Simon Hofmann - UEFA/UEFA via Getty Images/Ideal Image
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το μαγικό ραβδί του Unai Emery

Μια ιστορία -ολυμπιακού ενδιαφέροντος- από το παρελθόν και η μεταμόρφωση της Άστον Βίλα, τρίτη χρονικά στο βιογραφικό του Ισπανού τεχνικού.

Ήταν Δεκέμβρης του 2012 όταν ο Ολυμπιακός αναζητούσε τον αντικαταστάτη του Leonardo Jardim για τον πάγκο του. Παρένθεση: το γιατί ποτέ κανείς δεν το κατάλαβε, καθώς οι ερυθρόλευκοι έκαναν νταμπλ εκείνη τη σεζόν και πάλεψαν στα ίσια με Σάλκε και Αρσεναλ για την πρόκριση στους «16» του Champions League (είχαν νικήσει εντός-εκτός της πρωταθλήτρια Γαλλίας Μονπελιέ), αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Γεγονός είναι ότι ο Ολυμπιακός έψαχνε τότε τεχνικό από την ισπανική αγορά και όταν δύο άνθρωποι της διοίκησης μετέβησαν στην Ισπανία για να κανονίσουν τα της διαμονής και προπόνησης της ομάδας ενόψει του αγώνα με τη Λεβάντε για τους «32» του Europa League, το όνομα που έπεσε στο τραπέζι ήταν αυτό του Unai Emeri. Αυτό συνέβη σε δείπνο που είχαν σε εστιατόριο της Βαλένθια με τον Ernesto Valverde και τον Iñaki Ibáñez. Ήταν ατζέντης τόσο του Βάσκου τεχνικού, όσο και του Emeri.

O Valverde είχε αποχωρήσει λίγους μήνες πριν από τον Ολυμπιακό για να αναλάβει τη Βαλένθια. Ο Emeri είχε λίγο πριν απολυθεί από την Σπαρτάκ Μόσχας, όπου άντεξε μόνο λίγους μήνες. Είχε προηγηθεί μια απόλυτα επιτυχημένη τετραετία στον πάγκο της Βαλένθια. Στη Μόσχα όμως δεν ταίριαξε ποτέ και τέλη Νοέμβρη του ’12 ήρθε το διαζύγιο, μαζί με μια πολύ μεγάλη αποζημίωση. Αυτός ήταν και ο λόγος που όταν προτάθηκε στον Ολυμπιακό, το κασέ του δεν ήταν απαγορευτικό. Προερχόταν από μία αποτυχία, είχε φουσκώσει τον τραπεζικό λογαριασμό του και δεν ήταν το βασικό κριτήριο του ένα μεγάλο συμβόλαιο.

Ο Ibáñez προσπάθησε να πείσει τους δύο ανθρώπους του Ολυμπιακού ότι το timing για συνεργασία ήταν ιδανικό και για τους ερυθρόλευκους και για τον Emeri. Φυσικά το όνομα του τέθηκε πολύ ψηλά στη λίστα των υποψηφίων, αλλά το τέλος της σχέσης με τον Jardim καθυστέρησε και η Σεβίλλη πρόλαβε τις εξελίξεις. Στη Σεβίλλη ήταν τότε τεχνικός ο Mitchel. Όταν στις 12 Ιανουαρίου του ’13 η Βαλένθια του Valverde νίκησε με 2-0 τη Σεβίλλη, οι Ανδαλουσιανοί έπεσαν στην 12η θέση της βαθμολογίας και ο Mitchel απολύθηκε. Ο Ibáñez δεν μπορούσε να περιμένει τον Ολυμπιακό και «έστειλε» τον Emeri στη Σεβίλλη. Δύο μέρες αργότερα απολύθηκε ο Jardim (μετά από νίκη μάλιστα επί της Καβάλας και με την ομάδα στο +10 από τη δεύτερη θέση) και τη θέση του πήρε ο Mitchel.

Με μια τέτοια καραμπόλα λοιπόν, ο Ολυμπιακός πέρασε ξυστά από τον Emeri, το κασέ του οποίου είναι πλέον απαγορευτικό ακόμα και για μεγάλα clubs της Ευρώπης. Η Premier League είναι ως γνωστόν ειδική κατηγορία και μόνο αυτή θα μπορούσε να καλύψει τις απαιτήσεις του, μετά απ’ όσα απίθανα έκανε (αρχικά) με Σεβίλλη και (ακολούθως) με Βιγιαρεάλ. Ο 52χρονος τεχνικός εκτόξευσε τη Σεβίλλη σε τρεις σερί κατακτήσεις Europa League (2014, ’15, ’16) και εξαργύρωσε αυτή την επιτυχία με τα συμβόλαια σε Παρί Σεν Ζερμέν (2016-18) και Άρσεναλ (2018-19). Την Παρί δεν κατάφερε ούτε αυτός να την οδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δηλαδή, έφυγε όμως αυτοβούλως για την Άρσεναλ, ένα χρόνο πριν από τη λήξη του συμβολαίου του. Με τους Λονδρέζους έφτασε ξανά σε τελικό Europa League (ήττα από την Τσέλσι), αλλά η 5η θέση της πρώτης σεζόν και το κάκιστο ξεκίνημα στην επόμενη, είχαν ως αποτέλεσμα την απόλυση του, στα τέλη Νοέμβρη του 2019.

Ο Emeri αποφάσισε τότε να επιστρέψει στις ρίζες του. Να μην πάει κάπου για να τα βρει έτοιμα, αλλά να χτίσει ο ίδιος κάτι σπουδαίο, όπως είχε κάνει στη Σεβίλλη. Έχοντας δοκιμάζει στη ζάμπλουτη Παρί και σε ένα από τα top club της Αγγλίας, ήταν ασφαλώς έκπληξη ότι συμβιβάστηκε με το επίπεδο της Βιγιαρεάλ. Η επιλογή του έμοιαζε με πισωγύρισμα. Υπέγραψε σε αυτήν το καλοκαίρι του 2020. Δύο χρόνια μετά η πόλη των 50.000 κατοίκων ήταν αδύνατο να τον χωρέσει.

Στο Europa League της σεζόν 2020-21 η Βιγιαρεάλ έκανε 5-1-0 στον όμιλο και 6/6 νίκες στα τρία πρώτα νοκ-άουτ, απέναντι σε Ζάλτσμπουργκ, Ντιναμό Κιέβου και Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Στα ημιτελικά περίμενε η πρώην του Emeri, Άρσεναλ, που έμοιαζε και το φαβορί. Νίκη εντός (2-1), λευκή ισοπαλία εκτός και το «κίτρινο υποβρύχιο» σάλπαρε για τον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό του. Παρότι ο αντίπαλος σε αυτόν ήταν η πολύ πιο περπατημένη (και πολύ πιο εύρωστη) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο πρώτος τελικός ήταν αρκετός για το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Η Βιγιαρεάλ επικράτησε στη διαδικασία των πέναλτι και μαζί με την κούπα πήρε και το εισιτήριο για το επόμενο Champions League.

Εκεί ο Emeri το τερμάτισε. Στον όμιλο η Βιγιαρεάλ νίκησε δις την Αταλάντα και πέρασε ως δεύτερη, στο -1 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στη φάση των «16» απέκλεισε τη Γιουβέντους με νίκη 3-0 στη ρεβάνς του Τορίνου και στους «8» την Μπάγερν χάρη στο εντός 1-0 και το 1-1 του Μονάχου. Στα ημιτελικά έκανε μυθικό πρώτο ημίχρονο κόντρα στη Λίβερπουλ, ισοφαρίζοντας το 2-0 του πρώτου αγώνα. Εξαντλήθηκε όμως από την υπερπροσπάθεια και μετά τη μείωση του σκορ (61’), ξέμεινε από κουράγια, με αποτέλεσμα να ηττηθεί με 2-3.

Μετά από πέντε τελικούς Europa League (τέσσερις κατακτήσεις) και έναν ημιτελικό Champions League σε οκτώ χρόνια, ο Ισπανός προπονητής ήταν επόμενο να επιστρέψει σε σύλλογο με μεγάλο μπάτζετ. Τον Οκτώβρη του 2022 η Άστον Βίλα πλήρωσε στη Βιγιαρεάλ το απίθανο – για μεταγραφή τεχνικού – ποσό των 6 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Μετά από 11 αγωνιστικές, επί ημερών Stephen Gerrard, η ομάδα ήταν στην 16η θέση και στο +1 από τη γραμμή υποβιβασμού. Από το ντεμπούτο κιόλας του Emeri έμοιαζε άλλη ομάδα, νικώντας με 3-1 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η Βίλα εκτοξεύτηκε, από τα 26 ματς υπό την ηγεσία του Emeri πήρε τα 15 και (προφανώς) όχι μόνο δεν κινδύνευσε, αλλά βγήκε και στο Conference League. Το κατάφερε με μόλις δύο μεταγραφές Ιανουαρίου (Alex Moreno, Jhon Durαn), βελτιώνοντας θεαματικά την αποτελεσματικότητα του ήδη υπάρχοντος ρόστερ.

Το ίδιο βιολί συνεχίζεται και φέτος. Σε χρόνο-ρεκόρ η Βίλα έχει μεταμορφωθεί από διεκδικήτρια παραμονής σε διεκδικήτρια μιας θέσης στο Champions League. Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν οι «χωριάτες» κατακτήσουν φέτος το Conference League, αλλά το top-4 της Premier League προφανώς φαντάζει ως η απόλυτη υπέρβαση. Νιούκαστλ, Τότεναμ και φυσικά Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι έχουν πολύ μεγαλύτερα μπάτζετ. Κι όμως, τον καιρό που είναι τεχνικός της Βίλα ο Emeri, μόνο οι Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ και Άρσεναλ έχουν πάρει περισσότερους βαθμούς.

Η ομάδα του Μπέρμιγχαμ είναι στη δεύτερη θέση αυτή τη στιγμή και αν το υπέρ της 2-0 επί της Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ» δεν είχε γίνει 3-2 στο τέλος, θα συγκατοικούσε στην κορυφή με τη Λίβερπουλ. Νικώντας back το back τις Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ εντός τεσσάρων ημερών, επέκτεινε στα 15 ματς το απίθανο νικηφόρο σερί στο «Βίλα Παρκ». Ακολούθως, το σερί αυτό έσπασε σε ανύποπτο ματς (1-1 με Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), αλλά το αήττητο καλά κρατεί και έχει φτάσει στα 23 ματς (20-3-0) σε όλες τις διοργανώσεις.

Η Βίλα απαιτεί όλο και περισσότερα από τον εαυτό της – το εκφράζει διαρκώς ο τεχνικός της – και ήδη χτενίζει τη μεταγραφική αγορά, προκειμένου να κάνει τις προσθήκες που θα επιτρέψουν στο ρόστερ να ανταποκριθεί σε διπλό ταμπλό.

Επειδή το στοίχημα είναι σοβαρή υπόθεση, για ψαγμένα προγνωστικά στοιχήματος, στατιστικά, αναλύσεις αγώνων μπείτε στο www.matchmoney.com.gr.