EURO2020

Το σύνθημα που οι Άγγλοι φίλαθλοι απαγορεύεται να τραγουδήσουν στο γήπεδο

Η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου απειλεί με τιμωρία όποιον τολμήσει να φωνάξει το παιδικό τραγούδι Ten German Bombers που κρατάει από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Άγγλοι οπαδοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί απόψε στο ματς με τη Γερμανία στην περίπτωση που θα θελήσουν να δουν ξανά από κοντά την εθνική τους ομάδα, καθώς η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας τους, δεν αστειεύεται καθόλου. Έχει προειδοποιήσει ότι όποιος τραγουδήσει το Ten German Bombers, το αμφιλεγόμενο σύνθημα εναντίον των Γερμανών, είναι πολύ πιθανό να μη ξαναδεί ματς της χώρας του από κοντά. Το ban είναι εκεί και τον περιμένει.

Σύμφωνα με την Telegraph, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας, εξέδωσε της εξής ανακοίνωση:

«Πάντα ενθαρρύνουμε τους οπαδούς μας να στηρίζουν την ομάδα, και αυτό συμπεριλαμβάνει και την ανάγκη να την υποστηρίζουν με τον σωστό τρόπο, πριν τον αγώνα, κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά και μετά τη λήξη του.

Αυτό το μήνυμα θα τους το στείλουμε ξανά πριν από τον αγώνα της Τρίτης, ευχαριστώντας τους παράλληλα και για την υποστήριξή τους.

Επίσης θα καταδικάσουμε έντονα οποιαδήποτε συμπεριφορά εντοπίσουμε στο Wembley και που θα δείχνει διάκριση ή έλλειψη σεβασμού και θα αναλάβουμε δράση όπου χρειάζεται, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι αγώνες που θα γίνουν στην Αγγλία θα είναι μια ασφαλής και ευχάριστη εμπειρία».

Το 2017 η Αγγλία αντιμετώπισε δύο φορές τη Γερμανία και μια μερίδα Άγγλων οπαδών έφαγε ban από τους England Supporters Travel Club, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο: επειδή τον Μάρτιο του ίδιου έτους, τραγούδησαν αυτό το σύνθημα μέσα στο Ντόρτμουντ.

Να σημειωθεί, ότι το «απαγορευμένο» σύνθημα έχει ήδη ακουστεί μία φορά σ’ αυτήν τη διοργάνωση, κατά τη νίκη της ομάδας τους επί της Κροατίας, αλλά κάπως πιο διακριτικά, δεν το βροντοφώναξαν κιόλας. Ωστόσο, κάποιοι το πήραν χαμπάρι και το κατήγγειλαν στην UEFA. Οπότε καταλαβαίνεις πόσο πιο πιθανό είναι σήμερα να δονήσει τις εξέδρες, όταν ο αγώνας γίνεται μάλιστα και στο Wembley.

Και ο προπονητής της εθνικής τους ομάδας όμως, ο Gareth Southgate, ζήτησε κι αυτός απ’ τη μεριά του, να μην τραγουδήσει ο κόσμος αυτό το σύνθημα και να το καταδικάσει.

«Είναι απαράδεκτο, εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε. «Έχουμε προχωρήσει από εκείνες τις εποχές ή τουλάχιστον θα έπρεπε να έχουμε ήδη προχωρήσει από εκείνες τις εποχές. Οι άνθρωποι που το τραγουδούν, δεν μας εκπροσωπούν ως ομάδα».

Η ιστορία του συνθήματος

Το Ten German Bombers ήταν ένα παιδικό τραγούδι, το οποίο τραγουδούσαν αρχικά οι Βρετανοί μαθητές κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και ο στρατός της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, υιοθετήθηκε και από τους Άγγλους οπαδούς και ακούγεται συχνά σε αγώνες ενάντια στην εθνική της Γερμανίας.

Το τραγούδι χρησιμοποιεί τον ίδιο ρυθμό και το ίδιο μοτίβο στον στίχο με ένα άλλο τραγούδι, το She’ll Be Coming ‘Round the Mountain και πάει κάπως έτσι:

“There were 10 German bombers in the air,

There were 10 German bombers in the air,

There were 10 German bombers, 10 German bombers,

10 German bombers in the air.

And the RAF from England shot 1 down,

And the RAF from England shot 1 down,

And the RAF from England, RAF from England,

The RAF from England shot 1 down”

Αυτές οι στροφές επαναλαμβάνονται με έναν ακόμη βομβιστή να προστίθεται στους νεκρούς, μέχρι να πέσουν όλοι νεκροί. Και όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι και το καλύτερο σύνθημα για να παίζει στα γήπεδα.

Ξεκίνησε να ακούγεται στις αρχές της δεκαετία του ‘90, και συνήθως συνοδεύεται από τα ανοιχτά χέρια των οπαδών, μια κίνηση που μιμείται αεροπλάνο που πετάει. Πολλές φορές και η λέξη “air” αντικαθίσταται απ’ το “war”.

Το σύνθημα πολύ γρήγορα θεωρήθηκε ρατσιστικό και τον Δεκέμβριο του 2005, ο Sven-Göran Eriksson, ο τότε προπονητής, ζήτησε από τους οπαδούς να μην το τραγουδήσουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στη Γερμανία. Προγραμματίστηκαν επίσης τηλεοπτικές διαφημίσεις με πρωταγωνιστές τους David Beckham, Michael Owen και Wayne Rooney να ζητούν ακριβώς το ίδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Άγγλοι έχουν ένα ακόμη παρόμοιο σύνθημα με αναφορές στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο λέγεται Two World Wars and One World Cup. Την εποχή που βγήκε η Αγγλία είχε κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως δηλαδή είχε κάνει και με τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους εναντίον της Γερμανίας. Ας ελπίσουμε να μην ακουστεί ούτε αυτό απόψε.