ΒΙΒΛΙΟ

5 fantasy βιβλία για να διαβάσετε μέχρι να βγει (επιτέλους!) το 6o ‘Game of Thrones’

Όχι τίποτα άλλο, τελειώνει κι η σεζόν της σειράς μες στο μήνα, και μετά τι θα κάνεις;

Η λογοτεχνία του φανταστικού ζει τα τελευταία χρόνια μεγάλες στιγμές, με όλο και περισσότερες σειρές του είδους να μεταφέρονται στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο και να περνάνε σε πιο πλατύ κοινό. Όμως μια από αυτές ιδιαίτερα συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα: Η σειρά ‘A Song of Ice and Fire’ του George R. R. Martin, μιας και η τηλεοπτική σειρά του HBO που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε/μισούμε είναι μια από τις δημοφιλέστερες την τελευταία 6ετία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κυρ Martin όμως έχει κολλήσει κάπου ανάμεσα στο 5ο και στο 6ο βιβλίο. Το ‘A Dance with Dragons’ έκανε το ντεμπούτο του 5 ολόκληρα χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2011 και, παρότι η τηλεοπτική σειρά έχει ήδη ξεπεράσει το 5ο βιβλίο και ο συγγραφέας μας έχει τιζάρει με 12 διαφορετικά κεφάλαια του ‘The Winds of Winter’ μέχρι σήμερα, αυτοί οι ‘Άνεμοι του Χειμώνα’ δε λένε να φυσήξουν ακόμα. Μάλλον το 2017 θα είναι η τυχερή χρονιά.

(Αν είστε περίεργοι και θέλετε να διαβάσετε τα κεφάλαια, ρίξτε μια ματιά σε αυτη την πολύ βολική σελίδα του reddit που έχει μαζέψει όλα τα λινκς και τις πληροφορίες και δείτε και το νέο trippy κεφάλαιο του Aeron Greyjoy που βγήκε πριν λίγες μέρες και δεν έχει προστεθεί ακόμη στο reddit. SPOILERS προφανώς.)

Σκεφτήκαμε λοιπόν, μέχρι ο κυρ Martin να βγάλει το 6ο βιβλίο, να σας προτείνουμε 5 fantasy βιβλία/σειρές βιβλίων για να περάσετε την ώρα σας μέχρι τότε. Αφήστε που θα τελειώσει και η τηλεοπτική σειρά σε κανένα μήνα, θα υπάρξει μεγάλη έλλειψη fantasy στις ζωές μας. Για πάμε να δούμε.

ΚΑΤΙ ΜΕΓΑΛΟ

Τίτλος σειράς: ‘Malazan Book of the Fallen’

Συγγραφέας: Steven Erikson (ψευδώνυμο, το κανονικό είναι Steve Rune Lundin, δεν έχω ιδέα γιατί δεν το κράτησε, γαμώ είναι), Καναδός, ανθρωπολόγος/αρχαιολόγος παρακαλώ.

Πόσα βιβλία: 10. Ναι, είπαμε, πολλά βιβλία. Α ξέχασα, υπάρχει και prequel τριλογία. Αλλά ντάξει, τελειώστε εσείς πρώτα τις σχεδόν 9,000 σελίδες της 10λογίας και μιλάμε μετά και για τα prequel.

Πότε: Το πρώτο βιβλίο της σειράς, το ‘Gardens of the Moon‘, βγήκε το 1999. Το τελευταίο, με τίτλο ‘The Crippled God‘, το 2011.

Τι παίζει: Μια ανίκητη αυτοκρατορία, παντοδύναμοι θεοί, μάγοι με τρομερές δυνάμεις, επικές μάχες. Κι αν όλα αυτά τα έχουμε ξαναδεί και αλλού, τα βιβλία του Erikson ξεχωρίζουν για άλλους λόγους. Οι συνήθεις συνθήκες της fantasy λογοτεχνίας εδώ παύουν να ισχύουν. Κοινοί θνητοί μπορούν να γίνουν θεοί και το αντίθετο, δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στρατόπεδα μιας και το δίπολο καλό/κακό απλά δεν υπάρχει εδώ, τα 5 πρώτα βιβλία είναι σχεδόν αυτόνομα (για να ενώσουν τις πλοκές τους ακριβώς στη μέση της σειράς, στο 6ο ‘The Bonehunters‘) και έχει τόσο περίπλοκη πλοκή που κάνει άλλες fantasy σειρές να μοιάζουν αστεία απλοϊκές. Προετοιμαστείτε επίσης για πολλούς, ΠΑΡΑ πολλούς χαρακτήρες, περισσότερους από τα GoT, που μεγάλο μέρος τους φυσικά και θα πεθάνει μέχρι τέλος. Θέλω να πω, η σειρά λέγεται ‘Malazan Book of the Fallen’, έτσι;

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΟΧΙ και αυτό είναι τραγωδία παιδιά. Πριν πολλά χρόνια, το 2001, είχε κυκλοφορήσει το 1ο βιβλίο της σειράς με τίτλο ‘Οι Kήποι του Φεγγαριού’ από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μια μετάφραση επιεικώς απαράδεκτη και με ένα εξώφυλλο, εχμ, άσχετο και άχαρο. Τότε κανείς δεν ήξερε τον Erikson ή τι πράμα ήταν αυτό το ‘Malazan Book of the Fallen’ και το βιβλίο πήγε άπατο. Εννοείται πως έχει εξαντληθεί εδώ και χρόνια. Πρέπει όμως κάποιος εκδοτικός να το πιάσει από την αρχή, είναι καιρός, let’s make this happen.

ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ

Τίτλος σειράς: ‘The Wheel of Time’

Συγγραφέας: Robert Jordan, εξέχουσα μορφή της fantasy λογοτεχνίας, πέθανε το 2007 σε ηλικία 58 ετών. Μετά το θάνατο του τη σειρά συνέχισε ο Brandon Sanderson, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε αφήσει ο ίδιος ο Jordan.

Πόσα βιβλία: 11 από τον Jordan + 1 prequel και άλλα 3 από τον Sanderson για να κλείσει η σειρά. Περίπου 12,000 σελιδούλες σύνολο, ζωή να ‘χουν.

Πότε: Η σειρά ξεκίνησε το 1990 με το ‘The Eye of the World‘ και ολοκληρώθηκε 23 χρόνια μετά, με το ‘A Memory of Light‘.

Τι παίζει: Το ‘Wheel of Time’ θεωρείται από τα σημαντικότερα κομμάτια της fantasy λογοτεχνίας που υπάρχουν εκεί έξω. Ο επώνυμος Τροχός του Χρόνου είναι έργο του Δημιουργού, που έφτιαξε το σύμπαν. Ο Τροχός έχει 7 ακτίνες, που αντιπροσωπεύουν 7 φάσεις στην ιστορία και τώρα, στην 3η εποχή, την Εποχή της Προφητείας, όλα μπορούν να συμβούν. Ο Σκοτεινός θέλει τον κόσμο για την πάρτη του αλλά κάποιος ίσως, μπορεί, πιθανά, να καταφέρει να σταθεί εμπόδιο σε αυτόν και στις δυνάμεις του. Μαγεία, παράλληλοι κόσμοι, ήρωες και μεγάλοι εχθροί, φως και σκοτάδι, ταξίδια από άκρη σε άκρη ενός μοναδικού κόσμου που η μοίρα του κρέμεται στα χέρια του Αναγεννημένου Δράκοντα.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΝΑΙ. Θα βρείτε από τις Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος τα 11 πρώτα βιβλία, αυτά που έγραψε ο Jordan δηλαδή. Το 12ο της σειράς, ‘The Gathering Storm’, μεταφράζεται αυτή τη στιγμή και θα κυκλοφορήσει στο τέλος του 2016.

ΚΑΤΙ ΗΡΩΙΚΟ

Τίτλος σειράς: ‘The Kingkiller Chronicle’

Συγγραφέας: Patrick Rothfuss

Πόσα βιβλία: Εδώ έχουμε κάτι πιο χαλαρό από τα προηγούμενα, μια απλή τριλογία. Μάλιστα το 3ο μέρος, με τον προσωρινό τίτλο ‘The Doors of Stone’, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη.

Πότε: Το πρώτο βιβλίο, ‘The Name of the Wind‘, βγήκε το 2007 και το δεύτερο, ‘The Wise Man’s Fear‘, το 2011. Για το τρίτο δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία, αλλά λογικά θα βγει πριν το 6ο του GoT (χαρ χαρ χαρ).

Τι παίζει: Εδώ, σε αντίθεση με όσα έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν ούτε ατέλειωτοι χαρακτήρες, ούτε πλοκές που ζαλίζουν, ούτε κάποιος εκτενής κόσμος. Πρωταγωνιστής μας είναι ο Κβοθ, ο οποίος στα 2 πρώτα βιβλία διηγείται την ιστορία της παιδικής ηλικίας του, όσο χαλαρώνει σε ένα μπαράκι που έχει ανοίξει για να βγάζει το ψωμάκι και τη μπυρίτσα του τώρα που, ε, δεν είναι και παιδαρέλι. Ναι, κυριολεκτικά αυτό συμβαίνει. Γιατί μας ενδιαφέρει λοιπόν αυτή η oral history εμάς; Γιατί είναι μια ιστορία ηρωισμού, αριστοκρατίας, ικανοτήτων, με έντονο το στοιχείο του υπερφυσικού και της μαγείας. Γιατί η ιστορία του Κβοθ είναι δοσμένη με τρόπο λυρικό και η μορφή της αφήγησης του δε μοιάζει με άλλα fantasy βιβλία που θα διαβάσετε. Και γιατί, τέλος, πρέπει να μάθουμε οπωσδήποτε τι είναι αυτοί οι μυστηριώδεις Χανδριανοί και τι θέλουν από το σύμπαν του ‘Kingkiller Chronicle’.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΝΑΙ. Οι Εκδόσεις Anubis έχουν ήδη εκδώσει τα 2 βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει και περιμένουν το τρίτο.

ΚΑΤΙ ΠΙΟ YOUNG ADULT

Τίτλος σειράς: ‘His Dark Materials’

Συγγραφέας: Philip Pullman, ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχουν φανταστεί ποιο θα ήταν το δικό τους οικόσημο.

Πόσα βιβλία: Τριλογία και αυτό, εύκολα πράγματα σας δίνω.

Πότε: Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο, ‘Northern Lights‘ (που στην Αμερική κυκλοφορεί σαν ‘The Golden Compass’, κάτι σαν τη φάση football/soccer δηλαδή) και το 2000 η σειρά ολοκληρώθηκε με το ‘The Amber Spyglass‘.

Τι παίζει: Φιλοσοφία! Coming of age! Πολικές αρκούδες με πανοπλίες! Κριτική στη θρησκεία! Βόρειο Σέλας! Μάγισσες! Ζέπελιν! Φυσική! Φανταστικά ζωάκια για όλους! Η τριλογία είναι από τα πιο ιδιαίτερα έργα της δεκαετίας του ’90, για την παιδική λογοτεχνία και για τη λογοτεχνία του φανταστικού ταυτόχρονα. Είναι σίγουρα αυτή η επιλογή της λίστας μας που έχει απήχηση σε νεαρότερο κοινό, χωρίς όμως αυτό να κλέβει κάτι από το πόσο μπορεί ένας ενήλικας να την ευχαριστηθεί. Η Lyra και ο Will, οι δυο 12χρονοι πρωταγωνιστές της σειράς ανήκουν τους πιο iconic νεαρούς χαρακτήρες που έχουμε διαβάσει. Μάλλον θυμάστε την επικά κακή ταινία του 2007 με πρωταγωνιστές τους Nicole Kidman, Eva Green, ένα εξαιρετικό voice cast και την Dakota Blue Richards στο ρόλο της Lyra. Ελπίζουμε η σειρά που ανακοίνωσε πριν μερικούς μήνες το BBC να μας κάνει να την ξεχάσουμε.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΝΑΙ και ΟΧΙ. Παρότι η σειρά έβγαινε για πολλά χρόνια από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, ανακάλυψα γράφοντας αυτό εδώ το κομμάτι πως μόνο το πρώτο βιβλίο της σειράς βρίσκεται ακόμη σε κυκλοφορία, ενώ τα δυο επόμενα είναι πια εξαντλημένα. Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά ε, διαμαρτύρομαι.

ΚΑΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Τίτλος σειράς: ‘Ιστορίες του Έγκενθαρ’

Συγγραφέας: Μαριανίνα Ζώτου, μιας 24χρονη Ελληνίδα συγγραφέας φανταστικού που το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε από μεγάλο, mainstream εκδοτικό της χώρας; Οκ, αυτό δε συμβαίνει και κάθε μέρα.

Πόσα βιβλία: Θα είναι τριλογία αλλά έχουμε δρόμο ακόμη, θα βρείτε προς το παρόν μόνο το πρώτο στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Πότε: Πέρσι τέτοιες μέρες κυκλοφόρησε το 1ο βιβλίο της τριλογίας, που έχει τίτλο ‘Το Πέρασμα στη Ναβίντια‘.

Τι παίζει: Δυο πρίγκιπες, η Αλιένα κι ο Σόρεν, θα ενώσουν με το γάμο τους δυο μεγάλα βασίλεια, όμως τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως θα περίμεναν. Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση του ενός βασιλείου στο άλλο, την ώρα ακριβώς της τελετής; Οι 2 πρωταγωνιστές, μαζί με την παρέα τους, θα πρέπει να μάθουν, διασχίζοντας τον κόσμο που φαντάστηκε η συγγραφέας του βιβλίου, όλα τα μυστικά για το τι συνέβη και απειλεί την ειρήνη των βασιλείων και την ίδια τους τη ζωή. Χωρίς να ξέρουμε πως θα κυλήσει στην πορεία η σειρά, ετούτο δω μοιάζει ιδιαίτερα υποσχόμενο.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΝΑΙ προφανώς, το είπαμε ήδη. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Δεν έχουμε ιδέα πάντως πότε θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος.

 

Art κεντρικής εικόνας: Darran Douglas