ALAMY/VISUALHELLAS.GR
ΛΙΣΤΕΣ

5 κλασικές ταινίες τρόμου που μπορείς να στριμάρεις για το Halloween

Κάποιες είναι καθιερωμένες εδώ και δεκαετίες, κάποιες άλλες είναι τα νέα classics. Όλες μπορείς να τις στριμάρεις απόψε για το Halloween.

Το Halloween είναι εδώ. Γιατί να μη βάλεις να δεις μία ταινία τρόμου (ή και κάποια κωμωδία τρόμου);

Κάποιες από τις παρακάτω ταινίες τρόμου είναι καθιερωμένες εδώ και δεκαετίες, κάποιες άλλες είναι τα νέα classics. Όλες μπορείς να τις στριμάρεις τώρα για το Halloween.

Χόκους Πόκους: Οι τρεις μάγισσες (1993)

Μάλλον το πιο κλασικό Halloween movie της λίστας. Ιδανικό για μεσημέρι Κυριακής, με τις αδερφές Sanderson να κάνουν ξόρκια, νεκραναστάσεις και μίνι μουσικά νούμερα που κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνονται διασκευές και ρεμίξ. Ήταν μάλλον η πρώτη μας αναφοράς στις μάγισσες του Σάλεμ και τις δίκες τους, και μας έμαθε τι μπορείς να κάνεις με λίγο αλάτι. Α, και τι θα συμβεί αν αφήσεις έναν παρθένο να ανάψει καντήλια.

Η ταινία στριμάρει στο Disney+.

O Εξορκιστής (1973)

Δεν θέλει συστάσεις. Η εμβληματική δημιουργία του William Friedkin δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί. Αν έχεις μείνει με την πικρή γεύση του The Exorcist: Believer, διάλεξε τούτο αυτό το Halloween.

Η ταινία στριμάρει στο Netflix μέχρι τις 31/10. Η uncut εκδοχή της ταινίας στριμάρει στο Vodafone TV, στην κατηγορία Trick or Treat.

Άγρια Νύχτα (1987)

Υπάρχουν πολλοί που εύχονται να μην είχε αφήσει το genre σινεμά για τον “πρεστίζ” κινηματογράφο η Kathryn Bigelow, αλλά το Near Dark θυμίζει πόσο πυκνές ήταν ακόμα και οι “λιγότερο σοβαρές” ταινίες της. Η Bigelow το έκανε όταν δεν είχε καταφέρει να βρει χρηματοδότηση για το ρεβιζιονιστικό γουέστερν της και έτσι είχε πει να καβαλήσει το βαμπιρικό κύμα των ‘80s γυρίζοντας μία υβριδική ιστορία που ζει μεταξύ των δύο ειδών.

Μία πανέμορφη, αιματηρή, ρομαντική ταινία που διαδραματίζεται σε μία μικρή πόλη της μεσοδυτικής Αμερικής για μία βρικόλακα, τη Mae (Jenny Wright), και τον Caleb (Adrian Pasdar), το αγόρι που ερωτεύεται και δαγκώνει ένα επεισοδιακό βράδυ. Έλα για τους κουλ βρικόλακες, κάτσε για τη βαρβαρότητα της σκηνής στο μπαρ και για το σάουντρακ των Tangerine Dream. Η λίστα χρειαζόταν σίγουρα μία καλτ επιλογή για ένα εναλλακτικό Halloween.

Η ταινία στριμάρει στο Cinobo.

Get Out (2017)

Η σπάνια ταινία τρόμου που έφτασε μέχρι την κατηγορία Καλύτερης Ταινίας στα Όσκαρ. Δεν είχε – δυστυχώς – κερδίσει το βραβείο στην τελετή, κέρδισε όμως στην κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου, στην κριτική και στο box office. Εδραίωσε επίσης τον κωμικών καταβολών Jordan Peele ως τον νέο δημιουργό τρόμου που έπρεπε να μπει στο ραντάρ μας, ειδικά σε ό,τι αφορά θεματικές γύρω από τις συνθήκες ζωής των Αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι και αυτό ήδη Halloween classic.

Η ταινία στριμάρει στο Amazon Prime Video.

Scream (1996)

Έχουν περάσει 26 χρόνια από όταν ο Wes Craven έκανε μία γερή ένεση αδρεναλίνης στο φθαρμένο είδος των slashers με το Scream του 1996. Δύο χρόνια νωρίτερα, ο Kevin Williamson εμπνεόταν από την αληθινή υπόθεση ενός σίριαλ κίλερ που δολοφονούσε φοιτητές στη Φλόριντα και είχε πιάσει να γράψει την ιδέα του που θα γινόταν το Scream.

Ως τεράστιος φαν των slashers των ‘70s και ‘80s, ο Williamson γνώριζε όλα τους τα κλισέ και η επιθυμία του ήταν να τα ανατρέψει στο Scream. Τι πιο ταιριαστό λοιπόν από τη συνεργασία με ένα απ’ τα είδωλά του, έναν δημιουργό που ήθελε να βλέπουμε τις δομές ως αδύναμες, καλύτερες όταν τις αποσυναρμολογούμε.

Το Scream ήταν μία από τις πρώτες ταινίες όπου οι χαρακτήρες χρησιμοποίησαν τις γνώσεις τους για το είδος του τρόμου ως όπλο για να καταπολεμήσουν τον δολοφόνο. Eίναι ένα γράμμα αγάπης για τα slashers και ακόμη περισσότερο για τους θαυμαστές του τρόμου, γιατί στο Scream η εμμονή με τα slashers γίνεται υπερδύναμη. Όσοι γνωρίζουν τα τεχνάσματα του είδους θα έχουν μία, έστω, ευκαιρία να ζήσουν.

Η μοίρα της Sidney είναι επίσης ένα meta twist από τα χέρια του Williamson που ήταν γραφτό να σκηνοθετηθεί από τον Craven. Η πρωταγωνίστρια ήταν το ιδανικό Final Girl, αγνό και έτοιμο να αμυνθεί ενάντια στις δυνάμεις του κακού, μέχρι που συμφώνησε να χάσει την παρθενιά της. Το ποτό και το προγαμιαίο σεξ αποτελούσαν ανέκαθεν δόλωμα στα slashers, αλλά επιτρέποντας στη Sidney να αποφύγει τις ως τότε εντολές για τα Final Girls, η ταινία δίνει αυτενέργεια σε έναν χαρακτήρα που, σύμφωνα με την παλαιότερη αφηγηματική λογική, θα έπρεπε να είχε καταδικαστεί τη στιγμή που έσπασε τους κανόνες.

Ο Craven ήθελε να κοιτάξουμε πέρα από όσα μας είπαν ότι υποτίθεται πως πρέπει να σκεφτόμαστε, τόσο στο πώς λέγονται οι ιστορίες όσο και στο πώς εμείς ακολουθούμε τα συστήματα των πεποιθήσεών μας. Το έργο του μας ωθούσε να αμφισβητήσουμε την κατανόησή μας για την πραγματικότητα και, στον Williamson, είχε βρει τον ιδανικό συνεργάτη για να στρίψει μαζί του το μαχαίρι. Μαζί θα προκαλούσαν μία σεισμική μετατόπιση σε μία ολόκληρη βιομηχανία, τόσο καθοριστική που είναι αμφίβολο αν την αντιλήφθηκαν πλήρως ποτέ.

Η ταινία στριμάρει στο Apple TV+.