BBC
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

15 χρόνια από τη μεγαλύτερη στιγμή στην τηλεοπτική ιστορία

Ο Guy Goma πήγε να βρει δουλειά ως τεχνικός στο BBC και από ένα λάθος βρέθηκε να ενημερώνει εκατομμύρια τηλεθεατές για τη σχέση μουσικής και τεχνολογίας.

Παράπονο δεν πρέπει να έχουμε και εμείς εδώ. Κατά καιρούς η ελληνική τηλεόραση είχε και τα δικά της παρατράγουδα. Μια χώρα τόση ‘δα μα με τόσο μεγάλη γραφικότητα. Κι όμως, πολεμήσαμε ως Έλληνες αλλά δεν τα καταφέραμε. Η καλύτερη στιγμή στην ιστορία της τηλεόρασης μάλλον δεν μας ανήκει. Ανήκει σε ένα εκ των εγκυρότερων μέσω του πλανήτη και σε έναν μικρό -όχι ακριβώς έγκυρο- ήρωα.

Ήταν Μάιος του 2006 όταν ο Guy Goma πήγε στα γραφεία του BBC προκειμένου να κάνει συνέντευξη για μία δουλειά λογιστή (ή τεχνικού) που είχε ανοίξει εκεί. Τελικά, την έκανε και τη συνέντευξή του (δυστυχώς αποτυχημένα) αλλά έμεινε στην ιστορία για άλλον λόγο. Βλέπετε βγήκε live στο ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη, προκειμένου να μιλήσει για τη σχέση της τεχνολογίας με τον τρόπο που το κοινό καταναλώνει μουσική.

Προφανώς, ο Guy Goma δεν ήταν και ο πλέον ειδικός γι’αυτή τη συζήτηση. Αν ήταν, δεν θα είχε καν νόημα αυτό το άρθρο. Τον μπέρδεψαν όμως από την παραγωγή με τον δημοσιογράφο και expert σε ζητήματα τεχνολογίας Guy Kewney. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Goma είχε μπερδευτεί και περίμενε σε λάθος ρεσεψιόν στα κεντρικά του BBC στο Λονδίνο. Ο παραγωγός, λοιπόν, πήγε εκεί και διάλεξε τον λάθος Guy καλώντας τον να μπει μέσα για τη live συνέντευξη.

Εκεί τον άρπαξαν, άρχισαν να του βάζουν makeup και τελικά τον κάθισαν στο κεντρικό στούντιο του News 24 με ένα μικρόφωνο και την παρουσιάστρια Karen Bowerman απέναντί του. Πριν συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε ήταν σε live σύνδεση. Το εντυπωσιακό είναι το ύφος του τύπου όταν καταλαβαίνει πια ότι κάτι έχει πάει τρομερά λάθος.

Από μπερδεμένος…ήρωας

Από τη στιγμή που το μπέρδεμα είχε γίνει, ο Guy Goma είχε δύο επιλογές. Είτε να σηκωθεί να φύγει τονίζοντας το λάθος και προσφέροντας άπειρες στιγμές αμηχανίας είτε να παριστάνει τον ειδικό. Τελικά, ευτυχώς για την ανθρωπότητα, επέλεξε το δεύτερο και ό,τι ακολούθησε γράφτηκε πια στην ιστορία με χρυσά γράμματα.

Ο Guy Goma βγήκε στο BBC. BBC

Με μία αρκετή δόση αμηχανίας, ο Guy αρχίζει να απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου στην αρχή λέγοντας τον πόνο του. «Σας εξέπληξε η σημερινή ετυμηγορία (εννοεί για μία υπόθεση μεταξύ Apple Corps και Apple Computer);». Η απάντηση του Guy που μόλις είχε καταλάβει τι είχε συμβεί ήταν «είμαι έκπληκτος που βλέπω αυτή την ετυμηγορία για μένα, γιατί δεν το περίμενα. Όταν ήρθα μου είπαν κάτι άλλο και έρχομαι και μου λένε “έχεις συνέντευξη”, αυτό ήταν όλο. Όποτε είναι μία μεγάλη έκπληξη».

Το φανταστικό είναι ότι η δημοσιογράφος δεν κατάλαβε τίποτα αλλά συνέχισε να κάνει τις ερωτήσεις της. Ο Guy εκεί αποφασίζει ότι το λύσιμο της παρεξήγησης δεν ήταν πιθανό γι’αυτόν, οπότε αρχίζει να απαντάει στις ερωτήσεις σαν να ήταν ο Kewney. «Στην πραγματικότητα, αν πας έξω οπουδήποτε θα δεις πολλούς ανθρώπους να κατεβάζουν πράγματα από το Internet και τα websites. Ο,τι θέλουν. Αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ καλύτερο για την ανάπτυξη…ε…να βελτιώσουν οι άνθρωποι αυτό που θέλουν και να συνεχίσουν με τον εύκολο τρόπο».

Στο βίντεο παρακάτω παρατηρήστε το βλέμμα του όταν καταλαβαίνει τι έχει συμβεί αλλά και το πώς κρυφοκοιτάει την κάμερα, όταν του κάνει την ερώτηση η δημοσιογράφος. Δεν είναι να πεις ότι απάντησε και με σαφήνεια στις ερωτήσεις. Στη συνέχεια μάλιστα πήγε και στην κανονική του συνέντευξη αλλά δεν πήρε τη δουλειά. Είχε προλάβει πάντως να γίνει ένας μύθος.