Getty Images
ΕΙΔΩΛΟ

10 ιστορίες για τον Frank Sinatra που γεννήθηκε μια μέρα σαν κι αυτή

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, σπάνιο ταμπεραμέντο, μοναδική φωνή, χαρακτηριστικά μπλε μάτια, ένας άντρας με τρομερή επιτυχία στις γυναίκες και πάθος για το ποτό.

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τον Frank Sinatra σκέφτονται τον μύθο με την τρομερή φωνή, αυτόν που καθόρισε εν πολλοίς το πώς θα κινηθεί η μουσική βιομηχανία του 20ού αιώνα, μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για την «Φωνή», τον σημαντικότερο Αμερικανό τραγουδιστή του προηγούμενου αιώνα, αυτόν που κατάφερε να πουλήσει πάνω από 150 εκατομμύρια δίσκους.

Καθόλου παράλογο, αφού ο ίδιος αποτέλεσε (και ακόμα αποτελεί) πηγή έμπνευσης για πάρα πολλούς μουσικούς ανά τον κόσμο. Κυρίως λόγω του συνδυασμού αυτής της φωνής με τη χαρισματική δημόσια παρουσία του. Κρυμμένο όμως μέσα σε όλη αυτή τη σκόνη αστέρων το παρελθόν του ήταν έντονο και σε πολλές περιπτώσεις τραγικό. Με αφορμή τη γέννησή του, μια μέρα σαν κι αυτή το 1915, μαζέψαμε 10 στοιχεία που αφορούν στη ζωή του “Ol’ Blue Eyes” από την περιπετειώδη αρχή της μέχρι την καθιέρωση του στην κορυφή.

Η δραματική γέννα του

Ο Sinatra παραλίγο να χάσει τη ζωή του λίγο αφότου ήρθε σε αυτή. Γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 1915 στην κουζίνα των γονιών του στο New Jersey. Η γέννα ήταν πολύ δύσκολη -παρότι έγινε με την παρουσία γιατρού- και όταν βγήκε από την κοιλιά της μητέρας του, ήταν μπλε και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Η μητέρα του βρισκόταν επίσης σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ο γιατρός επικεντρώθηκε σε εκείνη. Σε μια κίνηση απελπισίας, η γιαγιά του πήρε το μωρό που έμοιαζε με νεκρό και το έβαλε κάτω από το παγωμένο νερό χτυπώντας το στην πλάτη. Αυτή η κίνηση ήταν τελικά σωτήρια για τον Frank.

Ο Sinatra ήταν ένα μοναχικό παιδί

Η οικογένειά του, οικογένεια Ιταλών μεταναστών, ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στη γειτονιά. Ο πατέρας του διατηρούσε μία ταβέρνα που αγαπούσαν πολύ οι ντόπιοι. Η μητέρα του επίσης βοηθούσε γυναίκες που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση. Το γεγονός ότι ήταν δραστήριοι και οι δύο όμως δεν τους άφηνε χρόνο για να ασχοληθούν με το μοναχοπαίδι τους, τον Frank. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας το πέρασε με τη γιαγιά του.

Δε γνώρισε την επιτυχία από την αρχή

Jacob Harris / AP Photo

Ο Sinatra δεν έφτασε στην κορυφή αναίμακτα και χωρίς κόπο. Χρειάστηκε να περάσει πολλές δυσκολίες για να γνωρίσει τη φήμη που απολαμβάνει σήμερα. Ούτως ή άλλως οι γονείς του δεν έβλεπαν με πολύ καλό μάτι την ενασχόλησή του με το τραγούδι. Κατά βάση νόμιζαν ότι αυτό θα ήταν ένα χόμπι μέχρι να μεγαλώσει και να βρει μια κανονική δουλειά. Ίσως, μάλιστα, έμμεσα, τον εμπόδισαν να ακολουθήσει το όνειρό του.

Τελικά, όμως, όταν κατάλαβαν το ταλέντο που είχε ο Frank, αποφάσισαν να τον στηρίξουν στην πράξη αγοράζοντάς του όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειαζόταν για να εξασκηθεί και να γίνει καλύτερος. Εκτός αυτού χρησιμοποίησαν τα δίκτυα που είχαν στήσει στη γειτονιά προκειμένου να τον προωθήσουν.

Ο εχθρός που λάτρευε

Getty Images

Ο Bing Crosby ήταν η μεγαλύτερη έμπνευση του Sinatra. Ίσως, και αυτός που τον έκανε να γίνει τραγουδιστής. Όντας έφηβος είχε κρεμασμένη την αφίσα του στο δωμάτιό του. Όταν όμως ο Frank μεγάλωσε και ξεπέρασε σε φήμη τον Crosby, τα πράγματα άλλαξαν. Μία έχθρα γεννήθηκε που μάλιστα έγινε αγαπημένο θέμα στα media της εποχής, παρουσιάζοντάς την ως πολύ χειρότερη από ότι ήταν στα αλήθεια. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήταν κάτι σοβαρό. Ο Sinatra ποτέ δεν έχασε τον σεβασμό του για τον Crosby.

Ένιωθε να απειλείται

Οι παραπάνω ρόλοι άλλαξαν στην πορεία της ζωής του Sinatra. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο νέος τότε τραγουδιστής Eddie Fisher είχε αρχίσει να αποκτά φήμη πολύ γρήγορα. Κάτι που τρομοκρατούσε τον Frankie που ένιωθε ότι η ανάδυση ενός νέου και φρέσκου προσώπου θα σήμανε το τέλος της καριέρας του. Όλα, όμως, εξελίχθηκαν τελείως διαφορετικά. Η καριέρα του τελικά σώθηκε κατά κάποιον τρόπο χάρη και σε αυτόν τον ανταγωνισμό. Ο Sinatra παρακολούθησε τον Fisher, υιοθέτησε κάποια στοιχεία του και τελικά κατάφερε ο ίδιος να ανανεωθεί.

Οι σχέσεις με τη μαφία

Το αρνούνταν και το αρνούνταν διαρκώς. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν πρόκειται για αστικό μύθο. Ο Sinatra σύμφωνα και με το profile που του είχε κάνει το FBI είχε σχέσεις με τη μαφία. Ήταν μάλιστα πολύ καλός φίλος του αρχηγού της στο Chicago, του Sam Giancana. Αν κάποιος πείραζε ή δε φερόταν καλά στον Sinatra, θα είχε σίγουρα μία επίσκεψη από μερικούς γεροδεμένους τύπους με σκιώδες ύφος. Από την άλλη, για να τους το ξεπληρώσει, ο Frankie έκανε μερικά show αποκλειστικά για τους φίλους του στη μαφία.

Ήταν πολιτικοποιημένος

Ο Sinatra ήταν ένας άνθρωπος έντονα πολιτικοποιημένος. Υπήρξε μάλιστα θερμός υποστηρικτής του Kennedy. Δεν ξέρουμε αν οι δύο τους είχαν ποτέ συναντηθεί, ξέρουμε όμως ότι ο ένας έτρεφε βαθύ σεβασμό για τον άλλο. Ο δημοφιλής τραγουδιστής μάλιστα στήριξε δημόσια την υποψηφιότητά του και χρησιμοποίησε τη φήμη του για να του δώσει ψήφους. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χάλασαν όταν το FBI ενημέρωσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τις σχέσεις του Sinatra με τη μαφία.

Είχε μια τάση να γίνεται βίαιος

Υπάρχει μια αναφορά ότι λόγω ενός λάθους σε ένα show του στο Hong Kong, ο ίδιος κατέστρεψε το καμαρίνι του και στη συνέχεια τη σουίτα του στο ξενοδοχείο. Μαζί με αυτά κατέστρεψε και αντίκες ανεκτίμητης αξίας. Άλλη φορά, μεθυσμένος και σε έξαλλη κατάσταση, οδήγησε ένα golf cart ρίχνοντάς το πάνω σε ένα παράθυρο ενός εμπορικού κέντρου. Άλλη μαρτυρία λέει πως μια φορά πέταξε το πιάτο του στον τοίχο ενός εστιατορίου, επειδή δεν του άρεσαν τα ζυμαρικά που παρήγγειλε. Πίσω από τη γλυκιά φωνή και το μειλίχιο ύφος κρυβόταν ένας πολλές φορές εξοργισμένος άνθρωπος.

Δεν ήταν ακριβώς μονογαμικός

AP Photo / Marty Lederhandler

Εκτός από τις αμέτρητες ερωτικές κατακτήσεις που είχε και που αποτελούσαν αφορμή για διάφορες βραχυπρόθεσμες σχέσεις, ο Sinatra είχε παντρευτεί και τέσσερις φορές. Ο ίδιος περιγράφεται ως παθιασμένος και ταυτόχρονα άπιστος, νευρικός και τοξικά παρεμβατικός για τις γυναίκες με τις οποίες σύναπτε σχέσεις και τη ζωή τους μαζί του.

Ήταν βαθιά καταθλιπτικός

Το ερώτημα εδώ είναι κλασικό. Τι έλειπε στον Sinatra και ήταν τόσο καταθλιπτικός; Η ψυχική υγεία είναι όμως πάντα πολύ σύνθετο πράγμα. Μπορεί να τα είχε, λοιπόν, όλα (γυναίκες, επιτυχία, λεφτά, επιρροή). Ήταν όμως γνωστό ότι είχε πολλά και πολύ σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια σε όλη του τη ζωή. Άλλες φορές είχε ακραίες διπολικές συμπεριφορές από τη μανία στη βαθιά κατάθλιψη. Η όλη κατάσταση επιδεινωνόταν από το γεγονός ότι έπινε πολύ. Η αυτοκαταστροφική τάση όσων φτάνουν στην κορυφή χτύπησε και τον ίδιο.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στις 14 Μαΐου του 2021 από τον Νίκο Σταματίνη.