©2021/AP Photo/Hamish Blair)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Το Australian Open μάς έδειξε τι έρχεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Το Τόκιο άρχισε να σημειώνει τι πρέπει να αποφύγει στους Ολυμπιακούς του Ιουλίου.

Ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με το ρολόι να βρίσκεται κάτω από το όριο των 200 ημερών και χωρίς να ξέρουμε τον συνολικό αριθμό των αθλητών ή την ύπαρξη θεατών, το Australian Open ήταν ένα δείγμα του πώς μπορεί να διοργανώσει μια πόλη ένα μεγάλο γεγονός, χωρίς να επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τους NYTimes, οι ιθύνοντες του ΑΟ και οι αρχές της πόλης της Μελβούρνης έπρεπε να αντιμετωπίσουν αναπάντεχους πονοκεφάλους που έγιναν αυτόματα προειδοποιήσεις για τις επόμενες διοργανώσεις μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Τα προβλήματα άρχισαν ήδη από τη στιγμή που οι συμμετέχοντες έπρεπε να κανονίσουν το ταξίδι τους, διότι δεν ήταν μόνο οι ακυρώσεις των πτήσεων προς την Αυστραλία, αλλά και οι αυστηροί περιορισμοί που ίσχυσαν για το 25% των αθλητών. Εκτός από την απομόνωση και τις ξαφνικές ιχνηλατήσεις, μερικές μολύνσεις που δεν σχετίζονταν με το τουρνουά οδήγησαν στην απαγόρευση των οπαδών από την είσοδο στο Melbourne Park για πέντε μέρες.

Οι διοργανωτές αγωνιούσαν μήπως κάποιος από τους αθλητές βρεθεί θετικός και αναγκαστούν να αναβάλλουν το τουρνουά. Τον περασμένο χρόνο, η Μελβούρνη βίωσε ένα lockdown 111 ημερών που ώθησε την ως-έναν-βαθμό της επιστροφής της κοινωνικής δραστηριότητας σε εποχές προ κορονοϊού.

Η ανησυχία των αθλητών όμως ήταν μεγαλύτερη. Από τη μία, παίκτες, όπως η Jessica Pegula που πέρασε τα προημιτελικά στο ΑΟ, επιμένουν για την πολυπλοκότητα των διεθνών διοργανώσεων έναντι των εθνικών. «Είναι τόσο δύσκολο με τα ταξίδια. Βάλετε όλες τις προετοιμασίες, το τεστ για το ταξίδι τρεις μέρες πριν, να πάρω τα αποτελέσματα και να κάνω τεστ μόλις προσγειωθώ εκεί» δήλωσε.

Οι κυβερνητικές αρχές επέβαλλαν ένα σκληρό lockdown για 72 παίκτες που έφτασαν από πτήσεις charter στο νησί, επειδή βρέθηκαν στο ίδιο αεροπλάνο με άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό με το που προσγειώθηκαν. Οι νέοι περιορισμοί σήμαναν πως οι αθλητές δεν θα μπορούσαν να φύγουν από τα δωμάτια των ξενοδοχείων τους για 14 μέρες, ακόμη κι αν τα τεστ τους έβγαιναν αρνητικά.

Μερικά από τα παράθυρα των δωματίων τους δεν μπορούσαν να ανοίξουν, προκαλώντας τους εκνευρισμό. Για όσους αθλητές ήταν σε περιορισμό, οι διοργανωτές ετοίμασαν μόνο έντεκα ποδήλατα γυμναστικής για αυτούς που βρίσκονταν σε απομόνωση. Μετά από αιτήματα κι άλλων αθλητών, οι οποίοι είχαν μόνο δίωρη προπόνηση στο γήπεδο του τένις και 90 λεπτά στο γυμναστήριο, αγοράστηκαν εκατοντάδες ποδήλατα, χαλάκια yoga και ειδικές μπάλες γυμναστικής.

Η αθλήτρια που βρέθηκε θετική στον ιό κρατήθηκε δέκα μέρες στο ξενοδοχείο, χωρίς προπονήσεις και ποδήλατα στο δωμάτιό της. Μόλις τελείωσαν οι περιορισμοί και ξεκίνησε το ζέσταμα για το τουρνουά, ένας φύλακας του ξενοδοχείου βρέθηκε θετικός. Οι ιατρικές αρχές ζήτησαν από τους παίκτες να παραμείνουν στο ξενοδοχείο και να ξανατεσταριστούν. Όλα αυτά πέντε μέρες πριν από το AO.

Σε αυτές τις πέντε μέρες, η πολιτεία της Victoria, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μελβούρνη, μπήκε σε πενθήμερο lockdown, μετά από μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων. Το τουρνουά θα συνεχιζόταν, αλλά χωρίς το 50% των θεατών που είχε προβλεφθεί. Τα 25 εκατομμύρια δολάρια εσόδων επέστρεψαν στους απογοητευμένους θεατές και οι διοργανωτές πλήρωσαν αδρά για να τυπώσουν το λογότυπο του ΑΟ, το οποίο θα τοποθετούσαν στα άδεια court, μέχρι να ξαναεπιστρέψουν.

Ενώ οι διοργανωτές ήταν αντιμέτωποι με τα υψηλά κόστη, οι αθλητές και οι προπονητές ανησυχούσαν για τη φυσική τους κατάσταση. Ο Djokovic και ο Zverev έπαιξαν στα προημιτελικά με επιδέσμους. Η πλάτη του Dimitrov παρουσίασε επιδείνωση. Ο Berretitini αποσύρθηκε από τον αγώνα με τον Τσιτσιπά.

«Μπορείς, είτε να επιλέξεις να παίξεις και να περάσεις ό, τι πρέπει να περάσεις ή να μείνεις σπίτι, να εξασκηθείς και τέλος», είπε ο Dimitrov. «Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον κόσμο. (…) Είναι δύσκολο. Είναι πολύ άβολο. Κάνει τη ζωή δύσκολη για τόσους πολλούς, όχι μόνο για τους αθλητές, αλλά και για άτομα σε όλο τον κόσμο».

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό που φαίνεται καλό για τους αθλητές που έχουν συνηθίσει τη ρουτίνα, τις καθημερινές προπονήσεις και το πρόγραμμα δεν θα είναι καλό για κανέναν άλλον. Η εξεύρεση ισορροπίας που θα ικανοποιήσει τον καθένα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους αθλητές και τους προπονητές τους, μέχρι ο Covid -19 να σταματήσει να είναι απειλή.