ΛΙΣΤΕΣ

10 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για το Karate Kid

Γιατί δεν ήθελαν αρχικά τον Pat Morita να παίξει τον Mr. Miyagi;

Καλό, χρυσό το ‘Cobra Kai’ αλλά τη μισή του δυναμική την αντλεί ακόμα απ’ τις ιστορικές pop culture στιγμές της ταινίας του ’84. Και αυτό φαίνεται και στα συνεχή throwbacks του, όπου μερικά είναι τόσο έξυπνα που ένα τεράστιο “μπράβο” αντηχεί μεγαλόπρεπα στο δωμάτιο κάθε φορά που τα βλέπουμε.

Αλλά είπαμε. Το ‘Karate Kid’, το original μένει εκεί ψηλά και αυτό δεν αλλάζει. Και ίσως είναι και μια καλή ευκαιρία να τσεκάρουμε πληροφορίες για την ταινία που ίσως να μην είναι και τόσο γνωστές. Fan facts ολίγον τι έμπειρα:

1. Ο Pat Morita αρχικά είχε φάει άκυρο για τον ρόλο του Mr Miyagi. Γιατί όμως παραλίγο να συμβεί μία τραγωδία τέτοιου μεγέθους; Γιατί οι παραγωγοί φοβήθηκαν ότι το κοινό δεν θα τον έπαιρνε σοβαρά εξαιτίας των πολλών κωμικών ρόλων που είχε παίξει στο παρελθόν.

2. Απ’ την άλλη, η αγαπημένη φήμη των ’80s ότι τον sensei της Cobra Kai θα τον έπαιζε ο πολύς Chuck Norris, ήταν μια φήμη και τίποτα περισσότερο. Ο ίδιος ο Chuck είχε πει πώς αν ακόμα και του πρότειναν τον ρόλο, θα τον απέρριπτε.

3. Αρχικά το επίθετο του Daniel ήταν Webber. Το άλλαξαν σε LaRusso όταν αποφάσισαν ότι ο κατάλληλος πρωταγωνιστή ήταν ο Ralph Macchio.

4. Σ’ αυτήν τη σκηνή στη θάλασσα όπου ο Daniel San αναρωτιέται τι στον διάτανο κάνει ο δάσκαλός του, χαζεύοντάς τον για πρώτη φορά να φλεξάρει το ‘χτύπημα του πελαργού’, στην πραγματικότητα δεν βλέπει τον δάσκαλό του. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν βλέπει τον Pat Morita. Βλέπει τον Darry Vidal, τον άνθρωπο που φόρεσε περούκα καραφλομαλλιά και κοιλίτσα για να τον ντουμπλάρει.

καρατε κιντ ταινια μιγιαγκι

5. Το logo με το μπονσάι που έχει πάνω της η στολή που φοράει ο LaRusso είχε σχεδιαστεί απ’ τον Pat Morita. Και σε εκείνη τη σκηνή που τον βρίσκει να τραγουδάει κάτι μεθυσμένος, είναι ένα τραγούδι πολύ αγαπημένο του από την παιδική του ηλικία.

6. Αν και το τραγούδι ‘You’ re the Best’ θα είναι για πάντα συνδεδεμένο με το μοντάζ των σκηνών μάχης κατά τη διάρκεια του All-Valley Karate Tournament, στην πραγματικότητα το τραγούδι γράφτηκε αρχικά από τους δημιουργούς του με σκοπό να παίξει στο ‘Rocky III’. Του έφαγε τη θέση όμως το ‘Eye of the tiger’ των Survivor.

7. Στον χορό του Halloween, ο Daniel αναφέρει ότι η στολή του, ας την πούμε “κινούμενη ντουζιέρα”, είναι φτιαγμένη από έναν φίλο. Υποθέτεις εκείνη τη στιγμή ότι αναφέρεται στον Miyagi, αλλά αν ήσουν αρκετά προσεκτικός αυτό θα το ήξερες ήδη. Στην προηγούμενη σκηνή το ύφασμα που επρόκειτο να μεταμορφωθεί σε “κουρτίνα του μπάνιου” κρεμόταν πίσω στο background, καθώς ο Miyagi έφτιαχνε τις κλασικές κολοκύθες στο εργαστήριό του.

κουρτίνα μπάνιο

8. Η σκηνή όπου ο πρωταγωνιστής τις τρώει απ’ τους μασκαρεμένους σε κόκκαλα και νεκροκεφαλές Cobra Kai, ήταν λίγο παραπάνω ρεαλιστική από όσο θα ήθελε ο Ralph Macchio. Έφαγε μία πολύ δυνατή στο σαγόνι και η μελανιά με την οποία πάει στο σχολείο στην επόμενη σκηνή, είναι αληθινή.

9. Η νίκη του Daniel στο τέλος του τουρνουά δεν προοριζόταν να είναι και η τελευταία σκηνή της ταινίας. Η τελευταία σκηνή θα ήταν αυτή που τελικά είδαμε ως εναρκτήρια στο sequel, εκεί όπου ο Miyagi έρχεται αντιμέτωπος με τον Kreese, τον πλακώνει και στο τέλος του στρίβει τη μύτη.

10. Τέλος, στο YouTube υπάρχει οnline όλη η πρόβα της ταινίας. Περιλαμβάνει μερικές κομμένες σκηνές, αλλά και λίγο διαφορετικούς διαλόγους απ’ αυτούς που ξέρουμε. Όρεξη να ‘χεις να βλέπεις:

Γιατί είναι παράνομη η εμβληματική αεροκλωτσιά του Daniel-san; Τι σχέση έχει το ‘Karate Kid’ με το franchise του ‘Rocky’; Ποιο είναι το φινάλε  που ποτέ δεν γυρίστηκε και ποια ήταν η πραγματική ιστορία που ενέπνευσε την ταινία;

Η Ιωσηφίνα Γριβέα και ο Θοδωρής Δημητρόπουλος θυμούνται και αναλύουν το αξέχαστο ‘Karate Kid’ σε νέο επεισόδιο: