να δοκιμάσετε κάτι τέτοιο; Ίσως οι επόμενοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες σας περιμένουν.