Θανάσης Δημόπουλος / Eurokinissi
EXPLAINED

Τα μετάλλια που δίνονται στους νικητές δεν είναι χρυσά. Γιατί όμως;

Ο Μίλτος Τεντόγλου παραπονέθηκε πριν από μερικές μέρες πως το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου ξέβαψε. Γιατί συνέβη και από τι είναι κατασκευασμένα τελικά τα μετάλλια που δίνονται στους νικητές;

Ο Μίλτος Τεντόγλου πραγματοποίησε μία ακόμη εξαιρετική εμφάνιση στο Μόναχο και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, κάνοντας ένα άλμα (8,52) το οποίο αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης. Επιστρέφοντας, λοιπόν, στην Ελλάδα ως νικητής έβγαλε μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες έξω από την πύλη αφίξεων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Αυτό που μπορεί να παρατηρήσει κανείς στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν ήταν πως το χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου είχε χάσει λίγη από τη λάμψη του εξωτερικά. Όπως εξήγησε ο ίδιος στον συναθλητή του, Tihomir Ivanov, ο οποίος προπονείται επίσης από τον Γιώργο Πομάνσκι, το μόνο που έκανε ήταν απλά να το «κρατάει συνέχεια στα χέρια του». Και τα μεγάλα ερωτήματα είναι δύο: γίνεται να ξεβάψει ένα μετάλλιο που είναι από χρυσό; Κι αν ναι, με ποιον τρόπο;

Ένα χρυσό μετάλλιο που δεν είναι κατασκευασμένο από χρυσό

Ο όρος «χρυσό μετάλλιο», ο οποίος χρησιμοποιείται τόσο από τις αθλητικές ομοσπονδίες όσο και από τα μέσα ενημέρωσης είναι σήμερα εν μέρει παραπλανητικός. Πράγματι, από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα έως εκείνους στη Στοκχόλμη το 1912, τα χρυσά μετάλλια ήταν ολόχρυσα. Από το 1916 και έπειτα, όμως, αυξήθηκαν τα αθλήματα και αυτό σταμάτησε.

Σήμερα, λοιπόν, τα χρυσά μετάλλια που δίνονται σε όλες τις διοργανώσεις δεν είναι από χρυσό αλλά από επιχρυσωμένο ασήμι. Έτσι πολλά από αυτά, ύστερα από την τριβή ενδέχεται να χάσουν αυτή την αρχική τους λάμψη.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό το παράδοξο είναι το κόστος. Όπως επισημαίνουν διάφοροι αναλυτές, καμία ομοσπονδία δε θα μπορούσε να δημιουργεί ολόχρυσα μετάλλια για τους εκατοντάδες ακόμη και χιλιάδες αθλητές που τα κατακτούν. Χαρακτηριστικό του πλήθους των αθλητών που φτάνουν στο βάθρο είναι πως μόνο στα European Games του Μονάχου, μια παράλληλη διοργάνωση εννέα μεγάλων ευρωπαϊκών τουρνουά, κατασκευάστηκαν 1.300 μετάλλια.

Οι προδιαγραφές που έχει θέσει η Ολυμπιακή Επιτροπή

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο αριθμός τους αυξάνεται προοδευτικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο στο Ρίο το 2016, υπολογίζεται πως δημιουργήθηκαν 5.130 μετάλλια. Έτσι, λοιπόν, η Ολυμπιακή Επιτροπή θέσπισε ορισμένους όρους σχετικά με την κατασκευή τους. Συγκεκριμένα, το 92,5% των μεταλλίων που απονέμονται στους χρυσούς Ολυμπιονίκες είναι από ασήμι, με μόλις έξι γραμμάρια καθαρού χρυσού.

Τα αργυρά μετάλλια, από την άλλη, κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο ασήμι κατά 30%, που προέρχεται, κατά τις πληροφορίες του επίσημου ιστότοπου των Ολυμπιακών Αγώνων, από καθρέφτες και πλάκες ακτίνων Χ, ενώ τα χάλκινα, τέλος, από τα υπολείμματα χαλκού που βρίσκονται στα εθνικά νομισματοκοπεία.