Haywood Magee/Getty Images/IIdeal Image
ΒΙΒΛΙΟ

5 άγνωστες λεπτομέρειες της μυθιστορηματικής ζωής του J.R.R. Tolkien

Ρομαντικός, φανταχτερός, αυστηρός με τον εαυτό του και πότης: Ο Tolkien δεν ήταν ποτέ μια βαρετή προσωπικότητα.

Ο John Ronald Reuel Tolkien γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1892, ζώντας μια κινηματογραφική ζωή, σκαρώνοντας νέους λογοτεχνικούς κόσμους, εξερευνώντας σε ακαδημαϊκό επίπεδο τα όρια της γλώσσας, γράφοντας ποίηση, ζώντας σαν ένας γνήσιος μποέμ. Ο «κύριος καθηγητής» έφυγε από τη ζωή το 1973, χωρίς να προλάβει έστω να αφουγκραστεί την επιτυχία των λογοτεχνικών επών που συνέλαβε, όπως το Lord of The Rings και το Silmarillion.

Η ζωή του, πάντως, ήταν το ίδιο επική, σε ένα διαφορετικό, αλλά εξίσου σουρεαλιστικό σύμπαν. Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να ακτινογραφήσουμε τον άνθρωπο Tolkien:

Φανταχτερός, σχεδόν party animal

Η εικόνα ενός καθηγητή γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μάλλον περιλαμβάνει τιράντες, γραβάτα και ύπνο κάθε βράδυ στις εννιά. Ο Tolkien, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 1925 ως το 1959, δεν είχε καμία σχέση με αυτά τα κλισέ. Αντίθετα, ο Βρετανός συγγραφέας είχε γραμμένο -κανονικά και με τον νόμο- το συμβόλαιο του με το πανεπιστήμιο κάνοντας σταθερά τις διπλάσιες διαλέξεις από αυτές που προέβλεπε ετησίως.

Αν και στην αίθουσα ήταν αρκετά χαμηλών τόνων, εκτός αυτής, γινόταν άλλος άνθρωπος: Λάτρευε να πηγαίνει σε πάρτι της εποχής ντυμένος ως πολική αρκούδα (!), ως Άγγλο-Σάξονας πολεμιστής, ενώ συχνά τρόλαρε ταμίες καταστημάτων δίνοντας τους τα ψεύτικα του δόντια αντί χρημάτων(!).

Η αποστασιοποίηση από το «φαινόμενο»

AP Images

Το Lord of the Rings ήταν ευχή και κατάρα για τον ίδιο. Η απήχηση του λογοτεχνικού μύθου που δημιούργησε, τον τρόμαξε τόσο, που κατέληξε να κριτικάρει, να απορρίπτει, να καίει με σπίρτα και αναπτήρα κάθε προσπάθεια προσαρμογής του από επίδοξους fans/δημιουργούς. Το fandom του κινηματογραφικού Άρχοντα των Δαχτυλιδιών θα τον είχε εξουθενώσει.

Το χόμπι και η πραγματική δουλειά

AP Images

Ποτέ δεν είδε τη λογοτεχνία ως δουλειά. Ο ίδιος θεωρούσε σημαντικότερες δουλειές του, γλωσσολογικές μελέτες όπως το Green Knight, and A Middle English Vocabulary.

Ήταν ακραία ρομαντικός

AP Images

Στα 16 του ερωτεύτηκε την Edith Bratt, μια κοπέλα τρία χρόνια μεγαλύτερη του. Ο πνευματικός του πατέρας, ένας ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας, έμεινε εμβρόντητος όταν ανακάλυψε τι είχε συμβεί και του απαγόρευσε κάθε επαφή μαζί της, μέχρι να κλείσει τα 21. Ο Tolkien υπάκουσε, περίμενε καρτερικά πέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι να καταφέρει να είναι ξανά κοντά στην αγαπημένη του. Λίγο πριν από τα 21α γενέθλια του, της έγραψε γράμμα, πως ερχόταν να τη βρει στο Cheltenham, εκεί όπου διέμενε με την οικογένεια του, για να της κάνει πρόταση γάμου.

Εκείνη, αν και λογοδοσμένη, δέχτηκε να τον συναντήσει κάτω από τη γέφυρα που περνούσε το τοπικό τρένο. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του, η Edith είχε γίνει Mrs Tolkien. Δεκάδες χρόνια αργότερα, το μνημείο που στέγασε τα άψυχα σώματα τους, έχει ακόμα σκαλισμένα τα ονόματα “Beren” και “Luthien”, ως αναφορά σε ένα ζευγάρι ακατανίκητων εραστών, από το λογοτεχνικό σύμπαν που ο ίδιος δημιούργησε.

Αγαπούσε ακόμα πιο παθιασμένα τους φίλους του

Ο C.S Lewis (συγγραφέας του μυθιστορήματος Το Χρονικό της Ναρνία) ήταν ο καλύτερος του φίλος. Στις τακτικές τους συναντήσεις στην παμπ The Eagle and Child, η μπύρα έρεε άφθονη και οι συζητήσεις για τη γλωσσολογία και τη μυθοπλασία κρατούσαν ώρες ατελείωτες, σε σημείο που η Edith -φημολογούνταν πως- ζήλευε τη φιλία τους. Ο Tolkien στήριξε τον Lewis ακόμα και την εποχή που ερωτεύτηκε μια Αμερικανίδα σε διάσταση από το σύζυγο της.

Η αγαπημένη του παμπ υπάρχει ακόμα.

*To κείμενο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου του 2020 από τον Γιάννη Δημητρέλλο.