ΘΕΑΤΡΟ

2 παραστάσεις για να κατηφορίσεις στην Επίδαυρο τον Αύγουστο

Λίγο πριν το φινάλε των φετινών Επιδαυρίων, έχεις δύο πολύ καλές αφορμές για να βρεθείς στα διαζώματα του Αρχαίου Θεάτρου.

Βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα του Αυγούστου, περίοδο κατά την οποία ξεκινά παραδοσιακά κάθε χρόνο η αντίστροφη μέτρηση για το φινάλε των Επιδαυρίων.Μετά από δέκα συνολικά παραστάσεις που απλώθηκαν σε έξι διήμερα (Παρασκευή και Σάββατο) του Ιουλίου και του Αυγούστου, το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου είναι έτοιμο για το μεγάλο φινάλε του.

Η αυλαία του Μικρού Θεάτρου έχει ήδη πέσει και πλέον όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Αρχαίο Θέατρο που θα υποδεχθεί μέσα στα επόμενα δύο διήμερα τις δύο τελευταίες παραγωγές του. Και οι δύο συμπεριλαμβανονται στην εργογραφία του Ευριπίδη. Και οι δύο έχουν δύο εμβληματικές γυναίκες σε πρωταγωνιστικό ρόλο και το αντιπολεμικό αίσθημα σε πρώτο πλάνο.

Ελένη

2 παραστάσεις για να κατηφορίσεις στην Επίδαυρο τον Αύγουστο

Γραμμένη λίγο μετά τη συντριπτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελική Εκστρατεία, η ευριπίδεια Ελένη διακρίνεται, ως έργο, τόσο για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του όσο και για την ανάδειξη αρετών όπως η δύναμη του όρκου και η ευφυΐα, που προσωποποιούνται στη μορφή της κεντρικής ηρωίδας, την οποία στην παράσταση του Βασίλη Παπαγεωργίου σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος υποδύεται η Έμιλυ Κολιανδρή.

Αντλώντας από την εκδοχή του μύθου που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος και όχι από την ομηρική, ο Ευριπίδης παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή που έγινε χάριν ενός «ειδώλου» και όχι μιας πραγματικής γυναίκας.

Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α’), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β’), Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι)

Χορός: Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Νατάσσα Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κυριακίδου, Κατερίνα Πλεξίδα, Μαριάννα Πουρέγκα, Φωτεινή Τιμοθέου, Χρύσα Τουμανίδου

Info: 12-13/08 στις 21:00, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Εισιτήρια εδώ.

Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Και από την τραγική φιγούρα της Ελένης, περνάμε σε εκείνη της Ιφιγένειας, που θυσιάζεται και πεθαίνει για έναν μάταιο και καταστροφικό επεκτατικό πόλεμο, αυτόν της Τροίας. Έπειτα από είκοσι χρόνια Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Ευριπίδης μοιάζει να αναρωτιέται: είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος;

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα και ενώ αντικρίζουμε τα πρώτα σημάδια ενός δυστοπικού μέλλοντος, εξακολουθούμε κι εμείς να αναρωτιόμαστε: είναι άραγε δυνατόν να αλλάξουν τα πράγματα; Κάπως έτσι, ο Θέμης Μουμουλίδης δημιουργεί μία παράσταση που στοχάζεται πάνω στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, με όχημα τη νέα μετάφραση του έργου από την Παναγιώτα Πανταζή και με φόντο το μουσικό έργο του συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου.

Παίζουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγαμέμνων), Παντελής Δεντάκης (Πρεσβύτης – Αγγελιαφόρος), Άκης Σακελλαρίου (Μενέλαος), Ιωάννα Παππά (Κλυταιμνήστρα), Μαρία Πετεβή (Ιφιγένεια), Γιώργος Χρυσοστόμου (Αχιλλέας)

Χορός: Ιουλία Γεωργίου, Σοφία Κουλέρα, Ειρήνη Λαφαζάνη, Ιωάννα Λέκκα, Λένα Μποζάκη, Αγγελική Νοέα, Δανάη Πολίτη, Βικτώρια Φώτα

Info: 19-20/08 στις 21:00, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Εισιτήρια εδώ.