Shutterstock
ΘΕΑΤΡΟ

5 παραστάσεις για να κατηφορίσεις φέτος στην Επίδαυρο

Η παρακολούθηση τουλάχιστον μίας θεατρικής παράστασης στο Αρχαίο ή το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου είναι η must πολιτιστική εξόρμηση κάθε καλοκαιριού.

Να σου δώσουμε μία πολύ καλή αφορμή για να κάνεις μία μίνι καλοκαιρινή εξόρμηση ή και περισσότερες από το κλεινόν άστυ; Να παρακολουθήσεις κάποια ή κάποιες από τις φετινές παραστάσεις που κατηφορίζουν στην Επίδαυρο.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αποτελεί τον βασικό λόγο για να βρεθείς στο φημισμένο χωριό με το καταπράσινο φυσικό τοπίο και το γραφικό λιμάνι. Οι παραστάσεις που ακολουθούν είναι το δικό μας Top 5. 

5 παραστάσεις για να δεις φέτος στην Επίδαυρο

Ιππείς

Ιππείς Επίδαυρος Πάτροκλος Σκαφίδας

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τους Ιππείς του Αριστοφάνη, από τις πιο «πολιτικές» κωμωδίες του ποιητή, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου με μια διανομή πρωταγωνιστών που ενώνουν διαφορετικούς μεταξύ τους σκηνικούς κόσμους. Ο κεντρικός χαρακτήρας του έργου, ο Παφλαγόνας, είναι εμπνευσμένος από τον Κλέωνα, τον πολιτικό που μετά τον θάνατο του Περικλή και την περήφανη νίκη των Αθηναίων στην Πύλο επί των Λακεδαιμονίων (425π.Χ), υπήρξε ηγέτης της Αθηναϊκής Πολιτείας. Στο πρόσωπο του Κλέωνα, ο Αριστοφάνης σατιρίζει τη διαφθορά κάθε λαοπλάνου πολιτικού, που ασκεί εξουσία αποβλέποντας σε προσωπικό όφελος.

Παίζουν (αλφαβητικά): Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Αλλαντοπώλης), Στέλιος Ιακωβίδης (Δήμος), Κώστας Κόκλας (Κλέων), Πάνος Μουζουράκης (Δημοσθένης), Κωνσταντίνος Πλεμμένος (Νικίας)

Χορός: Στεφανία Γουλιώτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Γιάννης Χαρίσης (Κορυφαίοι), Πάρις Αλεξανδρόπουλος, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Θάνος Γρίβας, Πάνος Ζυγούρος, Κωνσταντίνος Καϊκής, Γιάννης Καράμπαμπας, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Βασίλης Μπούτσικος, Γιώργος Πατεράκης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Περικλής Σιούντας, Γιώργος Σκαρλάτος, Αντώνης Σταμόπουλος

Info: 25-27/06/2021 στις 21:00, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Ορέστης

Ορέστης Επίδαυρος

Ο Γιάννης Κακλέας, που μας έχει χαρίσει πολλές στιγμές γέλιου σκηνοθετώντας Αριστοφάνη, επιστρέφει στην Επίδαυρο καταθέτοντας την πρώτη του σκηνοθεσία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας με τον Ορέστη του Ευριπίδη, στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Έργο γεμάτο συγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό, θέτει ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών και των φύλων, για την κοινωνική συνοχή, τα οποία θα αναδείξει ένας λαμπερός θίασος ηθοποιών.

Παίζουν: Άρης Σερβετάλης (Ορέστης), Μαίρη Μηνά (Ηλέκτρα), Πάνος Βλάχος (Μενέλαος), Αιμιλιανός Σταματάκης (Πυλάδης), Γιώργος Ψυχογιός (Τυνδάρεως), Νικολέτα Κοτσαηλίδου (Ωραία Ελένη), Ζερόμ Καλουτά (Φρύγας)

Χορός: Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Άλκηστις Ζιρώ, Νίκη Λάμη, Ιωάννα Λέκκα, Δανάη Μουτσοπούλου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ελίζα Σκολίδη, Αναστασία Στυλιανίδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη

Info: 16/07 έως 18/07/2021 στις 21:00, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Η Φαίδρα καίγεται

Φαιδρά Επίδαυρος

Η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris και ο Γιάννης Καλαβριανός ανεβάζουν το νέο έργο της Αμάντας Μιχαλοπούλου, εμπνευσμένο από την ενοχική Φαίδρα του αρχαίου μύθου και από την ερωτική ηρωίδα της Τσβετάγεβα. Η παράσταση προτάσσει μια σύγχρονη ανάγνωση του έργου, αποφεύγοντας το στερεότυπο του αταίριαστου έρωτα, που ακολουθεί τον μύθο της Φαίδρας από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Παίζουν: Άννα Μάσχα (Φαίδρα), Νίκος Λεκάκης (Ιππόλυτος), Μαρία Κοσκινά (Ληώνη), Μαρία Μοσχούρη (Αφροδίτη), Ειρήνη Ιωάννου-Παπανεοφύτου (Άρτεμη)

Info: 30-31/07/2021 στις 21:30, Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

O Ευριπίδης του Ευριπίδη

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, περφόρμερ-δημιουργός, που κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ χορού, θέατρου και εικαστικών τεχνών, και η ομάδα του OSMOSIS εξερευνούν με το νέο έργο τους πτυχές της αρχαιοελληνικής και της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας και στήνουν μία νέα κωμική τραγωδία, στην οποία ο Ευριπίδης, θέλοντας και μη, συναντά τον Ευριπίδη και άλλους τραγικούς ποιητές.

Info: 06-07/08/2021 στις 21:30, Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Προμηθέας Δεσμώτης

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021

Στη δεύτερη εμφάνισή του στην Επίδαυρο, ο Άρης Μπινιάρης συνεχίζει την έρευνά του πάνω στην αρχαία τραγωδία, με όχημα τoν Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, σε συμπαραγωγή του Θεάτρου Πορεία και του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από τη ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν σε θεατρική δράση τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικού λόγου με το σώμα και τη φωνή. Mέσα από ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, αναδεικνύονται έτσι τα πρόσωπα μιας παλιάς, μα πάντα επίκαιρης ιστορίας. «Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον», όπως λέει ο ίδιος. 

Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου (Προμηθέας), Άρης Μπινιάρης (Κράτος), Κωνσταντίνος Γεωργαλής (Βία), Δαυίδ Μαλτέζε (Ήφαιστος), Αλέκος Συσσοβίτης (Ωκεανός), Ηρώ Μπέζου (Ιώ), Ιωάννης Παπαζήσης (Ερμής)

Χορός: Αντριάνα Αντρέοβιτς, Δήμητρα Βήττα, Φιόνα Γεωργιάδη, Κατερίνα Δημάτη, Γρηγορία Μεθενίτη, Νάνσυ Μπούκλη, Δώρα Ξαγοράρη, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Αλεξία Σαπρανίδου

Info: 20-22/08/2021 στις 21:00, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου