ΛΙΣΤΕΣ

13 ντοκιμαντέρ αληθινών υποθέσεων που θα σε κρατήσουν ξύπνιο

Εάν αποφασίσεις να τα δεις πριν κοιμηθείς, μην πεις ότι δε σε προειδοποιήσαμε.

Κατά συρροήν δολοφόνοι, εξαφανίσεις και άλυτα μυστήρια. Τα ντοκιμαντέρ αληθινών υποθέσεων μπορούν να γίνουν πολύ πιο τρομακτικά από αυτά που σκαρφίζονται οι George Romero και John Carpenter του κινηματογράφου. Αν κι εσύ όπως κι εμείς έχεις τη μαζοχιστική τάση να τα παρακολουθείς λίγο πριν πέσεις για ύπνο, ετοιμάσου να ξενυχτήσεις μετά τα παρακάτω.

There’s Something Wrong with Aunt Diane

Γιατί μια γυναίκα με δύο παιδιά, έναν ευτυχισμένο γάμο και μια πετυχημένη καριέρα να οδηγήσει προς τη λάθος κατεύθυνση για 2 μίλια, με 5 παιδιά στο αμάξι, και να προκαλέσει το πιο πολύνεκρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα των τελευταίων 30 ετών στο Westchester; Το ‘There’s Something Wrong with Aunt Diane’ θα σε βάλει κατευθείαν στο νόημα με τα τηλεφωνήματα στο 911 που θα ακούσεις στα πρώτα δευτερόλεπτα, αλλά όπως με τα περισσότερα ντοκιμαντέρ της λίστας, έτσι και με αυτό οι περισσότερες πληροφορίες θα χαλούσαν την εμπειρία. Σίγουρα μέχρι το τέλος του πάντως θα σκέφτεσαι κι εσύ την αιώνια ερώτηση. Πόσο καλά μπορείς να ξέρεις τελικά τον άλλον;

The Staircase

Το 2001 η Kathleen Peterson βρέθηκε νεκρή στις σκάλες του σπιτιού της, με τραυματισμούς που είχαν προκληθεί από δυνατό χτύπημα στο κεφάλι. Ο σύζυγός της Michael, συγγραφέας μυθιστορημάτων, θεωρήθηκε ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία και τελικά έφτασε σε δίκη που απασχόλησε για πολύ καιρό την Αμερική. Ο Jean-Xavier de Lestrade που σκηνοθέτησε το ‘Staircase’ έχει τρομερό έλεγχο στoν τόνο και τον ρυθμό της σειράς κι έτσι τα επεισόδια θα φύγουν νεράκι.

Dear Zachary

To ‘Dear Zachary’ είναι ο τρόπος που βρήκε ο Kurt Kuenne για να τιμήσει τον φίλο του Zachary, μετά τη δολοφονία του δεύτερου από την κοπέλα του. Ο σκηνοθέτης ζήτησε από γονείς και φίλους να μιλήσουν για τη ζωή του εκλιπόντος και κάπου εκεί η ταινία παίρνει μια απρόσμενη τροπή. Αρχίζει να ασκεί κριτική στο δικαστικό σύστημα και αποκαλύπτει ότι η δολοφόνος είναι έγκυος με το παιδί του Zachary. Το ‘Dear Zachary’ θα σε ανατριχιάσει σε ότι αφορά τη σχέση του και θα σου σπάσει την καρδιά σε όλα τα υπόλοιπα.

The Imposter

Το 1994, ένα παιδί 13 ετών από το Τέξας ονόματι Nicolas Barclay εξαφανίζεται από το σπίτι του. Τρία χρόνια μετά ένα αγόρι στην Ισπανία ισχυρίζεται ότι είναι αυτός. Εάν φοβάσαι ότι ο τίτλος προδίδει το τέλος και χαλάει το συναρπαστικό του πράγματος, μην ανησυχείς. Ο σκοπός του Bart Layton που το σκηνοθέτησε δεν ήταν να βγάλει τον λαγό μέσα απ΄το καπέλο για την έκπληξη. Ποιος θα τολμούσε να παίξει με μια οικογένεια κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως; Δες και θα καταλάβεις.

The Jinx

Δεν έφτασε στον Andrew Jarecki το ‘All Good Things’ με τον Ryan Gosling και την Kirsten Dunst που γύρισε το 2010. Θέλησε να κάνει τον Robert Durst, τον κληρονόμο μιας από τις παλαιότερες μεσιτικές εταιρείες στη Νέα Υόρκη και κατηγορούμενο για 3 φόνους, και 6 επεισόδια για το HBO. Το ‘Jinx’ θα σε πάει βήμα-βήμα σε όλους τους φόνους που ακόμα δεν έχει αποδειχτεί ότι έκανε ο Durst, ανάμεσά τους και αυτός της γυναίκας του, παρέα με τον ίδιο και τον παγερό, ανεπηρέαστο τρόπου του. Για να καταλάβεις πόσο creepy είναι η κατάσταση, το ‘Jinx’ φτιάχτηκε αφού ο Durst είδε το ‘All Good Things’ όπου παρουσιαζόταν ξεκάθαρα ως δολοφόνος της συζύγου του, και επικοινώνησε με τον Jarecki για να του πει πόσο θαύμασε τη δουλειά του.

Capturing the Friedmans

Από τον σκηνοθέτη του ‘Jinx’, το ‘Capturing the Friedmans’ αφορά στην έρευνα της διαβόητης υπόθεσης πατέρα και γιου Friedman που κατηγορήθηκαν για παιδεραστία και απασχόλησαν την Αμερική τη δεκαετία του ’80. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, γεγονός για το οποίο τα θύματα είχαν διαμαρτυρηθεί με γράμματα στην Ακαδημία. Η φαινομενική κανονικότητα της οικογένειας ανεβάζει πολύ το creepy factor του φιλμ.

The Bridge

Αντίθετα με το δάσος Aokigahara της Ιαπωνίας που ονομάζεται αλλιώς και Suicide Forest επειδή κάθε χρόνο βρίσκονται εκεί δεκάδες αυτόχειρες, η Golden Gate Bridge του Σαν Φρανσίσκο προσελκύει και πολύ τουρισμό. Αυτό όμως δεν έχει σταματήσει όσους έχουν διαλέξει το σημείο για να αυτοκτονήσουν. Στο διάστημα που γίνονταν τα γυρίσματα για το ‘Bridge’, ο σκηνοθέτης Eric Steel απαθανάτισε πάνω από 20 αυτοκτονίες και ερεύνησε τους λόγους που η γέφυρα είναι δημοφιλής για τους λάθος λόγους.

Crazy Love

Το ‘Crazy Love’ αφορά τους Burt και Linda Pugach και είναι από αυτές τις ιστορίες που πρέπει να δεις για να πιστέψεις. Το κινηματογραφικό, αληθινό, noir thriller ισοδύναμο του “you can’t make this shit up”. Αν δεν ξέρεις τίποτα για την υπόθεση αυτών των δύο, μην τη γκουγκλάρεις.

Paradise Lost

Τρία παιδιά βρίσκονται στο δάσος του West Memphis το 1993. Άλλα τρία συλλαμβάνονται, κατηγορούνται και καταδικάζονται για τον φόνο τους. Το βραβευμένο με Emmy, ‘Paradise Lost’, ακολουθεί τις οικογένειες των θυμάτων και των κατηγορουμένων και δυναμώνει με κάθε στοιχείο που μπορεί να σημαίνει ότι οι West Memphis Three μπορεί και να είναι αθώοι.

Dreams of a Life

Η Joyce Carol Vincent πέθανε τριγυρισμένη από πακέτα χριστουγεννιάτικων δώρων. Το σώμα της βρέθηκε τρία χρόνια μετά. Οι άνθρωποι που την ήξεραν και την αγαπούσαν δεν είχαν καν παρατηρήσει ότι έλειπε. Το ‘Dreams of a Life’ δεν είναι τρομακτικό με τον τρόπο που είναι τα περισσότερα της λίστας. Σίγουρα όμως θα σε κάνει να επανεκτιμήσεις πολλά πράγματα στη ζωή σου.

Hell House

Μία εκκλησία φτιάχνει κάθε χρόνο ένα στοιχειωμένο σπίτι που αναπαριστά με διάφορους τρόπους αμαρτίες όπως ο αλκοολισμός και η αυτοκτονία, με σκοπό να τρομάξει τους πιστούς της. Αν έχεις σκοπό να το δεις για να γελάσεις με τους θρησκόληπτους επισκέπτες, να ξέρεις ότι θα σου κοπεί πολύ σύντομα το γέλιο.

Resurrect Dead: The Mystery of the Toynbee Tiles

Στην Ελλάδα θα βρεις γκράφιτι και μηνύματα στους τοίχους παρά στα πλακάκια του δρόμου, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα πλακάκια της Φιλαδέλφειας και όσα λένε. Το φαινόμενο των Toynbee Tiles όπως έχει ονομαστεί, είναι κάποια εκατοντάδες πλακάκια με μηνύματα που παρεμβάλλονται στην άσφαλτο μεγάλων πόλεων της Αμερικής από τη δεκαετία του ’80. Ο Jon Foy αποφάσισε να λύσει το μυστήριο σε ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ που ταξίδεψε μέχρι το Φεστιβάλ του Sundance, αλλά η ουσία δε βρίσκεται στην επίλυση, αλλά στη διαδικασία.

Cropsey

Στο Staten Island, τα παιδιά δεν πλησιάζουν το ψυχιατρείο Willowbrook γιατί τους έχουν πει ότι εκεί παραμονεύει ο Cropsey, ο Μπαμπούλας με το διαφορετικό όνομα που του έδωσαν οι ντόπιοι. Η γραμμή μεταξύ του τρομακτικού παραμυθιού και της πραγματικότητας όμως μετά την εξαφάνιση πέντε κοριτσιών, είναι πολύ λεπτή.