Tourette Photography Γεωργία Παναγοπούλου
ΜΟΥΣΙΚΗ

15 τίτλοι λαϊκών τραγουδιών τόσο κακοί που μας αρέσουν

Από το 'Μάνα τα Πρόβατα μας Φάγανε την Φούντα' μέχρι 'Το Φουστάνι σου το Βεραμάν', αυτά τα τραγούδια είχαν τόσο κακούς τίτλους που έγιναν super κολλητικά.

Mπορεί να γράφτηκαν επίτηδες ως τρολιές, μπορεί και οι δημιουργοί τους να είχαν απόλυτα σοβαρές προθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό λαϊκό τραγούδι είναι γεμάτο από τραγούδια με τίτλους που ανεβάζουν το cringe σε δυσθεώρητα επίπεδα.

“Μείνε μαζί μου έγκυος, είμαι πολύ φερέγγυος”: Το έγραψε ο Γιάννης Καραλής για τον Λευτέρη Πανταζή πριν από περίπου 30 χρόνια, έγινε τρομακτικά μεγάλη επιτυχία και σλόγκαν που σιγοτραγουδιέται μέχρι σήμερα. Κανένας χημικός, κανένας φιλόσοφος δεν θα μπορέσει να αναλύσει ποτέ τι είναι αυτό που κάνει έναν κακό τίτλο να εγκαθίσταται μόνιμα στην μνήμη μας και το τραγούδι που το συνοδεύσει να γίνεται εμμονή και guilty pleasure. Παρακάτω φτιάξαμε μια δωδεκάδα τραγουδιών με άθλιους τίτλους, μήπως και βρούμε τις απαντήσεις. Τα χωρίσαμε και σε κατηγορίες.

Τα Αγροτικά

Babis Batmanidis Company – Μάνα Τα Πρόβατα Μας Φάγανε την Φούντα

Νίκος Στογιαννίδης – Μάνα το Βρήκα το Τρακτέρ

Εδώ συμβαίνει μια κατάσταση που θυμίζει ραπ μάχη από αγρότες, μπορεί και όχι όμως. Ο Μπάμπης Μπατμανίδης μέσα από το βουκολικό άσμα του βγάζει νταλκά και πόνο, ενώ ο Νίκος Στογανννίδης είναι πιο διεκπεραιώτικος και σοβαρός.

Αυτά με το μοντέρνο φλερτ (#not)

Ανδρέας Βάσιος – Δεσποινίς Έμπα Μες το Αμάξι

Bonus: Γδύσου

Πήρε καινούριο αμάξι, συναντάει όμορφο κορίτσι στο δρόμο, βάζει νεκρά και το ακολουθεί. Κάπως έτσι φλερτάρανε στα 80s, όπως μου έχει διηγηθεί ένας μακρινός θείος. Υπάρχουν και κορίτσια που έμπαιναν στο αμάξι. Δεν τα ξέρω, δεν τα ξέρεις, είναι απ’ το χωριό.

Γιάννης Κόλλιας: Σύστησε μου το μωράκι

Μια παραλλαγή της παραπάνω προσέγγισης, αλλά για νεαρούς που δεν έχουν πάρει το δίπλωμα ή τους το έχει κατασχέσει η τροχαία. Σ’ αυτή τη ζωή τα απρόοπτα συμβαίνουν πριν καν τα διανοηθούμε.

Αυτά με τα σωματικά χαρισματα

Xαρούλα Ντάνου – Γλυκέ Μου Φαλάκρα

Αφήνουμε τον παρακάτω ανυπέρβλητο στίχο (υπογραφής Νίκου Καρβέλα) σε όλους εσάς.

Σε άλλους έδωσε ο Θεός μαλλί και υπεροψία

Και σ’ άλλους αντι για μαλλί, μυαλό και γοητεία. 

ΜIC DROP. Δεν περιγράφω άλλο.

Χαρούλα Ντάνου – Μελανούρι

Μελαχρινοί και καραφλοί είναι εγγύηση, είναι στοίχημα που δεν σε βγάζει χαμένο, σύμφωνα με την Χαρούλα Ντάνου και τον Νίκο Καρβέλα, τον στιχουργό/συνθέτη της.

Γιάννης Ζουγανέλης – Ο Μακρυμάλλης

OH MY GOOOD (με φωνή Janice από τα Φιλαράκια): Ο Γιάννης Ζουγανέλης (φαλακρός στις αρχές των `90s έβγαζε τραγούδι με τίτλο ‘Μακρυμάλλης’ και πετσόκοβε τα μυαλά της πλάσης με τα skills του στον αυτοσαρκασμό. “Μακρυμάλλη, μακρυμάλλη αντέ βρες κι εσύ μιαν άλλη. Η αγάπη που της είχες, ήταν ένα μάτσο τρίχες”. Ισοπεδωτικό diss, μη διαχειρίσιμο από πάσης φύσεως χαιταίους.

Ρίτα Σακελλαρίου: Είναι Γάτα ο Κοντός με την Γραβάτα

Ρίτα Σακελλαρίου – Ψηλέ Στο Ύψος Σου

Ακούστε τι έγινε εδώ: Το 1986 ο Νίκος Καρβέλας χάρισε στη Ρίτα Σακελλαρίου ένα τραγούδι που ήθελε να γίνει ο ύμνος των ανδρών που αγνάντευαν τη γη από πολύ χαμηλά. Έγινε τεράστια επιτυχία. Την αμέσως επόμενη χρονιά, η δισκογραφική εταιρείας της Σακελλαρίου αναζητούσε ένα κομμάτι που θα συνέχιζε την επιτυχία του ‘Κοντού με την Γραβάτα’ και χτύπησε την πόρτα του Γιάννη Καραλή. Εκείνος, παρέδωσε το ‘Ψηλέ, στο Ύψος σου’, μια συνειδητοποιημένη τρολιά προς τον Καρβέλα, που σάρωσε επίσης σε πωλήσεις. Ανεβασμένο το επίπεδο του χιούμορ στα 80s λαϊκά.

Τα Ερωτικά

Λεύτερης Πανταζής – Φερέγγυος

Ένα τραγούδι που επίσης έγραψε ο Γιάννης Καραλής, αυτή την φορά για τον Λευτέρη Πανταζή, το 1992. Το ‘Μείνε μαζί μου έγκυος, είμαι πολύ φερέγγυος” είναι ίσως το πιο κολλητικό ρεφρέν των 90s, αν και ο ίδιος ο Πανταζής σε συνέντευξη του στο περιοδικό Δίφωνο το 2001 έχει δηλώσει πως έχει μετανιώσει οικτρά για την επιλογή αυτού του τραγουδιού και πως εξαναγκάστηκε από το συνθέτη του να το ερμηνεύσει.

Βασίλης Παπαβασιλείου – Έρωτα Μου Τοκογλύφε

Αντύπας – Φίλε Μου Πήρες την Γυναίκα

Λάζαρος Σατραζέμης – Το Φουστάνι σου το Βεραμάν

Τρεις περιπτώσεις, τρία ‘σπάνια πουλιά’ του λαϊκού τραγουδιού: Το Βεραμάν Φουστάνι και το όνομα του Λάζαρου Σατραζέμη είναι από μόνο του μια οδύσσεια τριών λεπτών στο σκυλάδικο τραγούδι της επαρχίας, ενώ το ‘Έρωτα μου Τοκογλύφε’ είναι μια μοντέρνα εκδοχή της ακραίας καψούρας, όπως την ερμήνευσε ο Αντύπας στο ‘Φίλε μου Πήρες τη Γυναίκα’.

Τα Επικίνδυνα

Γιώργος Τουλούμης – Όλα τα Χάπια Είναι Ίδια

Βασιλης Ξυφαράς – Μην Γκρινιάζεις Θα σου Πάρω Σοκολάτα

Ο κύριος Ξιφαράς δεν αφήνει να καταλάβουμε αν έχει στο πλευρό του ενήλική γυναίκα ή κάποια όχι και τόσο ενήλικη, ενώ το κομμάτι του κυρίου Τουλούμη εξισώνει όλα τα χάπια, κάτι που καθιστά το κομμάτι του ακατάλληλο για ακροατές που παίρνουν ‘ένα χαπάκι’ με την παραμικρή ενόχληση. Κάποιοι διασκεδάζουν με κομμάτια όπως τα παραπάνω, εμείς θα τους βάλουμε σήμα κατάλληλοτητας “χ με κόκκινο περίβλημα, μόνο για άτομα άνω των 18 ετών.

Γιατί είναι παράνομη η εμβληματική αεροκλωτσιά του Daniel-san; Τι σχέση έχει το ‘Karate Kid’ με το franchise του ‘Rocky’; Ποιο είναι το φινάλε  που ποτέ δεν γυρίστηκε και ποια ήταν η πραγματική ιστορία που ενέπνευσε την ταινία;

Η Ιωσηφίνα Γριβέα και ο Θοδωρής Δημητρόπουλος θυμούνται και αναλύουν το αξέχαστο ‘Karate Kid’ σε νέο επεισόδιο: