Jimmy Chin/National Geographic via AFP
ΛΙΣΤΕΣ

5 από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που θα βρεις στο Disney+

Τα ντοκιμαντέρ του Disney+ είναι η ατραγούδιστη κατηγορία του. Από τα δύο της ντοκιμαντέρ που έχουν κερδίσει Όσκαρ μέχρι Beatles, αυτά είναι τα καλύτερά του.

Η ατραγούδιστη κατηγορία του Disney+ είναι τα ντοκιμαντέρ του. Μεταξύ των Star Wars και της Marvel, είναι εύκολο να ξεχαστεί η εκπαιδευτική πλευρά της πλατφόρμας.

Από τα δύο της ντοκιμαντέρ που έχουν κερδίσει Όσκαρ και το φετινό Fire of Love με τη μία υποψηφιότητα μέχρι τους Beatles, αυτά είναι πέντε από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που θα βρεις στο Disney+.

Fire of Love

Το Fire of Love αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού Γάλλων, της Katia και του Maurice Krafft, που πέθαναν σε μία ηφαιστειακή έκρηξη κάνοντας αυτό που τους έφερε κοντά: το ξετύλιγμα των μυστηρίων του πλανήτη μας, απαθανατίζοντας τις πιο εκρηκτικές εικόνες ηφαιστείου που έχουν καταγραφεί ποτέ. Στην πορεία αυτή άλλαξαν την κατανόησή μας για τον φυσικό κόσμο και έσωσαν δεκάδες χιλιάδες ζωές. Παρθένο φιλμ 16 χιλιοστών και χιλιάδες φωτογραφίες αποκαλύπτουν τη γέννηση της σύγχρονης ηφαιστειολογίας μέσα από έναν απίθανο φακό – την αγάπη των δύο πρωτοπόρων της.

Κέρδισε μία υποψηφιότητα Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στα Όσκαρ του 2023 και έχασε από το Navalny.

Waking Sleeping Beauty

Μέσω εκτεταμένης χρήσης αρχειακού υλικού, ο ντοκιμαντερίστας Don Hahn εξερευνά το πώς το στούντιο της Disney βγήκε από την ύφεση της δεκαετίας του ‘80, χρόνια γνωστά και ως Dark Age.

Η ταινία επικεντρώνεται στην ομάδα νέων τότε, φιλόδοξων animators και κινηματογραφιστών όπως ο Tim Burton, οι οποίοι είχαν αγωνιστεί ενάντια στον εξωτερικό ανταγωνισμό αλλά και στα στελέχη της παλιάς φρουράς του στούντιο ώστε να διεκδικήσουν ξανά τον τίτλο της καλύτερης .
εταιρείας animation στον κόσμο.

Δεν είναι ούτε λίγο όσο βαρετό ή PR-ίστικο όσο ακούγεται. Κράτα κοντά σου χαρτομάντιλα.

Free Solo

Το φιλμ των Elizabeth Chai Vasarhelyi και Jimmy Chin που ακολουθεί τον ορειβάτη Alex Honnold καθώς ξεκινάει να κάνει μία ελεύθερη ανάβαση στο El Capitan του Εθνικού Πάρκου Yosemite (η ελεύθερη αναρρίχηση, για τους μη μυημένους, είναι η αναρρίχηση χωρίς σχοινί). Είναι ίσως η πιο τρομακτική δραστηριότητα στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν τα ανθρώπινα όντα, που δεν περιλαμβάνει διαστημικά ταξίδια ή/και λιοντάρια που δεν έχουν εγκλωβιστεί.

Το Free Solo κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2019, το πρώτο τότε για το National Geographic Documentary Films, και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί όταν το παρακολουθεί. Το ταξίδι του Honnold στους βράχους των 3.000 ποδιών είναι ιλιγγιώδες, πραγματικά ηλεκτρικό για τον θεατή. Μπορεί το γεγονός ότι ο Honnold έμεινε ζωντανός να μετριάζει ελάχιστα την ένταση, η αποστολή του ωστόσο εξακολουθεί να είναι αναμφισβήτητα συναρπαστική – ένα εξαιρετικό δώρο για όλους όσους πιστεύουν πως απέχουμε πολύ ακόμα από το να φτάσουμε το όριο των ανθρώπινων επιτευγμάτων.

Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)

Το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ αφηγείται την ανείπωτη ιστορία του Φεστιβάλ Πολιτισμού του Χάρλεμ το 1969, μία γιορτή έξι εβδομάδων για τη μαύρη κουλτούρα, μουσική και μόδα.

Το ίδιο καλοκαίρι με το Woodstock, το Φεστιβάλ Πολιτισμού του Χάρλεμ παρουσίασε θρυλικές περφόρμανς από τους Stevie Wonder, Nina Simone και Gladys Knight & the Pips, για να αναφέρουμε μόνο μερικές, όμως παρά τη δημοτικότητά του εκείνη την εποχή, το ιστορικό φεστιβάλ ξεθώριασε στην αφάνεια της ποπ κουλτούρας. Το ντοκιμαντέρ διερευνά τους λόγους.

Εν μέρει μουσική ταινία και εν μέρει ιστορική καταγραφή, το Summer of Soul αναβιώνει το κάποτε χαμένο φεστιβάλ για μία νέα γενιά και αποτελεί απόδειξη της δύναμης της σπουδαίας μουσικής εν μέσω μίας ταραχώδους περιόδου στην αμερικανική ιστορία – τότε αλλά και σήμερα. Ας μη μείνει στη μνήμη ως το ντοκιμαντέρ που επισκιάστηκε από το χαστούκι του Will Smith στον Chris Rock.

The Beatles: Get Back

Και πάνω που νόμιζες ότι είχες δει και ακούσει αρκετά πια για τους Beatles, έρχεται ο Peter Jackson με περισσότερα.

Το 1970 η μπάντα κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ της γύρω από το άλμπουμ Let It Be. Ο Jackson απέκτησε πρόσβαση σε όλο το μη δημοσιευμένο υλικό και το διύλισε σε ένα ντοκιμαντέρ τριών μερών. Το στρες μεταξύ του γκρουπ είναι σαφές, όμως η μουσική ιδιοφυΐα που προκύπτει αβίαστα από τα μέλη είναι αδιαμφισβήτητη. Όπως και το συναίσθημα του να βρίσκεσαι στο δωμάτιο με το πιο διάσημο συγκρότημα που υπήρξε ποτέ καθώς παράγει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια στην ιστορία.

Γίνε και εσύ μάρτυρας του Paul McCartney να χαζολογάει πάνω από μία κιθάρα όταν ξαφνικά γράφει το Get Back.