@ ΕΡΤ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

5 πολύ καλοί λόγοι για να δεις το Βραχιόλι της Φωτιάς

H σειρά του ERTFLIX αφού έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης στην πλατφόρμα είναι έτοιμη να κατακτήσει και το κοινό της παραδοσιακής τηλεόρασης.

Εδώ και περίπου 20 χρόνια έχουμε δει την τηλεόραση να κονταροχτυπιέται στα ίσα με το σινεμά όσο αφορά την ποιότητα των σειρών της και πολλούς κινηματογραφικούς αστέρες να μεταπηδούν στη μικρή οθόνη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πλέον έχουμε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο εκφράσεις όπως το binge watching. Σε αυτό συνέβαλε βέβαια και η δημοφιλία των διάφορων συνδρομητικών πλατφορμών, όπως είναι το Netflix, το HBO ή το Disney Plus.

Αυτή τη συνταγή είπε να δοκιμάσει και η κρατική τηλεόραση της χώρας, δημιουργώντας το ERTFLIX και φαίνεται πως δικαιώθηκε, καθώς οι σειρές της συζητιούνται πολύ για την ποιότητα, το ενδιαφέρον, αλλά και το καστ ηθοποιών που συγκεντρώνουν. Τελευταίο παράδειγμα η σειρά Το βραχιόλι της φωτιάς, που πραγματεύεται τη ζωή μιας οικογένειας Εβραίων της Θεσσαλονίκης από το 1917 έως το 1962.

Η σειρά που έκανε τους χρήστες των social media να μιλούν για αυτή με διθυραμβικά σχόλια, θα προβάλλεται από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο από τη συχνότητα της ΕΡΤ1, στις 10 το βράδυ.

Μάλιστα, στην πρεμιέρα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε διπλό επεισόδιο.

Πώς όμως και γιατί το Βραχιόλι της φωτιάς γνωρίζει τέτοια επιτυχία; Ακολουθούν 5 καλοί λόγοι για αυτό.

Έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης τη μια εβδομάδα (25-31/01/2023) που προβλήθηκε στο ERTFLIX με 1.026.279 θεάσεις, ενώ εκτόξευσε την επισκεψιμότητα της πλατφόρμας κατά 49% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη.

Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μπέττυς Σαΐα- Μαγρίζου που κυκλοφόρησε το 2006 και επανεκδόθηκε πέρσι από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Πρόκειται για μία οικογενειακή σάγκα που διατρέχει τέσσερις δεκαετίες και αφορά μία οικογένεια Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Πώς όμως συνδέονται με τους καταυλισμούς των Τσιγγάνων και τι ρόλο παίζει ένα πολύτιμο κειμήλιο με τη μορφή ενός βραχιολιού; Δε θα κάνουμε περισσότερα spoilers, θα το αφήσουμε εδώ.

Το ιστορικό πλαίσιο έχει τρομερό ενδιαφέρον, αφού για δεκαετίες υπήρχε μία παράξενη omerta σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην κοινότητα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο, επί της ουσίας, ξεκληρίστηκε. Πριν τον πόλεμο υπήρξε για κάποια χρόνια η πιο πολυπληθής και σίγουρα πιο ακμάζουσα κοινότητας μίας πολυπολιτισμικής πόλης. Μετά το Ολοκαύτωμα ελάχιστοι άνθρωποι γύρισαν ζωντανοί. Στο βιβλίο και τη σειρά φαίνεται τόσο η προπολεμική ακμή όσο και η φρικαλέα καταστροφή ενός ολόκληρου έθνους.

Βραχιόλι της φωτιάς

Απαρτίζεται από ένα υπέρλαμπρο καστ που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην τηλεόραση της χώρας, αλλά και πολλούς νέους ταλαντούχους ηθοποιούς που σίγουρα θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε τον Νίκο Ψαρά, την Ελισάβετ Μουτάφη, τον Χρήστο Λούλη, τη Νεφέλη Κουρή, την Αλεξάνδρα Αϊδίνη και τον Αργύρη Ξάφη. Πολύ αξιόλογες ερμηνείες δίνουν και οι νεαρότεροι Γκαλ Ρομπίσα και Δημήτρης Αριανούτσος.

Τα πάνω από 1.400 κοστούμια της σειράς είναι δημιουργία της Μαρίας Κοντοδήμα και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πως μας μεταφέρουν στις εκάστοτε δεκαετίες που διαδραματίζεται Το βραχιόλι της φωτιάς. Μάλιστα, οι ηθοποιοί που υποδύονται τους Γερμανούς στρατιώτες, φορούν αυθεντικές γερμανικές στρατιωτικές στολές, ενώ για τις σκηνές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ράφτηκαν 60 στολές, στις οποίες έγινε ειδική πατίνα παλαίωσης.