PUBLI

“Η Ελλάδα είναι ένα υπέροχο μέρος για δουλειά”

Ο Tarcisio Navarrete, ο Πρέσβης του Μεξικό στην Ελλάδα μίλησε στο ONEMAN για τη ζωή εκείνου και των συμπατριωτών του στην Αθήνα.

Το κανονικό Mundial παίζεται στη Βραζιλία. Εδώ στο ONEMAN στήνουμε ένα μικρό δικό μας Mundial. Μιλήσαμε με ανθρώπους από χώρες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και μέσα σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων θα σας παρουσιάσουμε μερικούς από αυτούς. Ανθρώπους που ζουν μακριά από την πατρίδα τους. Ανθρώπους που ζουν εδώ στην Αθήνα και οικοδομούν αυτό το υπέροχο μωσαϊκό εθνοτήτων στη χώρα μας. Δεν μιλήσαμε πολύ για μπάλα γιατί δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Μιλήσαμε για εκείνα που αγαπούν στη χώρα μας, εκείνους που είναι η ζωή τους, εκείνα που τους προβληματίζουν, εκείνα που ζητούν και εκείνα που ονειρεύονται με τα φτερά ανοιγμένα. Γνωρίστε τους μαζί μας.

Ο Tarcisio Navarrete Montes de Oca είναι ένα πολύ ωραίος τύπος. Κι όχι μόνο γιατί έχει ψαρωτικό όνομα. Τον γνώρισα πέρυσι το καλοκαίρι στη Γλυφάδα και μέσα σε ελάχιστα λεπτά με είχε κερδίσει με την ευγένεια και την καλοσύνη του. Το Μουντιάλ και αυτή η στήλη ήταν η τέλεια αφορμή για να κάνουμε μια κουβέντα.

 

Βλέπεις στην Ελλάδα έχουμε κάποια στερεότυπα για τους Μεξικανούς. Αυτά που μας έχει καλλιεργήσει ο κινηματογράφος και μας κάνουν να σκεφτόμαστε τους Μεξικανούς να παίρνουν τη σιέστα τους σε μια σκιά τα μεσημέρια, να πίνουν τεκίλες με σκουλήκια, να έχουν την αγριάδα του Danny Trejo και να φλερτάρουν γυναίκες σαν την Salma Hayek. Τα στερεότυπα όμως πάντα πεθαίνουν στην πρώτη γνωριμία.

Ο Πρέσβης του Μεξικό στην Ελλάδα (και την Κύπρο και τη Μολδαβία) είναι ένας καλοσυνάτος άνθρωπος, ορεξάτος να σου μιλήσει, δραστήριος, ενθουσιώδης και με προφανέστατη αγάπη όχι μόνο για τη δική του πατρίδα αλλά και για τη χώρα μας που είναι το σπίτι του σχεδόν τρία χρόνια τώρα. Στο τέλος της κουβέντας μας του υποσχέθηκα ότι θα πάω κάποια μέρα στο Μεξικό (εντάξει, μετά τη Χαβάη και τη Γαλλική Πολυνησία), σίγουρος ότι θα συναντήσω ανθρώπους σαν εκείνον.

Το Μεξικό είναι σε μία φάση ραγδαίας ανάπτυξης, πλασάρεται ανάμεσα στα οικονομικά μεγαθήρια των καιρών. Η Ελλάδα από την άλλη αγκομαχά να αναπτυχθεί. Δεν νιώθουν οι Μεξικανοί εδώ ότι χάνουν μια σπουδαία ευκαιρία με το να μην είναι στη χώρα τους;

Νομίζω ότι είναι καλό να αναγνωρίζουμε την κατάσταση και να βρίσκουμε λύσεις. Το 1994 το Μεξικό βρισκόταν σε βαθιά κρίση. Δεχθήκαμε βοήθεια από πολλές χώρες όπως ακριβώς βοηθούν τώρα άλλες χώρες την Ελλάδα. Πήραμε το μάθημά μας και από τα μέσα του 90 βάλαμε τις βάσεις για την ανάπτυξη. Θέλω να πιστεύω ότι μπορούν και οι Έλληνες να πάρουν εμπειρίες από εμάς και αντίστοιχα εμείς να κερδίσουμε εμπειρίες από τους Έλληνες. Έρχονται πλέον πολλοί περισσότεροι Έλληνες και με ρωτούν πώς θα χτίσουν γέφυρες με το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική.

Πόσο καιρό είστε στην Αθήνα;

Σχεδόν τρία χρόνια. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ. Είναι ένα υπέροχο μέρος για δουλειά. Έχουμε την ίδια ιδιοσυγκρασία. Έχει πολύ ωραίο καιρό.

Είναι ωραία η Ελλάδα για έναν μέσο Μεξικανό;

Ναι. Θα σου πω μια ιστορία. Πριν ενάμιση χρόνο, επισκέφτηκε την Ελλάδα η Υπουργός Εξωτερικών του Μεξικό. Τότε κάναμε κάποια συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο. Οργάνωσαν ένα συνέδριο στο οποίο κάλεσε όλο τον κόσμο να επισκεφτεί την Ελλάδα. Θέλω να σου πω ότι καλούμε συνεχώς κόσμο από πανεπιστήμια, από επιχειρήσεις και όλους τους Μεξικανούς να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Όταν πρωτοήρθατε στην Ελλάδα, ποια ήταν η πρώτη καλή εντύπωση που σας έκαναν οι Έλληνες;

Συνάντησα κόσμο που με υποδέχτηκε με ζεστασιά. Κόσμο που με βοήθησε τις πρώτες ημέρες εδώ που δεν μπορούσα να διαβάσω ή να καταλάβω πολλά πράγματα. Πάντα υπήρχε κάποιος πρόθυμος να με βοηθήσει.

Κι ας αποκλείστηκε, ακόμα στηρίζουμε Μεξικό

Και ποιο κακό χαρακτηριστικό των Ελλήνων συναντήσατε με το που ήρθατε στην Ελλάδα; Κάτι που σκεφτήκατε ότι θα το συναντάτε σε όλη σας τη ζωή εδώ;

Είναι κάτι παρόμοιο με την κατάσταση στο Mexico city. Πολλοί οδηγούν χωρίς να σέβονται τον νόμο και τους άλλους στο δρόμο. Είναι πάντως κάτι που συναντώ και στην πατρίδα μου πολύ οπότε δεν μου κάνει εντύπωση.

Είναι σωστή η εικόνα που έχουν οι συμπολίτες σας στο Μεξικό για τους Έλληνες;

Ήθελα πολύ να σου το σχολιάσω αυτό. Οι ειδήσεις δείχνουν συνεχώς μία Ελλάδα που καταρρέει και είμαι αρκετά ευτυχής που ζώντας εδώ μπορώ και βλέπω ότι η ζωή για τους Έλληνες συνεχίζεται. Κάποιοι βουλευτές στο Μεξικό με ρωτούσαν πώς μπορώ και ζω εδώ που κάθε βράδυ γίνεται πόλεμος στο κέντρο της πόλης. Ζω 3 λεπτά από το Σύνταγμα και ναι μερικές φορές υπάρχουν πορείες αλλά λέω σε όλους τους δικούς μου πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα από αυτό που δείχνουν οι ειδήσεις για τη χώρα αυτή.

Υπάρχει κάτι στην Ελλάδα ή την Αθήνα που να σας θυμίζει το Μεξικό;

Μου συμβαίνει κάποιες φορές όταν πηγαίνω κοντά στη θάλασσα ή σε κάποιο όμορφο τοπίο. Θυμάμαι την Playa del Carmen, το Cancun, το Acapulco, το Los Cabos. Επίσης, όταν μιλάω με κάποιον για αρχαιολογία, μπορώ να συγκρίνω και να συζητήσω για τους δύο πολιτισμούς. Έχουμε αρκετά κοινά στοιχεία.

Τι σας λείπει από τη χώρα σας;

Η οικογένειά μου φυσικά. Και τα φρούτα, όσο παράξενο κι αν θα σου φανεί. Μου λείπει η παπάγια και το μάνγκο. Στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβά αυτά τα φρούτα και όχι τόσο καλά όσο στην πατρίδα μου. Το ίδιο λείπει και στην κόρη μου που μένει εδώ μαζί μου.

Υπάρχει καλό μεξικάνικο φαγητό στην Αθήνα; Γιατί εμείς ξέρουμε τα κλασικά Μεξικάνικα και είμαστε ευχαριστημένοι με burittos, tacos και enchiladas. Είναι όμως αυτό αντιπροσωπευτικό της κουζίνα του Μεξικό;

Αυτά είναι μόνο το 4-5% της μεξικάνικης κουζίνας. Κι όσοι επισκέπτονται το Μεξικό ανακαλύπτουν την ποικιλία των γεύσεων και των πιάτων.

Θυμάμαι όταν πρωτογνωριστήκαμε, μου είχατε πει να δοκιμάσω ένα μικρό μέρος κοντά στην Ακρόπολη.

Ναι. Είναι μία Μεξικάνα, η Ines. Φτιάχνει εκπληκτικό mole. Στην Ελλάδα ξέρουν όλοι μόνο την guacamole ενώ υπάρχουν τόσες ωραίες σάλτσες με τόσα υλικά.

 

Μία ερώτηση που ήθελα πολύ να σας κάνω. Ένα μεξικάνικο δίλημμα που μας βασανίζει. Burritos ή Tacos;

Tacos. Γιατί με τα Tacos μπορείς να βάλεις πολλά διαφορετικά συστατικά μέσα. Το παν είναι η καλή τορτίγια. Αν έχεις καλή καλαμποκένια τορτίγια, τα tacos μπορούν να είναι πολύ νόστιμα. Να βάλεις φασόλια, τυρί, ζαμπόν, κοτόπουλο, salsa. Πολλές φορές πηγαίνω σε εστιατόρια στην Αθήνα και έχω λίγο τσίλι στην τσέπη μου.

Τεκίλα πίνετε; Mezcal; Ή προτιμάτε κάποιο καλό whisky;

Συνήθιζα να πίνω whisky αλλά μου αρέσει να δοκιμάζω. Μου αρέσει η μπίρα Mythos, το ούζο, το ρακόμελο. Έχετε στο Μοναστηράκι το Dos Agaves στο οποίο αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν 85 διαφορετικές τεκίλες. Είναι σημαντικό να βρίσκεις καλή τεκίλα από 100% αγαύη. Δεν έχει τόση σημασία για εμένα αν θα είναι blanco ή reposado. Πάντως σας παρακαλώ να μην την πίνετε σε σφηνάκι μία κι έξω. Είναι ένα τόσο καλό και ποιοτικό ποτό. Πλέον, πιο δημοφιλές κι από την τεκίλα στο Μεξικό είναι το mezcal. Το ζητούν πάρα πολύ και στο Μεξικό αλλά και στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Σε 5-10 χρόνια είμαι σίγουρος ότι θα κυκλοφορεί πολύ και στην Ελλάδα από διάφορες εταιρείες.

Ενισχύετε τις επιχειρηματικές προσπάθειες των Μεξικανών στη χώρα μας; Μπορείτε να βοηθήσετε ανθρώπους όπως η Ines που έχουν ανοίξει μια επιχείρηση εδώ;

Φυσικά και βοηθάμε. Είτε με προώθηση των επιχειρήσεών τους είτε με κάποιο event. Διοργανώνουμε πολλά φιλανθρωπικά event και προσπαθούμε όσο το δυνατόν να βοηθάμε τόσο τους Μεξικανούς όσο και τους Έλληνες. Σε μία φιλανθρωπική εκδήλωση πριν τρεις μήνες μαζέψαμε χρήματα για τα παιδικά χωριά S.O.S.

Πόσοι περίπου Μεξικανοί ζουν στην Ελλάδα;

Περίπου 280.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουμε την άνοδο της Χρυσής Αυγής, έχουμε κάποια ρατσιστικά φαινόμενα. Σας έχουν αναφέρει οι συμπατριώτες σας κάποια προβλήματα;

Ευτυχώς όχι. Είναι σημαντικό να νιώθεις ασφαλής όταν κυκλοφορείς στο δρόμο.